Veganistische Pesto Pasta op twee manieren

In mijn stories op Instagram vroeg ik welke veganisische meal preps jullie nog graag zouden willen zien. Er kwamen allerlei toffe ideeΓ«n binnen, maar wat er met kop en schouders bovenuit stak was: pasta gerechten. En dan natuurlijk ook een kids-proof versie. Daarom deel ik vandaag mijn veganistische pesto pasta, die je op twee manieren kunt afmaken en waar je ook heel gemakkelijk een kinderversie van kunt maken. Een super gemakkelijke, maar ook zeker gezonde meal prep, die je ook nog eens veel tijd zal schelen op drukke dagen.

veganistische pest pasta

Meal Preppen

Ik meal prep voornamelijk om het milieu te sparen. Ik maak bijvoorbeeld zelf tussendoortjes, beleg en burgers met verpakkingsvrije ingredienten, zodat we minder (plastic) afval produceren. Maar ook meal prep ik veel met restjes, zodat we zo min mogelijk voedselverspilling hebben.

In deze blog kun je alles lezen over hoe ik meal prep, inclusief een Q&A. In deze blog kun je lezen wat er allemaal in onze verpakkingsvrije voorraadkast staat: basisingredienten waar ik al onze veganistische recepten mee bereid en waarmee ik iedere knol kan omtoveren tot een lekkere, voedzame salade.

Mijn meal prep bewaardozen zijn van Mepal

Veganistische pesto pasta

Deze meal prep is super laagdrempelig en kost heel weinig tijd. Het preppen zelf kost een minuut of 10 en op de dag zelf ben je ongeveer 5 minuten bezig om de pesto pasta af te maken en te serveren. De pesto is natuurlijk het belangrijkste in een pesto pasta. En omdat wij plantaardig eten, maak ik een veganistische pesto pasta, met vegan pesto.

Hoe maak je veganistische pesto

Er zijn tal van manieren om vegan pesto te maken. Hier vind je twee van mijn favoriete recepten. Het is heel simpel om te variΓ«ren, omdat vegan pesto is opgebouwd uit een aantal basiselementen:

  • Noten/pitten/zaden
    bijvoorbeeld pijnboompitten en cashewnoten, of zonnebloempitten en walnoten of hazelnoten en pompoenpitten of sesampasta (tahin)
  • Verse kruiden of sla
    Bijvoorbeeld platte peterselie of basilicum of een pittige slasoort, zoals rucola of raapstelen
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Zout en peper

Ik heb niet zo vaak pijnboompitten en cashewnoten in onze voorraadkast. Maar wel altijd zonnebloempitten en walnoten in huis, voor salades en appeltaart (walnoten). De pesto die ik voor dit recept gebruikte bestond dan ook uit:

  1. Een bosje platte peterselie (van de biologische boer)
  2. Twee handen walnoten *
  3. Een hand zonnebloempitten *
  4. Een flinke scheut olijfolie *
  5. Een teentje knoflook
  6. Zout en peper *

Ingredienten met een * zijn verpakkingsvrij

Ik heb alles in onze keukenmachine gedaan en gemixt en gehakt tot het een fijne, soepele pesto was. Je kunt tijdens het mixen olijfolie toevoegen als de pesto te droog is.

Pasta

Je kunt voor deze meal prep iedere soort pasta gebruiken die je wilt. Ik koos voor verpakkingsvrije strikjespasta omdat mijn kinderen dat heerlijk vinden, maar je kunt ook kiezen voor (volkoren) penne, fusilli, linzenpasta, schelpjes of speltpasta.

Kook de pasta volgens de verpakking (meestal een minuut of 8-10). Giet de pasta vervolgens af en roer de pesto erdoorheen. Vervolgens laat je de veganistische pesto pasta afkoelen en berg je het op in de koelkast of vriezer.

Veganistische peso pasta op twee manieren

Op de dag dat je de gemeal prepte pasta wilt bereiden, kun je in no time op twee manieren een heerlijke, verse en gezonde veganistische pesto pasta op tafel zetten.

Optie 1: Veganistische pesto pasta met champignons en doperwten
veganistische pesto pasta
  • Warm de pesto pasta op (bijvoorbeeld in een bakpan)
  • Bak champignons in olijfolie, zonnebloemolie of een plantaardige boter
  • Doe doperwtjes uit de vriezer in een pannetje met water en ze op het vuur zodat ze kunnen ontdooien en opwarmen
  • Mix de erwten, champignons en erwten door elkaar en voila! In 5 minuten heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Wij aten deze pasta’s met mijn zelfgebakken veganistische zwarte bonen – quinoa burgers. Je vindt het recept hier.


Optie 2: Veganistische pesto pasta met rucola en tomaatjes
pasta pesto plantaardig
  • Warm de pesto pasta op
  • Maak een bedje van rucola op je bord
  • Schep de veganistische pesto pasta erop
  • Maak af met lekkere tomaatjes (pomodori- of cherry tomaatjes bijvoorbeeld).

Tomaten zijn pas vanaf juni weer seizoensgroenten. De tomaatjes in deze blog komen dus niet van onze bio boer bestelling, maar verpakkingsvrij van de markt.

De kids versie
vegan pasta voor kinderen

Mijn oudste dochter vindt het fijn als alles apart op haar bord ligt. Dus voor de kinderen heb ik een vakkenbordje met daarin de pesto pasta, wat doperwtjes uit de vriezer, een zwarte bonen burger, tomaatjes en gebakken champignon (dat laatste lusten ze niet, maar krijgen ze altijd aangeboden om te proeven. Ze eten hun zwarte bonen burger altijd graag met een schepje veganistische mayonaise.

Eet smakelijk!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.