Twee recepten voor veganistische pesto

Vorige week besloot ik pesto te maken – veganistische pesto uiteraard. Ik had geen recepten bekeken, dus het waren zomaar wat uitprobeersels, maar twee varianten waren zo lekker dat ik ze zo snel mogelijk met jullie wilde delen. Pesto bevat meestal kaas, melk en/of yoghurt en soms zelfs rundergelatine (waarom echt?!). Het is ook best een prijzig product. Ook vegan pesto is vrij duur vanwege de rijke ingrediΓ«nten. Als je het zelf maakt kun je die prijs wat laten zakken en ook besparen op verpakkingsmateriaal. Daarnaast kun je eindeloos variΓ«ren, waardoor je heerlijke spreads hebt voor brood, sandwiches, wraps en als sausjes bij diverse gerechten, zelfs als mayo vervanger!

Veganistische pesto

Recept 1

Eigenlijk was dit het tweede veganistische pesto recept dat ik maakte, maar ik vind deze zelf het lekkerst dus ik deel hem als eerste. Dit is een frisse, maar smakelijke pesto, die een beetje doet denken aan aioli, maar dan uiteraard 100% plantaardig. Deze pesto is lekker op wraps, brood, op een (vegan) hamburger en als mayonaise-vervanger.

Wat heb je nodig voor deze veganistische pesto?
  • Twee handjes cashewnoten
  • Een handje pijnboompitten
  • Een goede hand vol verse peterselie
  • 10 cm van een komkommer
  • 1 stronkje lente-ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Zonnebloemolie
  • Zout & peper
veganistische pesto
Hoe maak je het?
  1. Snijd de knoflook in kleine stukjes, zet een bakpan op het vuur en doe een rijkelijke hoeveelheid zonnebloemolie in de pan. Doe de knoflook erin en voeg na ongeveer 20 seconden de pijnboompitten toe.
  2. Blijf roeren (!) door het mengsel van knoflook, olie en pijnboompitten. Pijnboompitten branden snel aan. Bak maximaal een minuut, of korter als je ziet dat de pijnboompitten bruin van kleur worden.
  3. Doe het mengels, samen met de peterselie, de cashewnoten, de komkommer en de lente-ui in een keukenmachine. Voeg zout & peper naar smaak toe.
  4. Laat de keukenmachine zijn werk doen, tot je een gladde pasta hebt gemaakt. Voeg extra zonnebloemolie toe om de structuur (je gaat voor smooth!) te bereiken.
Recept 2

Dit is een meer klassieke pesto. Lekker groen van kleur en een wat scherpere smaak. Heerlijk op vegan kaas, op je pizza, maar ook op wraps en sandwiches. Het is ook een lekkere toevoeging aan home made hummus.

plantaardig broodbeleg
Wat heb je nodig voor deze veganistische pesto?
  • Twee handjes cashewnoten
  • 1 handje pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Een handje vol verse basilicum
  • Een lente-ui
  • Zout & Peper
zelf pesto maken
Hoe maak je het?
  1. Bak de pijnboompitjes en knoflook kort in zonnebloemolie, zoals hierboven beschreven.
  2. Doe alle ingrediΓ«nten in de keukenmachine en voeg olijfolie toe om de juiste smeuΓ―ge substantie te krijgen.

IngrediΓ«nten voor vegan pesto

Zoals je ziet gebruik ik (ongebrande) cashewnoten en pijnboompitten als basis, samen met olijfolie, zonnebloemolie, knoflook en verse kruiden voor veganistische pesto. Die eerste twee ingrediΓ«nten zijn vrij prijzig (een zak biologische cashewnoten van 400 gram) kost ongeveer 7 euro, pijnboompitten zijn in verhouding duurder, maar je gebruikt er minder van). Maar met deze zakken kun je wel zeker 8 porties pesto maken. Omdat de overige ingrediΓ«nten niet zo duur zijn, ben je goedkoper uit dan een kant & klaar potje pesto.

veganistische pesto

En helemaal fijn: doordat je twee zakjes koopt, in plaats van 8 potjes heb je minder verpakkingsmateriaal. Als je je noten verpakkingsvrij op de markt of via Pieter Pot haalt, spaar je uiteraard nog meer verpakkingen uit. De verse kruiden kun je het beste als plantje kopen en de overige ingrediΓ«nten kun je ook verpakkingsvrij kopen op de markt. Tot slot, ook leuk: je kunt eindeloos variΓ«ren. Bijvoorbeeld pesto met bloemkool, boerenkool, spinazie of zongedroogde tomaatjes. Je kunt andere kruiden kiezen of toevoegen en je kunt een pepertje erbij doen als je van spicy houdt. Veel plezier met proberen en proeven!


Lees ook: mijn recept voor veganistische linzenpatΓ©


Columns by Kari

4 thoughts on “Twee recepten voor veganistische pesto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.