Bambo review: milieuvriendelijke luiers en 100% natuurlijke babyverzorging

Zoals jullie wellicht wel weten gebruiken we nu 22 maanden wasbare luiers voor Alela en ik heb hier geen seconde spijt van. Ik raad nieuwe ouders en moeders die in blijde verwachting zijn van een tweede of derde kindje altijd wasbaar aan. Maar ik weet ook dat ik lezers en volgers heb met al wat oudere kleintjes. De investering van wasbare luiers is dan lastiger te maken en deze ouders zijn vaak op zoek naar een milieuvriendelijk wegwerp alternatief. Daarom – en omdat onze wasmachine een weekje stuk was – wilde ik graag de Bambo Nature luiers bij Alela testen en reviewen. In deze blog vind je onze ervaring met de milieuvriendelijke luiers, billendoekjes en babyverzorging van Bambo Nature!

Hoe groen is Bambo Nature?

Als ik besluit een merk te reviewen op mijn blog kijk ik altijd eerst goed of het aansluit bij wat ik belangrijk vind. Ik kijk naar keurmerken, naar de missie van een bedrijf, naar de keuzes die ze maken en ik zoek uit welke webshop de producten verkopen, want dat vertelt mij ook altijd heel veel. Als mijn favoriete, duurzame shops het merk goedkeuren, weet ik ook dat de kans al veel groter is dat het een match is met ons.

Bambo Nature heeft naast het Europese Ecolabel het Nordic Swan Ecolabel – dat is het officiële eco label van Scandinavië. Producten die dit label verdienen moeten voldoen aan strenge eisen rondom milieuvriendelijke materialen én milieuvriendelijk produceren. Naast de milieueisen zijn er ook strikte voorwaarden voor de impact van het product op de gezondheid (denk aan chemicaliën in het eindproduct) en moet het bedrijf kiezen voor duurzame verpakkingen.

milieuvriendelijke luiers

In het geval van de luiers van Bambo Nature betekent dit alles dat er voor de milieuvriendelijke luiers geen gebruikt wordt gemaakt van PVC, witmakers, parfums, lotions en oliën en dat de herbruikbare grondstoffen maximaal worden gebruikt. Het houtpulp dat wordt gebruikt komt uit duurzame FSC bossen waarmeer wordt geplant dan gekapt. De volledige energie voor de productie komt van windenergie, 86,4% van het restafval wordt hergebruikt en de verpakking is gemaakt van suikerrriet. En zoals ik al zei, kijk ik ook altijd naar waar ze worden verkocht en dat is onder andere bij Greenjump – een hele goede groene Nederlandse webshop en in de webshop van Ekoplaza.

Zacht voor de huid

Een extra (en heel groot) voordeel van milieuvriendelijke producten is dat ze ook goed zijn voor je baby. Jouw huid, maar ook zeker die van je kleine baby of kind, wil geen chemische troep. Het wil de natuur, want dat sluit het dichts aan bij de eigen natuur. De milieuvriendelijke luiers van Bambo hebben de Asthma Allergy Nordic certificering, wat aangeeft dat het product zo min mogelijk risico geeft op allergie, eczeem en huidirritatie. 

Alela test de milieuvriendelijke luiers

Alela heeft de milieuvriendelijke luiers getest en dat vond ze heel grappig. Ze vond het maar wat leuk om op de foto te gaan met haar “luijah” – daarom kunnen jullie goed zien hoe alles eruitziet. Mijn kleine zonnekind. Eigenlijk is het heel simpel: de luiers zijn heel fijn. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, ze lekken niet door, Alela’s huid reageert er goed op, ze blijven goed zitten en ze halen de nachten door. We blijven wasbaar gebruiken, maar ik vind deze luiers een goed en groen alternatief als dat voor jullie situatie niet mogelijk is. Als we in rustigere tijden weer eens een nachtje weg kunnen, zullen we ook deze milieuvriendelijke luiers kiezen.

milieuvriendelijke luiers

Maten en prijzen van deze milieuvriendelijke luiers

De prijs van de Bambo Nature luiers komt overeen met de meeste wegwerpluiers in de drogist. Alela weegt 9+ kilo en heeft dus maat Maxi 4. Een tas van 24 stuks kost 9 euro. De grootverpakkingen (60 stuks) zijn nu met 25% korting beschikbaar en Alela’s maat kost dan 15 euro. Voor het geld hoef je het dus niet te laten. De milieuvriendelijke luiers zijn verkrijgbaar vanaf 2 kilo (newborn 1) tot aan 18+ kilo (pants XL 6). 

De billendoekjes van Bambo Nature

De bio billendoekjes zijn biologisch afbreekbaar, bevatten geen parfum of kleurstoffen en hebben dezelfde certificeringen als de luiers. We gebruiken zelf altijd wasbare billendoekjes, omdat herbruikbaar altijd milieuvriendelijker is dan wegwerp. Maar als je om een bepaalde reden wegwerp nodig hebt, bijvoorbeeld onderweg, is dit een mooi groen alternatief. Zeker in deze tijd kan ik me situaties voorstellen waarin je wegwerpdoekjes nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je tijdens een wandeling niet een restaurant in kan gaan om je baby te verschonen of omdat je de handjes van je dreumes alvast een beetje wilt schoonmaken voor je op de fiets naar huis stapt.

Natuurlijke babyverzorging

We hebben ook een aantal vegan babyverzorgingsproducten getest van Bambo Nature: de bodylotion, de billencreme en de Hair & Body wasgel. De producten zijn 100% natuurlijk – wat ik een hele belangrijke voorwaarde vind voor babyverzorging – en 23% van de ingrediënten is van biologische afkomst. De babyverzorging van Bambo Nature heeft dezelfde keurmerken als de luiers en het Ecocert label – een van de belangrijkste keurmerken voor natuurlijke en biologische cosmetica. 

natuurlijke babyverzorging

We hebben de huidverzorging nog maar kort in gebruik, dus je zult ze over een tijdje tegenkomen in een van mijn Empties blogs, maar de eerste indruk is positief. Geen sterke geuren: gewoon zachte verzorging voor Alela’s huid. We gebruiken, zoals je misschien wel weet, in de badkamer inmiddels al enige tijd bijna alles plastic vrij en zero waste. Ook de babyzeep. Voor sommige merken of producten maken we een uitzondering. In dit geval maakte ik graag een uitzondering omdat ik weet dat iedereen zijn eigen groene proces gaat. Sommige mensen willen graag groen, maar vinden een blok zeep nog een station te ver. Ik vind dat heel logisch – wij gaan zelf ook een eigen groene weg – en ik vind het belangrijk dat mijn blog een plek blijft waar je op ieder moment van jouw groene proces kunt “instapppen” en inspiratie kunt vinden voor een milieuvriendelijker leven.

Bambo nature milieuvriendelijke luiers

Dus ook als je geen wasbare luiers om de billen van je baby knoopt en de huid van je kroost met zero waste zeep wast, hoop ik dat je ziet dat er groene opties zijn! En wat mij betreft is Bambo Nature dat, 100%!

Columns by Kari

AD – Paid & Gifted

2 thoughts on “Bambo review: milieuvriendelijke luiers en 100% natuurlijke babyverzorging

  1. Wij hebben wasbare luiers via marktplaats gekocht, ik geloof dat we voor €250,- voor 2 kinderen van geboorte tot zindelijkheid geluierd hebben.
    Via verschillende facebookgroepen zijn wasbare luiers ook vaak ook goedkoop over te nemen. Ook is er op facebook een groep waar je een pakket wasbare luiers kunt lenen om zo eens uit te proberen of wasbaar luieren iets voor je is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.