7 groene tuin tips voor de winter | Tuin Update

In juli zijn we verhuisd en een van mijn grootste prioriteiten na de verhuizing was de tuin. We hebben een fijne stadstuin, van ongeveer 30 vierkante meter. In deze blog kun je een before zien: hoe de tuin eruit zag toen alle tegels er nog inlagen. Inmiddels heb ik 15 vierkante meter tegels gewipt en groen ervoor terug geplant. Hoewel alle bomen in de tuin nu kaal zijn en de meeste kleuren zijn verdwenen, geef ik toch een tuin update. Want er zijn best wel wat dingen die je in de herfst en winter kunt doen (en laten!) om een milieuvriendelijke tuin te creeren. In deze blog deel ik 7 tips!

Onze milieuvriendelijke tuin

We hebben met de verhuizing naar deze tuin ruim 20 bomen geerfd. We hebben onder andere lijsterbessen en heel veel esdoornen. Het zijn er teveel voor zo’n kleine tuin, maar ik vind het prachtig en de meiden ook. Behalve deze bomen erfden we ook een heleboel tegels, in de vooruin en achtertuin. Ik kon die er niet gauw genoeg uitwippen. Ik heb planten en bomen uit onze oude tuin teruggeplaatst. Ook heb ik een aantal planten en struiken gekregen uit de tuin van een vriendin, een vondeling- vlinderstruik gekregen en een aantal biologische stekjes gekocht bij de biologische kwekerij. Zo was de tuin aan het einde van de zomer een groene oase. Je kunt in mijn tuin highlight op Instagram zien hoe de tuin van betegelde naar groene stadstuin is gegaan. Hoewel de tuin er in dit seizoen niet op haar mooist uitziet, wil ik toch een nieuw inkijkje geven en groene tips delen om je tuin milieu- en diervriendelijker te maken in de koude maanden.

7 tips voor een milieuvriendelijke tuin

Tegels wippen

Tegels wippen kun je het hele jaar door doen. Het is een heerlijk meditatief en verslavend klusje. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je steeds meer tegels uit de tuin. Heerlijk. In het najaar kun je nog prima planten terugplaatsen. In de winter moet je even geduld hebben. De tegels kun je laten ophalen door de gemeente of naar de milieustraat brengen. Je kunt er ook muurtjes of plantenbakken mee maken. Ik heb het grootste deel laten ophalen. De rest heb ik gebruikt om de regenton op te hogen en een modderkeukentje te maken voor de meisjes.

milieuvriendelijke tuin
hier heb ik ongeveer 12 vierkante meter tegels weggehaald
Bladeren laten liggen

Een van de beste dingen die je in de herfst en winter voor je tuin kan doen is: niets. Laat de bladeren liggen, als natuurlijke bodemverbeteraars. Ga niet snoeien, laat verwelkte vruchtjes en bloemen zitten voor de beestjes en laat de natuur doen waar ze het beste in is, namelijk voor zichzelf zorgen.

Bloembollen planten

Vanaf septenver tot en met december kun je biologische bloembollen planten. Dan staat je tuin in het voorjaar heerlijk in bloei en kun je een mooie bijenboog creeren in je tuin.

Vogels voeren

Hoe meer dieren in je tuin hoe beter. Je kunt de vogels bijvoeren in de winter door vetbollen, zaadjes en ander vogelvoer op te hangen.

Huisjes maken voor de dieren

Dieren hebben schuilplekjes nodig. Dat is ook een van de redenen waarom je je tuin niet moet “opruimen in de herfst en winter. Takken, bladeren, stenen, nootjes, kastanjes, boomschors, stenen: het zijn de fijnste huisjes voor dieren in de winter. Tijdens de herfst verzamelen de meiden altijd een heel museum aan herfstschatten in het bos en park. Deze bewaren we op de seizoenstafel. Als we de herfsttafel ombouwen naar een wintertafel bouwt Isaya in de tuin schuilplekjes voor kleine beestjes met de herfstschatten.

Als je een egelsnelweg kunt maken in je hek of haag, samen met je buren, kun je een egelhuisje bouwen of kopen. Heel leuk om samen met je kinderen te maken! Hier lees je hoe dat kan.

Takkenwal of rig

Een takkenwal mag niet ontbreken in een milieuvriendelijke tuin. Je bouwt deze eenvoudig met dunne takken. Een takkenwal of takkenrig is een schuilplaats en nestplek voor insecten en vlinders. Een goede plek voor paddestoelen. Maar ook een schuil- en voedselplek voor vogels en egels. Kortom, een hele laagdrempelige maar effectieve manier om meer biodiversiteit te creeren in je tuin.

milieuvriendelijke tuin
onze groeiende takkenwal
Zaden verzamelen

Dit najaar zijn we ontzettend verwend. Van een van de lieve mensen die meekijkt op Instagram, kregen we heel veel verschillende zaadjes die ze uit haar tuin heeft verzameld. Daar gaan we enorm van genieten in het nieuwe jaar. Volgende herfst wil ik het natuurlijk ook zelf gaan doen met de meiden.

Plannen voor de lente en zomer

De tuin is een heerlijk speelparadijs voor de meiden. Er zijn klimbomen, we hebben een modderkeukentje, er zijn verstop- en rommelplekjes, bij warm weer hangen we een hangmat op om lekker in te lezen. Ook voor mij is het een zalige plek. We hebben een hele fijne tuin set, onze kerstboom en appelboom doen het goed na de verhuizing en er hangen twee waslijnen, zodat ik geen droger hoef te gebruiken. Ik kijk er nu al naar uit om de tuin weer in bloei en groei te zien in het voorjaar en de zomer. Ik ben heel benieuwd wat het harde werken in de tuin, afgelopen zomer en herfst, ons gaat geven in het nieuwe jaar.

Ik wil in het nieuwe jaar nog meer tegels verwijderen en groen terugplaatsen in onze milieuvriendelijke tuin. De focus ligt op zoveel mogelijk biodiversiteit, veel bijen, vlinders en andere beestjes, een steeds gezondere bodem en veel groen en andere kleuren. Ik hoop ook dat de klimops de schutting verder zullen begroeien, zodat ik altijd groen zie als ik naar buiten kijk en er nog meer ruimte is voor dieren. En als de vorst voorbij is, ga ik eindelijk de regenton installeren.

We gaan komend seizoen nog geen moestuin beginnen. Daar wacht nog even een jaar mee. Maar het staat ook zeker op de planning voor 2024. Ik heb een prachtige zaaikalender als hulpmiddel. En net als in onze vorige tuin wil ik op een uiteindelijk ook weer een compostbak maken!

De bomen zijn nog te jong voor boomhutten, maar Isaya wil wel heel graag een hut op de grond bouwen in de tuin. Op Curacao hadden we dit ook altijd en dat is zo heerlijk spelen! Ook overweeg ik een zandbak of ander buitenspeelgoed toe te voegen aan onze tuin. De meiden zouden een schommel, ringen of een duikelrek echt geweldig vinden. Het liefst zouden ze er een heel speelparadijs inclusief zwembad, skelter en bouldermuur van maken! Maar de ruimte is uiteraard beperkt πŸ˜‰ Hoewel een bouldermuur best een optie zou zijn, tegen de schuur aan…

De voortuin

We hebben ook een fijne voortuin, waar ik ook al aardig wat tegels heb verwijderd en tweedehands en biologisch groen heb teruggeplaatst. Dat zel in het nieuwe jaar ook steeds meer worden. De voortuin en voorkant van het huis laat ik echter nooit op internet zien, in verband met privacy.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.