De lekkerste vegan pizza’s thuis maken!

Pizza! Who doesn’t love pizza. En als je nou bang bent dat je voor altijd pizza moet missen in je leven als je plantaardig gaat eten, geen zorgen. Je kunt gewoon de aller lekkerste vegan pizza blijven eten. In de blog van vandaag deel ik mijn recept. Een heerlijk smeuΓ―ge pizza bomvol gezonde groenten, smakelijke kruiden en de nodige vetten.

Wat heb je nodig voor de lekkerste vegan pizza?

Ik gebruik altijd de “groentebodems” van Magioni. Deze bodems zijn gemaakt met bloemkool en bestaan voor minimaal 37% uit groenten en bevatten 70% minder vet dan de meeste pizza’s. Er is ook een courgette variant (34% groente). Natuurlijk is de groenten in de pizza geen volwaardige vervanger van verse groenten, maar als het om kinderen gaat, helpen alle beetjes natuurlijk mee. Los daarvan vinden we het allemaal gewoon de allerlekkerste pizzabodems. Deze blogpost is niet gesponsord door Magioni, maar lieve mensen van Magioni, als jullie dit lezen, het lijkt me heerlijk om samen te werken πŸ˜‰

  • Magioni Bloemkool pizzabodem (oa verkrijgbaar bij AH)
  • Tomatensaus (biologisch)
  • Oesterzwammen
  • Sjalotjes of salade ui
  • Knoflook
  • Paprika
  • Olijven
  • Homemade vegan tomaten pesto
  • Verse en of gedroogde kruidenmix. Ik maak altijd zelf een mix van wat ik op dat moment in huis heb. Bijvoorbeeld: sali, tijm, dille, paprikapoeder, zout en peper, kurkuma en masala. Maar ook peterselie en basilicum zijn natuurlijk heerlijk. Ik doe alles in de vijzel en stamp het
  • optioneel: vegan strooikaas, bijvoorbeeld van Violife (oa verkrijgbaar bij de AH)

Hoe maak je deze eco friendly pizza?

Het is een snelle maaltijd om te bereiden, maar als je iets meer de tijd neemt, wordt je vegan pizza alleen maar lekkerder. Bijvoorbeeld door de homemade vegan tomaten pesto te maken als kaasvervanger, door de oesterzwammen te bakken in knoflook en kruiden en door de pizzabodems eerst een paar minuten in de oven te doen voor je ze belegt. Fast food made healhty πŸ˜‰ Je kunt nog meer slow cooking elementen toevoegen, bijvoorbeeld door je tomatensaus zelf te maken.

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Snijd de oesterzwammen in reepjes/stukjes van divers formaat
  3. Snijd of pers een teentje knoflook
  4. Snijd de salade uitjes of sjalot
  5. Verwarm een wok (check hier milieuvriendelijke bakpannen!) met zonnebloemolie
  6. Voeg de oesterzwammen, ui en knoflook toe en roerbak met de kruidenmix
    Je kunt ook de paprika meebakken, maar mijn dochters vinden het lekkerder als de paprika harder is.
  7. Doe de pizzabodems ondertussen 2 minuten in de oven en haal ze er vervolgens weer uit
  8. Bestrijk de bodems met tomatensaus en beleg ze vervolgens met de gebakken oesterzwammen, paprika, olijven, vegan pesto en eventueel vegan strooikaas.
  9. Besprenkel het geheel met een eetlepel olijfolie en eventueel nog wat van je kruidenmix
  10. Doe de pizza’s 10 minuten in de oven en klaar is kees!

Er zijn natuurlijk gezondere maaltijden, maar als het op pizza aankomt, is dit wel een van de (veel) gezondere opties. Niet alleen door de groentebodem en het vervangen van vlees met oesterzwammen, maar ook door het vervangen van kaas (veel zout en verzadigd vet) met veganistische pesto (oa op basis van noten en olijfolie en dus onverzadigd vet) maak je een gezondere keuze. En een veel milieuvriendelijkere keuze. Deze vegan pizza legt veel minder belasting op milieu en klimaat dan een standaard vlees of vega pizza! En hij is takkelekker. Dus, allemaal redenen om het een keertje uit te proberen. Je kunt variΓ«ren met de groenten die je erop doet (ik vind met broccoli bijvoorbeeld ook heel lekker en mijn vrouw houdt van ananas erop. En je kunt ook groene vegan pesto erop doen, of linzen in plaats van gehakt.

Fijne vegan pizza night!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.