Achter de schermen bij een blog: werken vanaf mijn iPhone

Een groot deel van mijn werk speelt zich af op en doe ik vanaf mijn iPhone. Artikelen schrijven en mijn administratie doe ik op mijn computer, maar foto’s en video’s maken, foto’s en video’s bewerken, captions schrijven voor Instagram, posten op social media, vragen beantwoorden op Instagram, e-mails beantwoorden: dat gebeurt allemaal op mijn iPhone. In deze aflevering ‘Achter de schermen bij een blog’ neem ik je mee mijn telefoon in. Hoe werkt dat eigenlijk, werken vanaf je telefoon? Welke telefoon heb ik en waarom, welke apps zijn onmisbaar voor mijn werk, hoeveel schermtijd heb ik door op deze manier te werken, waarvoor gebruik ik mijn telefoon nog meer en hoeveel foto’s staan er eigenlijk op de telefoon van een blogger/Instagrammer…? Deze vragen beantwoord ik allemaal in deze nieuwe Achter de schermen.

Werken vanaf mijn iPhone

Ik heb al jaren een iPhone. iPhone telefoons zijn niet de meest duurzame keuze voor een groene blogger, dat geef ik direct toe, zeker niet omdat ik ook iedere paar jaar voor een nieuwe ga. Ik heb nu bijvoorbeeld de iPhone 13. Maar toch zijn er een paar redenen waarom ik hiervoor blijf kiezen. Allereerst, en ik denk dat veel mensen dit wel zullen herkennen, is het gemak. Bij veel groene keuzes moet je even uit je comfort zone in het begin. Je moet uitzoekwerk doen, wennen aan iets nieuws, misschien ontdekken dat je toch een ander alternatief nodig hebt. Allemaal dingen waar je soms even geen energie of tijd of ruimte voor hebt. Apple producten spelen natuurlijk ontzettend in op het gemak. Je wordt compleet afhankelijk gemaakt van je Iphone omdat het allemaal zo gemakkelijk is. En doordat mijn telefoon onmisbaar is voor mijn werk speelt dat gemak een extra grote rol. Ik moet scherpe foto’s en video’s kunnen maken, alles moet goed kunnen worden opgeslagen en makkelijk kunnen worden bewerkt en gedeeld. Ik zeg niet dat er geen groener alternatief is, of dat ik mijn werk niet zou kunnen uitvoeren op een ander apparaat. Ik denk dat ik als het om deze groene keuze – en bijvoorbeeld met het overstappen op een groenere bank – gaat gewoon een nog stappen te zetten heb. En ondertussen vind ik het gewoon heel fijn dat mijn iPhone zo goed werkt, er nooit problemen mee zijn, het overzetten van gegevens van de oude naar de nieuwe telefoon zo soepel loopt en dat ik mijn content kan creΓ«ren.

Instagram & blog

Mijn werk bestaat deels uit artikelen schrijven, voor mijn eigen blog en voor andere blogs of tijdschriften en deels uit het creΓ«ren van content voor Instagram. Ik verdien mijn geld – even plat gezegd – met het maken van reclame voor milieuvriendelijke bedrijven, producten en initiatieven. Doordat ik daar geld mee verdien kan ik ook andere blogs over milieuvriendelijk leven schrijven, groene tips op Instagram delen en vragen beantwoorden van mensen die op zoek zijn naar duurzame alternatieven: dingen waar ik niet voor krijg betaald. Het een faciliteert het ander, maar staat er niet los van: ik werk alleen samen met duurzame opdrachtgevers of ik zoek binnen een commercieel bedrijf naar een groen ingang voor het onderwerp. Over de keuzes die ik daarin maak kun je in de blog “Met de billen bloot over samenwerkingen” meer lezen. En soms schrijf ik artikelen als dit, waarin niet milieuvriendelijk leven of groen ouderschap centraal staan, maar het werk zelf. Ik krijg namelijk heel vaak vragen over geld verdienen op deze manier, hoe het werkt en wat ik dan precies doe. De complete serie “Achter de schermen bij een blog”, met onderwerpen zoals ondernemerschap, content creΓ«ren, foto’s bewerken, administratie bijhouden, social media en SEO vind je hier.

