Zo maak je de lekkerste vegan koffie

De eerste jaren van het moederschap deed ik zonder koffie. Maar ik dronk wel cola. Daar zit ook cafeine in en het heeft letterlijk nul gezondheidsvoordelen. Dus ik besloot dat mijn koffieloze dagen voorbij waren. In deze blog deel ik mijn favoriete vegan koffie recept. Ik maak koffie klaar met verse koffiebonen, een perculator en plantaardige melk. Wil je weten hoe je het perfecte plantaardige kopje koffie krijgt? Lees dan gauw verder!

Wat heb je nodig voor de lekkerste vegan koffie?

verse koffiebonen
  • Een perculator (ik heb deze perculator. Super fijn, want je kunt losse onderdelen nabestellen mochten ze na verloop van tijd kwijt raken of stuk gaan)
  • Een koffiebonen molen (ik heb deze molen)
  • Verse koffiebonen (direct trade, fair trade of biologisch)
  • Plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk, amandelmelk, sojamelk of plantaardige barista)
  • Melkklopper/schuimer

Hoe maak je koffie met verse koffiebonen?

verse koffiebonen

Het is best een slow living taakje, koffiebonen malen. Koffie is het lekkerst als je vers gemalen koffie gebruikt, dus ik maal nooit voor meer dan een of twee dagen. Altijd een beetje op gevoel: als ik de koffiebonen molen tot de rand vul, heb ik genoeg. Daarna bewaar ik de vers gemalen koffie in een goed afgesloten pot.

vegan koffie zetten

Koffie uit een perculater vind ik het allerlekkerst. Het borrelt en pruttelt rustig tot een heerlijk geurende aroma. Er is ook iets heel rustgevends aan het bereiden van koffie met een perculator. Je moet, net als met koffiebonen malen, een beetje geduld hebben. Vul het onderste gedeelte van de perculator met water. Niet helemaal tot aan de rand, want het tussenstuk (de funnel) moet droog blijven als je het erop plaatst. Doe de vers gemalen koffiebonen in de funnel en duw de koffie zachtjes egaal en strak met een stamper.

perculator gebruiken

Draai daarna de bovenkant van de perculator erop. Verzorg de bovenkant van je perculator goed: haal bij het schoonmaken de filter en de ring los en vervang de ring als deze slijt (alle losse onderdelen vind je hier).

verse koffiebonen

Zet je perculator op een laag vuurtje en wacht rustig tot de perculator de verse, hete koffie omhoog duwt. Ik drink mijn koffie in een normaal formaat mok. Vaak gewoon zwart. Maar soms maak ik “koffie verkeerd”. Dan vul ik helft van die mok met plantaardige melk, om af te meten. Die melk warm ik op in een pannetje. Als het heet is, giet ik het in een koffieklopper, zodat het lekker gaat schuimen. Je kunt uiteraard ook een garde gebruiken.

hoe gebruik je een perculator

Vervolgens doe ik de vers gezette koffie in de mok en schuif ik de opgeklopte plantaardige melk erbij. Een beetje cacaopoeder erop en klaar is kees. Een heerlijke, rustige manier om de dag te beginnen. Een beetje vanaf de bank uit het raam staren of, als de meisjes lekker aan het knutselen zijn, even een boek erbij pakken. En extra lekker: een homemade vegan muesli reep erbij.

Columns by Kari

Advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.