Veganistische oliebollen thuis maken

Een oliebollen recept nΓ‘ oud & nieuw? Ja, sorry jongens. Ik loop een beetje achter, omdat ik besloot het rustig aan te doen tijdens advent. Ik zou natuurlijk kunnen wachten met het delen van dit recept tot het einde van het jaar, maar het zit nu vers in mijn geheugen en het is gewoon tΓ© lekker om niet te delen. Dit was het derde jaar dat ik zelf veganistische oliebollen heb gemaakt en ze zijn nu perfect. Lekkerder dan de lekkerste oliebol die ik ooit heb geproefd. Ik zal in deze blog mijn recept en mijn tips delen, zodat je zelf ook de lekkerste vegan oliebollen kunt bakken thuis! En ze kunnen ook nog eens bijna volledig verpakkingsvrij!

12 veganistische oliebollen thuis maken

Wat heb je nodig?

Zoals altijd staan de ingrediΓ«nten die verpakkingsvrij kunnen gemarkeerd met een *

  • 250 gram bloem *
  • 250 ml havermelk
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1 el gist *
  • 1 el suiker *
  • 50 gram rozijnen *
  • 1 tl zout *
  • 1 tl kaneel *
  • 1 tl vanillesuiker *
  • 1 liter zonnebloemolie *
  • poedersuiker *
Hoe maak je zelf veganistische oliebollen?
De lekkerste oliebollen

Stap 1

Doe de gist en de suiker in het lauwwarme water. Roer even goed door met een spateltje en zet dan ongeveer 5 minuten weg, tot het gaat werken. Ik heb de afgelopen jaren op verschillende manieren geprobeerd mijn gist het beste (voor me) te laten werken en dit is tot nu toe de beste manier!

Stap 2

Doe de bloem, het gistmengsel, de vanillesuiker, de kaneel, het zout, de rozijnen en de melk in een beslagkom. Ik gebruik de keukenmachine om het deeg te kneden, maar je kunt natuurlijk ook zelf roeren en spatelen. Het deeg moet lekker smeuΓ―g zijn. De vanillesuiker en het kaneel gaan ervoor zorgen dat je veganistische oliebollen lekkerder worden dan welke oliebollenkraam dan ook!

Stap 3

Zet het deeg weg, op een wat warmere plek, met een theedoek over de beslagkom heen. Laat het een uur rijzen.

Stap 4

Doe de zonnebloemolie in een roestvrijstalen kookpan en zet op een laag vuur. Laat de olie langzaam heet worden. Dit neemt even. Test of de olie heet genoeg is om te beginnen: laat 1 drupje deeg in de olie vallen. Als het gaat sissen en sudderen ben je klaar om te beginnen.

Mijn setup:

een veganistische oud en nieuw

Dit zijn de materialen die ik gebruik om de oliebollen te bakken: mijn pan, de beslagkom, een ijsschep lepel (om het deeg in de olie te doen) een frituur spatel (om de oliebollen eruit te halen, twee vorken (om de oliebollen te draaien), een vergiet of schaal, met daarin een linnen kaasdoek (om de oliebollen in te leggen als ze klaar zijn, als alternatief voor wegwerp keukenpapier). En een goed boek, voor tijdens het wachten πŸ˜‰

Stap 5

Laat steeds 2 of 3 oliebollen voorzichtig in de olie los. Draai ze een paar keer om en laat ze daarna rustig frituren. Na een aantal minuten kun je ze omdraaien, zodat de andere kant ook bruin wordt. Als je ze bruin genoeg vindt, haal je de oliebol uit de pan en leg je ze in je vergiet, in de linnen kaasdoek. Bij de eerste oliebollen heb ik meestal de deksel nog op de pan, maar als de olie eenmaal heet genoeg is, moet je de deksel verwijderen.

frituren
Ze hoeven geen schoonheidsprijs te winnen. Als je gedrochten maar lekker smaken!

Stap 6

Neem de tijd om de oliebollen te bakken, doe niks gehaast, houd de kinderen ver uit de buurt van de olie, zet de afzuigkap op standje turbo, laat je niet afleiden, let erop dat er geen olie naast de pan, aan de zijkant van de pan of in het vuur komt. Lees hier hoe je wel en niet moet reageren op een frituurbrand.

Stap 7

veganistische oliebollen

Strooi de poedersuiker over je oliebol heen & eet smakelijk!

Columns by Kari

Deze blogpost bevat enkele affiliate linkjes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.