Apps op je telefoon voor een groener leven

Een nieuwe blog op verzoek! Via Instagram kreeg ik de vraag of ik de apps op mijn telefoon die bijdragen aan een groener leven wilde delen. In deze blog vind je mijn top 10 van eco apps die mij (en hopelijk jou) helpen om milieuvriendelijk te leven. Het is nog nooit zo belangrijk geweest dat we met z’n allen milieuvriendelijkere keuzes gaan maken. Maar het is ook nog nooit zo makkelijk geweest om milieuvriendelijke keuzes te maken. Van alle kanten is er hulp. Bijvoorbeeld via deze milieuvriendelijke apps!

Mijn telefoon

Alle apps die ik hieronder deel staan op mijn iPhone 11 (128 GB). Mijn iPhone is een belangrijk onderdeel van mijn werk: ik maak er foto’s mee voor blogs en social media, ik bewerk mijn foto’s op mijn telefoon en ik klets heel wat uren met jullie af over groen leven en het moederschap, via mijn DM’s op Instagram. Mijn werkmail heb ik tijdens de coronacrisis uitgezet op mijn telefoon, omdat het mij afleidde van het thuisonderwijs, maar verder is mijn telefoon onmisbaar voor mijn werk. Verder schiet ik natuurlijk nog 40.000 foto’s van mijn meisjes met dit ding, app ik mijn mama en luister ik er (heel veel) muziek mee. Ik heb een Macbook, dus alle foto’s worden gesynchroniseerd, alles wordt automatisch opgeslagen in mijn iCloud. Als je wilt weten hoe je je Smartphone en computers zo milieuvriendelijk mogelijk kunt gebruiken, lees dan straks even deze blog. Er staan een kleine 80 apps op mijn telefoon, waarvan een deel mij dus helpen om milieuvriendelijke keuzes te maken of geïnspireerd te blijven voor een groen leven.

milieuvriendelijke apps

Milieuvriendelijke apps

  1. Ecosia

    In plaats van Google gebruik ik zoveel mogelijk Ecosia, op mijn telefoon en op mijn Macbook. Zoekopdrachten kosten enorm veel energie, omdat search engines energieslurpende servers nodig hebben. Ecosia plant bomen voor de zoekopdrachten die je doet (ongeveer 45 zoekopdrachten is 1 boom – ik zit aan mijn 6e boom sinds ik het gebruik) en staat daarom op nummer 1 op deze lijst met milieuvriendelijke apps.
  2. Marktplaats en Kringloop app

    Iedere keer als je iets nieuws koopt, kost dat grondstoffen, energie voor productie, verpakkingsmaterialen en energie voor transport. Nieuwe spullen zijn een enorme belasting voor het milieu. Daarom probeer ik zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Dat doe ik echt nog niet perfect, maar ik doe mijn best. De Marktplaats app helpt mij hierbij: ik heb een dozijn bewaarde zoekopdrachten, waardoor ik meldingen krijg als mijn favoriete merken of producten die we nodig hebben tweedehands worden aangeboden. De Kringloop app gebruik ik om kringloopwinkels in de buurt te vinden. In kringloopwinkels vind ik de meeste kleding voor de meiden, accessoires voor in huis en soms ook meubels.
  3. Milieu Centraal

    Milieu Centraal vind ik altijd een handige website om relevante informatie rondom milieuvriendelijke keuzes op te zoeken. Hun database is gigantisch en betrouwbaar. Naast een directe link naar de website van MC heb ik ook de afvalwijzer van Milieu Centraal. Ik had ook de Groente- en Fruitkalender op mijn telefoon staan, maar MC is gestopt met die bijhouden, want het was teveel werk en te complex. Dat is jammer, want het blijft lastig om te achterhalen welke keuzes nou het beste zijn. Ik gebruik nu de seizoenskalenders van Velt.
  4. Reclamefolder

    We krijgen geen reclamefolders in de bus, om papier te besparen: 95% ging standaard de bak in. Maar het is wel handig om te kijken welke aanbiedingen waar zijn. Daarom heb ik de Reclamefolder app op mijn telefoon staan. Dan kan ik direct zien welke supermarkten wat in de aanbieding hebben. Maar ook alle andere folders, zoals Blokker, Action, Praxis, Kruidvat en andere winkels staan erin.
  5. De Groene Drogist

