Veganistische Linzenpaté voor op brood

Er zijn inmiddels allemaal soorten plantaardig broodbeleg. Een breed scala aan vleesbeleg is verkrijgbaar in vegan varianten, van smeerworst tot allerlei soorten plakjes worst & kip en van filet americain tot allerlei soorten paté. Ik vind het super fijn dat al die plantaardige vleesjes en vegan kazen er nu zijn, maar: ik lust het allemaal niet. Mijn kroost gelukkig wel, maar mij doet het allemaal denken aan echt vlees en dierlijke kaas. Dus ik maak regelmatig zelf broodbeleg, zoals hummus of een groentespread. In deze blog deel ik mijn recept voor veganistische linzenpate! Heerlijk voor op brood en sandwiches, maar ook bijvoorbeeld in wraps.

Veganistische linzenpate

Ik hou van simpele recepten met pure ingrediënten. In het geval van mijn veganistische linzenpate stond alles al gewoon in de kast. Er was geen beleg in huis en ik was op zoek naar iets voor de lunch, dus raapte bij elkaar wat er in de voorraadkast lag.

Dit heb je nodig voor veganistische linzenpate:
  • 1 theekopje rode linzen
  • 1/3 pot olijven
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • zout & peper naar smaak
  • 2 tl kurkuma
Zo maak je het:
  1. Breng een pan met water aan de kook
  2. Als het water kookt, doe je de rode linzen in de pan
  3. Kook de linzen in 5-7 minuten gaar en giet ze af
  4. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes
  5. Doe de linzen, de olijven, de ui, de knoflook en de kruiden in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een staafmixer of een handmatige pureerden gebruiken. Voeg geen extra water of olie toe: linzen zijn al heel vochtig van zichzelf.
  6. Mix de hele boel tot het een gladde spread is en voilà! Klaar om te eten.
veganistische linzenpate

Hoe eet je veganistische linzenpate?

Je kunt het gewoon zo op je boterham of op een cracker smeren en you are good to go. Maar ik vind het altijd wel lekker om een boterham een beetje op te kalefateren. Bijvoorbeeld door eerst een dikke laag linzenpate te smeren, dan een laagje sla, een paar plakjes komkommer, augurk, lenteui, een tomaatje… Wat je maar wilt: je kunt er een heerlijke sandwich van maken. Je kunt ook een broodje kiezen en een lekkere groenteburger tussen proppen zodat je een vegan hamburger hebt. Ook heel lekker (deed me denken aan iets wat ik at van Vegan Masters) is om het op een wrap te doen. Wij hebben altijd groentewraps. Smeer eerst een laagje veganistische linzenpate erop en daarna vul je de wrap met allerlei lekkere roerbakgroenten of kies juist voor een koude wrap met mais, sla, bonen, olijf en tomaat.

Eet smakelijk!

Columns by Kari

2 thoughts on “Veganistische Linzenpaté voor op brood

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.