Wij hebben een “moeilijke eter” en een relatief “makkelijke eter”. De moeilijke eter is dat al haar hele leven en we hebben vanaf het begin af aan van alles geprobeerd. Maar alle tips die ik op het internet vond, voor moeilijke eters, werkten niet bij mijn kind. Maar inmiddels hebben we 10 manieren waarop we onze kleine eter wel degelijk aan het eten krijgen en eet ze bijna iedere avond, zonder stress of “drama” haar hele bordje (bijna) leeg. Dus als jij ook een lastige eter in huis hebt, kom dan even lezen!
Ieder kind is zo verschillend en dat is alleen maar mooi. De term “moeilijke eters” gebruik ik in deze blog eigenlijk alleen maar omdat iedereen dan gelijk weet waar ik het over heb. Je kunt ook zeggen “kleine eter” of “wispelturige eter” of gewoon “dreumes”, “peuter” of “kleuter”, want “slecht” eten hoort gewoon bij die leeftijd. Maar toch kan het behoorlijk wat stress veroorzaken: een kind dat niet goed eet. Gelukkig zijn er ook manieren om het gezellig te houden én je kind goed te laten eten. En met “goed” bedoel ik: zodat het een volwaardige voeding binnen krijgt met koolhydraten, proteïne, vitaminen en mineralen.
Tips voor moeilijke eters die echt werken
In ieder geval bij die van ons dan he 😉
1. Proeven met je ogen dicht
Dit is een spelletje dat ik regelmatig met Isaya doe als ze moeite heeft met bepaalde groentes. Ze doet haar ogen dicht en ik doe verschillende dingen op haar lepeltje en zij moet proeven en daarna vertellen wat ik allemaal op het lepeltje heb gedaan.
2. Bordje versieren
Voor Alela werkt dit niet, want die is nog te jong (20 maanden), maar Isaya is er wel gevoelig voor: het bord mooi versieren. Een poppetje maken van de sperziebonen, een huis bouwen met de doperwten, een poes tekenen met de linzen.
3. Boompje Boompje
“Boompje Boompje” is ook zo’n spelletje dat op een dag is ontstaan. Het begon met broccoli. Ik deed alsof mijn broccoli een boom was en alleen in het bos stond en een vriendje zocht. Zij kwam ook aan met haar broccoli en ze werden vriendjes. Daarna komt er een grote storm ennnnnnn HAP: we doen allebei onze mond zo wijd mogelijk open en proberen een zo groot mogelijk stuk broccoli in onze mond te stoppen. Alela vind ook het hilarisch en daarom doen we het ook met ander eten.
4. Het eten op kleur - spel
Een ander spelletje dat we wel eens doen is eten op kleur. Ik roep een kleur (bijvoorbeeld wit!) en dan moet Isaya een hap nemen van het eten in die kleur (bijvoorbeeld witte bonen). Ze is zo gefocust op het spelelement dat zelfs spruitjes er op deze manier in gaan.
5. Het eetspel met bakjes
Een geweldig bedenksel van mijn vrouw. Je pakt een grote houten plank en legt daar verschillende soorten hapjes op: banaan, appel, rijsttafel, rozijntjes, etc. Daaroverheen leg je bakjes. De kinderen mogen een bakje uitkiezen en wat eronder ligt opeten.
6. Uit hetzelfde bord eten of voeren
Dit idee kreeg ik van een van de warme en altijd meedenkende medewerkers van Kaatje Katoen. De meisjes uit hetzelfde bord laten eten of voeren. Alela eet veel sneller en meer dan Isaya en Isaya gaat vanzelf meedoen omdat ze niet wil achterblijven. Soms voer ik ze ook wel eens samen, als Isaya heel moe is: om en om een hap terwijl ze samen in een stoel zitten.
7. Elkaar voeren
Ik laat Isaya en Alela elkaar ook wel eens voeren. Soms nemen ze meer van elkaar aan dan van ons. Dit werkt vooral bij Alela: die leert heel graag en goed van haar zus.
8. Laat jij eens zien hoe het moet
Dat brengt me gelijk bij de volgende tip. Helaas ook alleen werkzaam als je twee kinderen hebt, maar je kunt bijvoorbeeld ook een filmpje voor oma of een neefje maken: “laat eens zien hoe het hoort”. Isaya wil vaak graag een goed voorbeeld geven aan Alela, omdat ze ziet dat Alela ALLES nadoet wat zij doet en als ze haar iets “stouts” leert, heeft ze daar vaak zelf last van. Ze vindt het leuk om als grote zus te laten zien hoe je een snijboom moet opeten, want dat kun je, als je vier bent.
9. Wat eet je goed!
In plaats van te focussen op het negatieve werkt het (bij ons) veel beter om op positieve dingen te focussen. Dus vooral de-escalerend communiceren en reageren en de nadruk leggen op wat goed gaat, leuke dingen en positief gedrag. Alela eet meestal heel goed. Als Isaya het even moeilijk heeft zeg ik daar niks over, maar zeg ik gewoon even tegen Alela “Wat zit je lekker te eten lievie!” en dan wil Isaya ook maar wat graag een hap rijst nemen om een complimentje te innen.
10. Alleen even proeven
Als Isaya echt iets niet wil eten zeg ik altijd “je kent de afspraak, je hoeft het allemaal maar te proeven en verder eet je alleen alles wat je lekker vindt”. Op deze manier verlaag ik voor haar de drempel, zodat de knoop uit haar maag komt en meestal gaat het “even proeven” over in meer eten. Maar zo niet, dan is er nog steeds winst, want een kind moet iets 10 keer proeven voor het went aan de smaak. Dus iedere keer dat ze het heeft geproefd zijn we weer een stap dichterbij een volwaardige maaltijd. In beide gevallen volgt er natuurlijk een complimentje. Geen hysterisch gedoe, maar gewoon “wat knap dat je het hebt geproefd, ondanks dat je het lastig vond” of iets dergelijks.
Tot slot over moeilijke eters
De gangbare tips voor moeilijke eters zijn tot zoverre behulpzaam dat ze bijdragen aan een fijne sfeer aan tafel en een gezonde mentaliteit rondom eten. Het zijn de tips die je bijvoorbeeld krijgt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.
- Zo min mogelijk stress aan tafel, ruzies voorkomen of snel laten rusten
- Niet dreigen met het onthouden van toetjes of andere beloningen
- Jij bepaalt wat ze eten, zij bepalen hoeveel.
Dus Isaya krijgt geen boterham met pindakaas als ze haar couscous niet opeet, maar we dwingen haar ook niet om meer te eten. We proberen haar uiteraard wel met leuke spelletjes en positieve bekrachtiging meer te laten eten van die couscous.