Gastblog: “Vrouw, je moest eens weten hoe freaking awesome jij bent!”

Geschreven door Barlin Warsame

Ik schrijf deze blog niet vanuit als mijn rol als medici, ook niet als de ondernemer en zelfs niet als de mama van Noah, het mooiste wat mij is overkomen. Nee, ik schrijf vanuit mijn rol als vrouw. De rol die ik het langste draag in mijn leven. En man, wat heb ik veel meegemaakt met deze vrouw: ik. Het mag inmiddels duidelijk zijn hoe hoog ik vrouwen heb zitten. Alle vrouwen: de werkende vrouw, de studerende vrouw, de ondernemende vrouw en de vrouw die ervoor kiest om haar werkleven even op β€˜hold’ te zetten om voor haar kroost te zorgen. Wat jij ook doet of waar jij ook voor kiest ik applaudisseer je en ik zal je in ieder geval niet in een bepaald β€˜hokje’ plaatsen. Helaas wordt dat al genoeg gedaan door de maatschappij en zelfs onderling als vrouwen. 

Door de jaren heen zijn mij een aantal dingen opgevallen over hoe vrouwen met bepaalde dingen omgaan. Laat ik vooropstellen dat ik niet wil generaliseren maar het zijn wel typische vrouwen-trekjes. Wellicht herken je deze? Ik val meteen met de deur in huis. 

1. Vrouwen, schreeuw het van de daken!

Valt het je op dat wanneer je een man vraagt; “hΓ©, wat doe jij of wat wil jij gaan doen?”, deze over het algemeen resoluut en β€˜zonder overdenken’ zeggen bam bam bam .. nou dit dus! Daarentegen zijn wij vrouwen wat voorzichtiger en spreken we vaak ook zacht. Waarom deze vergelijking en waarom zo zwart-wit? Nou, in deze nog steeds door de man gedomineerde wereld, (it is what it is) is het toch best handig om er bewust van te zijn wat voor of tegen je werkt. Ik geef je een voorbeeld. Zinnen zoals “ik heb een β€˜bedrijfje’” of zinnen als “oh ik ben met β€˜iets’ gestart, maar….” komen niet krachtig over en geven je meteen een achterstand op hetgeen wat je wilt bereiken. Ik geef deze voorbeelden omdat ik mij hier eerst ook niet bewust van was, totdat ik er op geattendeerd werd. Door een vrouw en daar ben ik haar super dankbaar voor! Mijn punt is, als jij iets wilt, wat dan ook, schreeuw het van de daken. Je mag echt gehoord worden en het maakt je niet een mindere vrouw, hell no

2. Vrouwen en complimenten aannemen

Hoe tof is het dat vrouwen elkaar steeds vaker complimenten geven? Allerlei soorten complimenten. Laatst gaf ik een compliment aan een prachtige roodharige (jeetje, wat was die vrouw knap!) en meteen kreeg ik er eentje terug en zei ze dat ik haar nΓ©t voor was. Leuk dit! Maar waarom vinden we het dan  β€˜lastig’ om complimenten ECHT aan te nemen in plaats van deze meteen weg te wuiven? Dit is echt een punt waar ik persoonlijk aan moest werken. Voorbeeld: iemand zegt “wauw mooie jas heb je Barlin”. Vroeger zou mijn antwoord zou zijn geweest; “ooh dank je maar die heb ik al lang  joh.” Who cares dat ie oud is Barlin! Als zij wilde weten hoe oud mijn jas is dan had ze waarschijnlijk dat gevraagd in plaats van het compliment dat zij gaf. Nog eentje dan. “Barlin, wat groei je hard in je business!” Vroeger zei ik dan: “Ooh dank je maar dat komt omdat bla bla bla bla..” Zie je wat ik bedoel? Hoe komt dit toch? Misschien omdat complimenten aannemen β€˜vaak’ gezien word als arrogant zijn? Wat een onzin! Steek hem lekker in je zak ladies. 

vrouwen zijn freaking awesome

3. Jouw waarde als vrouw

Niemand op aarde (ok, los van je ouders misschien) zou jou kunnen waarderen zoals jij dat zou β€˜moeten’ doen. Iemand kan tegen JOU zeggen dat je geweldig bent – echt een topper bent – maar zolang jij dit niet gelooft, het niet β€˜echt’ gelooft, dan heeft het geen waarde. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerst beetje allergisch was voor termen zoals β€˜selflove’, β€˜selfcare’ en “me-time”. Inmiddels ben ik hierop terug gekomen en misschien jij ook? Want jij, die soms best streng is voor jezelf en misschien eerst de verbeterpuntjes ziet, in plaats van de prachtvrouw die je bent, zou wat liever voor jezelf moeten zijn. Jij bent uniek, one of a kind en dat mag gezegd worden! Jij hebt zoveel petten op. De dochter, de echtgenote/partner, de moeder, de vriendin, de werkende, de ondernemer en ga zo maar door. Automatisch heb jij veel ballen hoog te houden en mensen te pleasen. Maar vergeet vooral niet jezelf te pleasen! Daarnaast leven we in een snelle wereld die competitief en prestatiegericht is. We meten onszelf voortdurend en vaak onbewust met anderen en wat ze hebben bereikt, omdat het er allemaal zo insta–perfect uitziet. Inderdaad, eruit ziet ja! Trust me, elk huisje heeft zijn kruisje en niemand is 24/7 happy, ook al lijkt dat soms. 

Lieve vrouw, ik hoop dat jij door dit stuk niet β€œaangevallen” voelt maar juist het tegendeel! Want vrouw, je moest eens weten hoe freaking awesome jij bent! 

Liefs, 

Barlin 


Mijn naam is Barlin Warsame, 34 jaar en 6 jaar gelukkig getrouwd met mijn grote liefde en sinds 2,5 jaar mama van een lief, knap en ondeugend zoontje van Noah. Ik ben de oprichtster van het platform Baby & You.
Het platform Baby & You is bedoeld voor vrouwen met een kinderwens, moeders en moeders -to be. Hier kunnen zij met elkaar connecten, ervaringen delen, van elkaar leren en steunen. Daarnaast heeft Baby & You talloze experts die op een laagdrempelige manier tips & tricks geven. Deze expertises zijn breed en geen taboe word uit de weggegaan! Lees en kijk je mee want we we weten allemaal; aint no hood like the motherhood.

Check hier de inspirerende blog van Barlin: Baby & You. Je kunt Barlin ook volgen haar op Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.