    Ik bestel de meeste van onze eco friendly, natuurlijke en plastic vrije cosmetica- en huishoudproducten via De Online Drogist. Maar die hebben een beperkt aantal groene cosmeticamerken. Daarom heb ik de app van De Groene Drogist op mijn telefoon staan. Zij verkopen prachtige natuurlijke, biologische en vegan cosmeticamerken. Ik gebruik DGD ook vaak als “check”: als zij het merk verkopen geeft dat gelijk een groene stempel van goedkeuring voor een merk.
  6. Kobo app van Bol.com

    De Kobo app van Bol.com is de app waarmee je de luisterboeken die je via Bol.com bestelt, kunt afluisteren. Als je een luisterboek koopt, in plaats van een fysiek boek, scheelt dat natuurlijk (onder andere) papier, inkt, transport en verpakking. Niet alle boeken zijn in luisterboeken verkrijgbaar en soms wil ik gewoon het fysieke boek in handen (zeker bij kinderboeken). Maar als ik de keuze heb, kies ik graag voor de luistervariant. Momenteel luister ik naar “Hoe gaan we dit uitleggen” van Jelmer Mommers, over klimaatverandering.
  7. Plantjes en beestjes

    Zeer recente aanwinsten (dank voor alle tips!) op mijn telefoon zijn de apps waarmee je plant- en diersoorten kun identificeren. We zijn vaak in het bos en op de moestuin te vinden. We nemen vaak “schatten” mee: blaadjes, nootjes, takjes, eikeltjes en steentjes, voor op de seizoenstafel. Tot kort geleden wisten we nauwelijks welk blad bij welke boom hoorde. Maar nu zoeken we dat gewoon op met de apps PlantSnap, LeafSnap en Seek: daarmee kun je foto’s van de bladeren inscannen en zo opzoeken welke boom erbij hoort. Ik heb er 3 omdat ik nog zoekende ben welke het beste werkt en soms vullen ze elkaar ook gewoon goed aan. Voor de beestjes (slakken, insecten, rupsen, worden, etc.) heb ik ObsIdentify en Bodemhelden op mijn telefoon staan. De beestjes nemen we uiteraard nooit als schatten mee naar huis 😉
  8. Night Sky

    De natuur bewonderen is een belangrijk onderdeel van groen leven, omdat als je de schoonheid van de planeet ziet, je vanzelf een intrinsieke wens voelt om met meer respect voor de aarde te leven. Die verwondering reikt verder dan de prachtige planten, bomen, bloemen en dieren op onze planeet. Ook het heelal kan een diepe indruk achterlaten en je doen beseffen dat het belachelijk prachtig en bijzonder is dat je hier mag zijn op aarde. Ik gebruik de Night Sky app om (meestal samen met Isaya) op te zoeken welke sterren en planeten we zien.
  9. Too Good to Go

    Ik gebruik deze app nog niet zo veel, omdat in veel van de Magic Boxen zuivel, vlees of vis zit/kan zitten. Ze hebben nog geen vegan filter bij Too Good to Go. Maar het concept is prachtig en daarom houd ik de app goed in de gaten. Via Too Good to Go kun je eten ophalen bij supermarkten en restaurants bij jou in de buurt dat bijna over datum is: het is dus nog goed genoeg om opgegeten te worden, maar de supermarkt of het restaurant mag het de volgende dag niet meer verkopen. Een prachtig concept om verspilling tegen te gaan én geld te besparen. Omdat de meeste biologische winkels meedoen, is het een hele fijne manier om biologisch eten te kopen voor een lage prijs.
  10. Columns by Kari

    Jaaa, natuurlijk wil ik zelf ook dolgraag in jouw rijtje van milieuvriendelijke apps op je telefoon staan. Mijn website heeft geen app, maar je kunt gemakkelijk een snelkoppeling maken naar mijn Homepage en die vastzetten op je scherm. Dat doe je als volgt:

    – Bezoek op je telefoon https://columnsbykari.com
    – Druk onderaan je scherm op het vierkante icoontje met een pijl omhoog (delen)
    – Kies de optie “zet op beginscherm”
    – Geef een titel of gebruik de titel die mijn website vanzelf aangeeft en klik op “voeg toe”

    Zo kun je heel snel en gemakkelijk blogs en tips opzoeken over natuurlijke cosmetica, plastic vrij leven, energie besparen, plantaardig eten, wasbare luiers, houten speelgoed, duurzame kleding, ecologisch schoonmaken, duurzame inrichting en interieur en heel veel andere “groene mama dingen”! Ik heb zelf een aantal blogs waar ik dagelijks vragen over krijg op mijn beginscherm gelinkt staan, zodat ik via mijn DM’s snel linkjes kan doorsturen als iemand een vraag heeft.
Columns by Kari

AD (paid)

4 thoughts on “Apps op je telefoon voor een groener leven

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.