5 tips voor een groene Kerst

De decembermaand kan een hele gezellige maand zijn. Dat geldt niet voor iedereen en daar sta ik altijd even bij stil tijdens advent en de feestdagen. Voor velen betekent december echter: Sint, cadeautjes, lekker eten, samen zijn met familie en vrienden. Allemaal super fijn! Maar vaak niet milieuvriendelijk. Als je deze december niet wilt inleveren op gezelligheid, vrijgevigheid en lekker eten, maar wel graag de planeet wilt sparen, lees dan gauw verder. In deze blog deel ik 5 laagdrempelige tips voor een groene Kerst!

Een groene Kerst

1. Kies voor een veganistisch Kerstdiner

Lekker eten is, naast het samen zijn met de mensen van wie je houdt, een van de leukste dingen aan de feestdagen. De grootste groene stap die je kunt zetten met de feestdagen is kiezen voor een plantaardig Kerstdiner. In plaats van vlees, vis of andere dierlijke producten kun je heerlijke vegan recepten maken. Vaak maakt iedereen iets met de feestdagen: maak er een leuke uitdaging van door iedereen iets veganistisch te laten maken. Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel veganistische recepten online en in boeken te vinden: het argument “Ik weet niet wat ik moet maken” kun je weg swipen door even je telefoon te pakken. Of, nog makkelijker, doe hier inspiratie op!

2. Koop duurzaam of tweedehands cadeautjes en pak ze zero waste in

Cadeautjes geven zijn een heel fijn en dierbaar onderdeel van de Kerstdagen. En ook dat kan een stuk groener. In De groene cadeau gids vind je heel veel inspiratie voor de feestdagen: duurzame cadeaus voor je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, werknemers en jezelf! In de gids vind je duurzaam speelgoed, natuurlijke cosmetica, duurzame kleding, lifestyle – en home cadeaus, praktische cadeau’s… Er is voor ieder wat wils. Wil je nog groener: ga dan voor tweedehands! Ook dat kan een leuke uitdaging zijn met familie en vrienden: een groene Kerst is een preloved Kerst! Pak je cadeaus in met herbruikbare doeken. Je kunt de meest prachtige doeken in de kringloopwinkel vinden. Zo wordt je cadeau nog specialer.

3. Kies voor duurzamere Kerstkaarten

Je kan tegenwoordig prachtige online kerstkaarten kopen. Het aanbod is gigantisch en heel erg mooi. Als je online kaartjes koopt, check dan even of het papier waarop het gedrukt wordt een duurzaamheidslabel heeft en wat het bedrijf nog meer doet aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld of ze groene stroom gebruiken tijdens het productieproces en plastic vrij verzenden. Je kunt natuurlijk ook zelf een mooie kerstkaart zelf maken, het liefst op recycled papier. Je kunt er ook voor kiezen om de kaartjes via de digitale weg te versturen, dan hoef je geen papier te gebruiken.

4. Scoor tweedehands Kerstversieringen

In de kringloopwinkel vind je heel veel Kerstversieringen deze tijd van het jaar! Daarmee bespaar je niet alleen het milieu maar ook veel geld. De meeste kringloopwinkels hebben een aparte Kerstafdeling. Maak er een gezellig middagje van met je kindjes of een vriendin: Kerstshoppen, maar dan groen! Met een warme vegan chocomelk toe in een gezellig cafeetje!

5. En de boom...

Een groene Kerst en een groene boom… Wat is nou de juiste keuze? Onze Kerstboom staat alweer een aantal jaar in de tuin. Hij is meeverhuisd afgelopen zomer en doet het heel goed. Vorig jaar deed hij het zo goed in de tuin dat we besloten hem te laten staan. Ook dit jaar zal dat het geval zijn, omdat hij rusttijd verdient na de verhuizing. Als je heel graag een echte Kerstboom wilt, kies dan eentje met kluit, zodat je hem in de tuin kunt planten en hem jaarlijks/om het jaar binnen kunt halen voor een paar weken. Je kunt ook kiezen voor een adoptieboom: er zijn verschillende inititiatieven in alle regio’s. Rijd uiteraard niet meer dan 10km voor een adoptieboom.

een groene kerst

Als je voor een kunstboom gaat, kies dan tweedehands zodat er geen nieuwe grondstoffen voor moesten worden aangeboord. Als je tweedehands koopt, zoek dan ook binnen een straal van 10 km zodat je niet ver hoeft te rijden. Je kunt ook voor een herbruikbare houten boom gaan, eventueel tweedehands. Die ziet er niet uit als een echte Kerstboom maar kun je wel heel mooi versieren. Je kunt er ook zelf een maken van herbruikt of duurzaam hout.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.