Veganistische zwarte bonen quinoa burgers

De afgelopen maanden zijn deze zwarte bonen burgers met quinoa mijn go to vegan burger recept. De ingrediënten zijn proteïnerijk, 100% plastic vrij en bijna volledig verpakkingsvrij. De kinderen zijn er dol op en Isaya vindt het leuk om te helpen met klaarmaken. In deze blog deel ik mijn recept voor mijn zwarte bonen burgers en leg ik stap voor stap uit hoe je 100% plantaardige burgers kunt maken die niet uit elkaar vallen!

Zwarte bonen burgers – Ingrediënten

zwarte bonen burgers met quinoa
Wat heb je nodig voor 10 zwarte bonen burgers?
  • Een kop gedroogde zwarte bonen *
  • Een halve kop quinoa *
  • Een theelepel bouillon *
  • Een halve ui
  • Een teentje knoflook
  • Een halve theelepel rozemarijn *
  • Zout & Peper *
  • 50 gram plantaardige boter – ik vind dit een aanrader
  • 4 eetlepels bloem *
  • 2 eetlepels volkoren paneermeel

Producten met een * kopen we verpakkingsvrij bij Pieter Pot. Ui en knoflook kun je verpakkingsvrij kopen in de supermarkt, natuurwinkel of markt. De boter en het paneermeel komen in papier.

Hoe maak je deze zwarte bonen quinoa burgers?

veganistische zwarte bonen burgers zelf maken

Stap 1. Week de zwarte bonen de nacht van te voren in ruim water

Stap 2. Kook de bonen de volgende dag in circa 1 uur gaar

Stap 3. Kook ondertussen de quinoa in een minuut of 10 in bouillon water

Stap 4. Snijd de ui en knoflook in fijne stukjes

Stap 5. Als alle de zwarte bonen en quinoa gaar zijn, giet ze af en laat goed uitlekken. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk vocht mee gaat in de keukenmachine.

Heb je geen keukenmachine? Geen zorgen, je kunt ook een aardappelstamper en je handen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je de ui en knoflook extra klein snijdt of perst.

Stap 6. Doe de bonen en quinoa met de ui en knoflook en alle andere ingrediënten (boter, kruiden, zout & peper, bloem en paneermeel) in een keukenmachine. Mix tot het een stevig, maar soepel deeg is geworden.

Als het deeg heel vochtig en plakkerig is, doe er dan nog een schepje bloem bij. Het moet stevig genoeg zijn om er een burger van te vormen, zonder dat het uit elkaar valt, maar niet te droog zijn.

Stap 7. Zet een grote bakpan op een laag vuurtje met zonnebloemolie of olijfolie.

Stap 8. Smeer je handen in met een beetje bloem zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken. Pak een lepel (bij voorkeur een ijslepel) en schep een bolletje deeg in je handen. Vorm er een burger van en leg deze in de bakpan. Herhaal tot al het deeg op is.

Stap 9. Laat de zwarte bonen burgers heel langzaam bakken. Draai zo nu en dan om. Geef de burgers echt rustig de tijd om een lichtbruin korstje te krijgen en gebruik voldoende olie.

Stap 10. Haal de zwarte bonen burgers uit de pan en ze zijn klaar om op te eten. Je kunt ze ook laten afkoelen en in een luchtdichte bak bewaren in de koelkast (max. 3 dagen). Je hoeft ze dan alleen even op te bakken voor gebruik.

zwarte bonen burgers

Plantaardige burgers bakken die niet uit elkaar vallen

Iedereen die wel eens burgers heeft gebakken zonder ei kent het: hoe zorg je ervoor dat ze niet uit elkaar vallen? Zoals je hier boven kon lezen is de truc: bloem en vegan boter. Maar de verhoudingen nemen nogal nauw. Als je te weinig bloem gebruikt, wordt het een plakkerige bedoeling en vallen ze uit elkaar. Als je teveel bloem gebruikt, krijg je droge “deeg-ige” burgers. Als je groenten of granen veel vocht bevatten, moet je meer bloem en paneermeel toevoegen, waardoor de kans groter is dat de verhouding bloem-granen/groenten/bonen uit balans raakt. Zorg er dus altijd voor dat je je granen, groenten en bonen goed laat uitlekken voor je ze in de keukenmachine doet.


zelf sojaburgers maken

Wil je nog meer inspiratie voor plantaardige burgers? Check dan dit recept, voor veganistische sojaburgers! Een heerlijk, proteïnerijk recept dat net als de zwarte bonen burgers altijd goed in de smaak valt bij Isaya en Alela. In de blog deel ik ook mijn kijk op soja en het effect ervan op gezondheid en milieu.


Enjoy!

Columns by Kari

2 thoughts on “Veganistische zwarte bonen quinoa burgers

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.