Hoe werkt dat dan?

Als blogger of Instagrammer kun je op verschillende manieren geld verdienen. Een duurzaam bedrijf heeft bijvoorbeeld een product en wil dit graag promoten. Ik word dan betaald om het product te testen, erover te schrijven, mooie foto’s te maken en deze informatie en beelden te delen met mijn lezers en volgers. Deze manier van adverteren is aantrekkelijk voor bedrijven omdat ik een vertrouwensband heb opgebouwd met mijn lezers en volgers en mijn aanbevelingen passen bij hun behoeften. De adverteerder komt dus via mij bij de doelgroep die hij wil bereiken. In mijn geval zijn dat veelal moeders. Vooral moeders die interesse hebben in milieuvriendelijk leven, groen ouderschap, gezond eten/koken en leven, kunst, literatuur, natuurlijke cosmetica, duurzame kleding, houten speelgoed. In plaats van “in het wild” een advertentie het internet ingooien, hopend dat het de juiste mensen bereikt, weten bedrijven op deze manier zeker dat hun producten worden gezien door de mensen voor wie ze bedoeld zijn. Of soms gebruikt het bedrijf de beelden en teksten voor de eigen sociale media en website, omdat mijn foto’s en manier van schrijven aansluit bij hun eigen stijl en toon. Hetzelfde geldt als ik schrijf voor andere websites, voor tijdschriften of kranten. Mijn passies en schrijfstijl sluiten dan aan bij hun lezers. Ik vind het altijd heel leuk om columns voor andere media te schrijven, omdat het weer een nieuwe vorm van creativiteit vraagt. Met mijn boek De groene mama natuurlijk als grootste en meest tijdrovende maar ook tofste project. Maar ook het schrijven van columns voor een aantal dagbladen vond ik ontzettend leuk. En momenteel geniet ik onder andere heel erg van het schrijven voor Seizoener.

Een andere belangrijke inkomstenbron als blogger en Instagrammer zijn affiliate linkjes. Als ik een product aanbeveel en daar een linkje naar het betreffende product bij deel, ontvang ik van de verkoper een percentage van gemaakte aankopen via mijn link. De koper (jij) betaalt hierdoor niet méér geld: de producent, webshop of ondernemer betaalt mij voor het promoten en doorsturen van consumenten. In deze blog kun je precies lezen hoe dat werkt en bij welke affiliate platformen ik ben aangesloten. Tot slot is link plaatsing een onderdeel van mijn werk. Doordat mijn blog al enkele jaren bestaat en ik hard aan mijn website heb gewerkt, heeft mijn blog een stabiele stroom van bezoekers en een bepaalde waarde binnen zoekmachines. Een linkje op mijn website naar een product, dienst of andere website is daarmee geld waard geworden.

iPhone

Onmisbare apps op mijn iPhone

Er zijn een aantal apps op mijn iPhone die onmisbaar zijn voor mijn werk. Allereerst natuurlijk mijn camera en de Instagram app. Maar ook bijvoorbeeld Facebook, de WordPress app (voor mijn website) en de apps die ik gebruik voor het bewerken van foto’s en video’s. De apps die ik momenteel daarvoor gebruik zijn Facetune voor foto’s (onbetaalde versie) en InShot voor video’s (onbetaalde versie). Ook onmisbaar is de Compress app (betaalde versie). Hiermee kan ik de foto’s die ik met mijn iPhone heb gemaakt en bewerkt verkleinen. Zo kan ik verkleinde versies naar mijn computer sturen. Extra fijn is dat deze app er ook voor zorgt dat het geen HEIC bestanden meer zijn. De app van mijn bank is uiteraard onmisbaar. Verder gebruik ik Unfold om stories te maken (betaalde versie) en Later om Instagram content in te plannen. De Google Drive app gebruik ik om bestanden te delen met opdrachtgevers Ook heb ik van een aantal gewone websites apps gemaakt op mijn telefoon. Bijvoorbeeld van een btwberekenen.nl – om facturen op te stellen – en affiliate- en blogger platformen die ik vaak gebruik voor opdrachten. Dit is een dikke aanrader voor websites die je veel gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk een app op je telefoon maken voor columnsbykari.com door de volgende stappen te volgen:

