Qibbel upgrade! Isaya kreeg een 6+ stoeltje

We zijn al anderhalf jaar fan vanΒ Qibbel. De meiden zitten heerlijk op hun fietsstoeltjes. Alela in het voorzitje en Isaya op het achterzitje. Maar ze is deze zomer 6 geworden en dat betekent dat ze toe was aan een upgrade. Qibbel heeft namelijk 6+ stoeltjes, waar kinderen van 6 tot 10 jaar (of 35 kilo) comfortabel en veilig achterop kunnen zitten. In deze blog vertel ik meer over het zitje en vertel ik hoe deze fietsstoeltjes ons helpen om groene keuzes te maken in ons dagelijks leven!

Zelf fietsen en achterop

Uiteraard kan Isaya ook zelf fietsen. Ze fietst al sinds ze 3 is. Maar ze zit ook vaak bij mij achterop. We wonen in de stad en het verkeer is dus erg druk. Isaya vindt het spannend om door de stad te fietsen en ik ook. Dus we bouwen het rustig op. Een andere belangrijke reden dat ze vaak achterop zit, is natuurlijk omdat we geen auto hebben. We doen alles lopend en fietsend. We maakten deze keuze bewust voor de planeet, ruim drie jaar geleden. En ik ben er nog steeds heel blij mee. Soms huren of lenen we een auto als het echt niet anders kan. De CO2-uitstoot compenseren we dan via Treesforall. Het is echt een verademing: niet de financiΓ«le lasten en verantwoordelijkheid voor een auto, nooit in de file staan, lekker veel buiten en in beweging zijn, vertragen… Ik kan het iedereen aanraden.

Maar daarom is mijn elektrische fiets natuurlijk onmisbaar. Hoewel we veel lopend doen, gebruik ik de fiets bijna dagelijks. En omdat we zonder auto ook verre afstanden met de fiets doen, zijn goede en veilige fietsstoeltjes onmisbaar. De meiden kunnen natuurlijk nog niet zo ver fietsen.

Fietsstoeltjes van Qibbel

Het Qibbel Air voorzitje en achterzitje met mesh rugleuning hebben we de afgelopen anderhalf jaar met veel plezier gebruikt. De in Nederland gemaakte fietsstoeltjes zien er allebei nog gloednieuw uit. Superfijn is dat als je je zitjes weer wilt doorverkopen na gebruik. Het voorzitje is tot 3 jaar of 15 kilo (Alela is 3 maar voorlopig nog geen 15 kilo) en het achterzitje is tot 6 jaar of 22 kilo. De stoeltjes zijn super licht, wat op een moederfiets natuurlijk echt een must is. Je zeult al zoveel rond! Maar ze zijn ook heel gemakkelijk te installeren. Dat is wat mij betreft wel een van de grootste voordelen van Qibbel. Ik kan echt wild worden van ingewikkelde handleidingen. Het achterzitje kon ik gewoon in 30 seconden verwijderen en terugplaatsen als ik mijn elektrische fiets moest opladen. 

Qibbel Air Review
Dit was Isaya’s vorige achterzitje. Voor kinderen tot 6 jaar. Ik zie nu pas dat ik bijna exact dezelfde kleren aan had toen we voor die blog foto’s gingen maken. Hihi, nou ja, dat hoort bij groen leven. #duurzamekledingkast

6+ Qibbel stoeltje

Ook het 6+ stoeltje klik en draai je zo vast. Voor de voetensteuntjes kun je even het filmpje van Qibbel kijken, maar ook dat is gelukkig heel simpel. Het is een heel eenvoudig zitje voor grotere kinderen, maar er zit wel een riempje (om de middel/buik) aan. Dat vind ik heel prettig, omdat dit betekent dat je kind in geval van een ongeluk niet weggeslingerd kan worden. Ook een mooi voordeel: de prijs van het zitje is heel zacht.

qibbel 6+ stoeltje
Isaya’s nieuwe 6+ stoeltje van Qibbel

Ik schrijf er regelmatig over, maar veiligheid op de fiets vind ik ontzettend belangrijk. Mijn kinderen moeten altijd een helm dragen en altijd vast zitten. Ik begrijp het Hollandse gemak waarmee kinderen los in bakfietsen meehobbelen zonder helm echt niet. Als je acuut moet remmen of er rijdt iemand tegen je aan stoot een kind op z’n minst het hoofd keihard en in het meest vreselijke geval wordt het kind gelanceerd. Misschien komt het omdat ik niet in Nederland ben opgegroeid dat ik er anders tegenaan kijk dan veel ouders, maar ik kies er in ieder geval voor om de risico’s te beperken. Zeker met een elektrische fiets. Dat betekent in ieder geval een goede helm, vast zitten in het stoeltje en een veilig & leeftijdsadequaat fietsstoeltje. 


Ervaring

Isaya moest tijdens het eerste ritje even wennen aan het nieuwe zitje. In het achterzitje tot 6 jaar heb je een hoge rugleuning en zit je veel meer β€œomhuld”. Het 6+ stoeltje heeft een kortere rugleuning. Dat vond ze de eerste rit een beetje spannend. Ook is het 6+ stoeltje natuurlijk niet zo zacht & comfy als het Qibbel Air zitje. Maar al gauw voelde ze dat ze gewoon stevig en veilig zat en voelde ze zich heel stoer op haar grote-kinderen-zitje. Ik ben er ook blij mee, want dit zitje is nog lichter dan de vorige en neemt minder ruimte in, in de schuur. Het andere zitje gaan we op de elektrische fiets van mijn vrouw monteren zodat als we een gezinsuitje hebben zij ook een kind achterop kan nemen! Ik heb super veel zin om nog meer gezellige fietstochtjes te maken met mijn meisjes. De stoeltjes van Qibbel zijn hier verkrijgbaar.

leven zonder auto
Kan het ook groener?

Die vraag stel ik altijd, bij alles wat ik doe, koop en deel. Kan het ook groener? Ja, dat kan zeker. Tweedehands is altijd een betere keuze voor de planeet. Je kunt een zoekopdracht aanmaken voor Qibbel op Marktplaats. Zo kun je op zoek gaan naar een fietsstoeltje van Qibbel bij jou in de buurt dat op zoek is naar een tweede leven. Houd er rekening mee dat het wat meer tijd kost om je stoeltje te vinden. En let er op dat het stoeltje nog helemaal in topkwaliteit is en dat er geen onderdelen missen of stuk zijn. Bij dit soort veiligheidsproducten voor je kind wil je geen compromissen sluiten op het gebied van veiligheid. Laat je tweedehandsstoeltje bijvoorbeeld installeren of controleren door je fietsenmaker: zo weet je zeker dat je duurzame keuze ook een veilige keuze is. Wat Qibbel zelf betreft hoop ik dat ze in de toekomst gaan werken met gerecyclede materialen! Dat lijkt me echt geweldig!

Columns by Kari

Ad – paid & gifted

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.