  • Bezoek de website waar je een app van wilt maken
  • Klik op het “delen” pijltje onderaan je scherm
  • Kies de optie “op beginscherm zetten”

Zo kun je gemakkelijk mijn website bezoeken. Ik heb zelf ook een aantal veelgelezen blogs als apps op mijn telefoon staan, omdat ik vaak vragen krijgen in mijn DM’s die daarin staan beantwoord: zo kost het me minder tijd om de link op te zoeken en te delen via Instagram. Verder zijn er ook een aantal apps die ik dagelijks gebruik die niet direct iets met mijn werk te maken hebben. Zo staat Spotify bijna de hele dag aan: ik luister vrijwel non stop naar muziek, in mijn oortjes of via JBL’s. De Marktplaats app gebruik ik ook veel, zeker nu er een verhuizing aan zit te komen en de meiden in de zomer jarig zijn. In deze blog vind je al mijn favoriete apps voor een groener leven. De NS app is onmisbaar, want we bezoeken veel musea in andere steden. Maar ook de Aura app (betaalde versie) gebruik ik iedere avond en nacht. Dit is de fijnste meditatie en hypnose app die ik tot nu toe heb gebruikt en de enige die voor mijn ook daadwerkelijk werkt. De YouTube en Netflix app gebruik ik bijna niet meer, omdat ik geen YouTubers en Netflix series meer kijk meer volg sinds ik weer helemaal ben verdwenen in de boeken. Wel gebruik ik de HBO app omdat ik alle afleveringen van Sex & the City ben gaan herkijken nadat “And just like that” uitkwam – heerlijk! Ik gebruik de app Flo om mijn cyclus te tracken, de One2Track app als Isaya gaat buiten spelen met haar tracking horloge, En natuurlijk staan er verschillende Nederlandse en internationale nieuws apps, de Albert Heijn app en de zelfgemaakte app (zie hierboven) van Pieter Pot op mijn telefoon, voor onze vegan en verpakkingsvrije boodschappen.

De cijfertjes

En dan nu nog wat cijfertjes om deze aflevering van Achter de schermen bij een blog mee af te sluiten!

  • 183.560 Zoveel foto’s staan er op mijn iPhone. Dat aantal is zo hoog omdat ik A) mega schattige dochters heb en B) omdat foto’s maken mijn werk is. Meestal moet ik tussen de 20 en 100 foto’s maken om die paar foto’s waar ik tevreden over ben te vinden. Vervolgens ga ik die bewerken, waardoor er uiteraard nog meer foto’s op mijn telefoon komen. Ik ben heel slecht in het bijhouden en verwijderen van mijn foto’s.
  • 8.278 Zoveel video’s staan er op mijn telefoon. Vaak maak ik korte stukjes video (bijvoorbeeld voor mijn Instagram stories of reels), die ik vervolgens samenvoeg in de app om er een goed lopende video van te maken.
  • 62 Zoveel apps staan er op mijn telefoon. Mijn meestgebruikte apps zijn: WhatsApp, Instagram, Camera en Aura.
  • 2,5 Zoveel uren schermtijd heb ik op een gemiddelde dag dat ik niet werk
  • 5,5 Zoveel schermtijd heb ik op dagen dat ik wel werk
  • 95 Zoveel ongeopende meldingen staan er op mijn telefoon (sorry voor iedereen die daar stress van krijgt)
  • 3,5 Zoveel dagen per week doe ik dit werk

Columns by Kari

Ad – disclaimer, paid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.