Spicy gefrituurde oesterzammen | gevaarlijk lekker recept

Oef, dit is echt gevaarlijk lekker. Net als de vegan naan is dit een recept waar je je vingers bij aflikt. Deze spicy gefrituurde oesterzwammen smaken zalig met mijn vegan sriracha mayonaise. Ideaal als plantaardig borrelhapje, heerlijk als vegan snack en absolute aanrader als vleesvervanger. Ben je op zoek naar een superlekker vegan (bij)gerechtje, bijvoorbeeld voor een avond met vrienden, familie of je lief? Kom dan even lezen! Als je dit proeft, weet je het zeker: je hoeft niet in te leveren op smaak en genot als je (vaker) vegan eet.

Frituren zonder frituur

Ik heb geen frituurpan dus als ik iets frituur, zoals tempe of oliebollen, dan doe ik dat in een gewone kookpan met biologische zonnebloemolie. Behalve het vet is de korst super belangrijk als je frituurt. Die moet lekker crunchy worden en goed blijven zitten wanneer je de groente of de vleesvervanger in de olie legt. Ik ken twee manieren om dit te doen. Ik zal beide manieren even kort toelichten en dan vertellen wat voor deze gefrituurde oesterzwammen het beste werkt.

Methode 1

De eerste manier is werken met een “droogbak” en een “natbak”. Deze methode heb ik gebruikt voor mijn vegan sate en werkt goed voor voedsel met een wat hardere structuur, zoals tempe. Je maakt een bak met alle droge ingredienten (zoals bloem, maizena, kruiden) en een bak met alle natte ingredienten (zoals plantaardige melk, mosterd, chilisaus, sojasaus). Je bewaart een hand voor de droge bak en een voor de natte en dompelt/dipt hetgeen je wilt frituren om en om in de bakken tot je een goede omhulling hebt.

gefrituurde oesterzwammen
Methode 2

Bij tweede manier werk je met een deegbak en een droogbak. Dus in de ene bak zit alleen bloem, maizena en kruiden en in de andere bak zit een kleverig deelmengsel van natte en droge ingredienten. Voor zacht voedsel met verschillende vormen en structuren, zoals oesterzwammen, werkt dit beter. De omhulling blijft beter zitten, waardoor je een egalere en knapperige korst krijgt. In de stappen hieronder, waarin ik uitleg hoe je deze spicy gefrituurde oesterzammen maakt, leg ik ook uit hoe je deze methode kunt toepassen, zodat je de lekkerste vegan snacks krijgt! Happy frying!

Goed om te weten!

Als je savonds eters krijgt, maar niet de hele tijd in de keuken wilt staan of je gasten bedwelmen met een frituurlucht, heb ik goed nieuws. Je kunt deze gefrituurde oesterzwammen ‘s middags frituren, laten afkoelen en ‘s avonds opwarmen in de oven. Ze behouden hun crispy bite en omdat ze zijn gefrituurd drogen ze niet uit.

Wat heb je nodig voor deze gefrituurde oesterzwammen?

gefrituurde oesterzwammen
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 liter zonnebloemolie
  • Bloem
  • Maizena
  • Kerriepoeder
  • Paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • masala kruiden
  • zout en peper
  • mosterd
  • chilisaus
  • sriracha saus
  • sojasaus
  • havermelk
veganistische snack
recept voor vegan sriracha mayonaise

Hoe maak je spicy gefrituurde oesterzwammen?

Waarschuwing: zorg er altijd voor dat kinderen uit de buurt blijven van de pan met zonnebloemolie. Let erop dat je geen hete olie naast de pan of tegen de zijkant van de pan knoeit. Werk geconcentreerd: laat je niet afleiden en verlaat je pan niet. Zorg dat je altijd een passende deksel bij je pan hebt staan en dat je weet wat je (wel en niet) moet doen als je een vlam in de pan krijgt.

vegan snack
  1. Doe 1 liter biologische zonnebloemolie in een kleine kookpan en zet op een middelgroot vuur met deksel erop
  2. scheur of snijd de oesterzwammen in min of meer gelijke stukken
  3. Vul bak 1 met: 150 gram bloem, 1 el maizena, 1/2 el knoflookpoeder, 1 el paprikapoeder, 1/2 el kerriepoeder, 1/2 el masalakruiden, zout en peper. Roer alles goed door elkaar.
  4. Vul bak 2 met: 150 ml havermelk, 1/2 el mosterd, 1 el chilisaus, 1 el sriracha saus, 2 el sojasaus en 5 el bloem. Roer alles door elkaar tot je een kleverige deegsubstantie hebt. Het moet meer vloeibaar dan vast zijn: je moet je oesterzwammen erin kunnen onderdompelen.
  5. Leg je oesterzwammen in de bak met het kleverige deegmengels en dompel ze onder, tot ze aan alle kanten bedekt zijn.
  6. Haal ze eruit met twee vorken en leg ze in de “droge bak”. Draai ze erin rond tot ze helemaal bedekt zijn met bloem. Leg ze daarna op een bord.
  7. Tijd om te frituren. Pak een piepklein stukje deeg en laat het vallen in je pan met olie. Als het sissend en zachtjes knetterend naar boven komt drijven is je olie heet genoeg. Let op: het kan zijn dat je de eerste gefrituurde oesterzwammen langer moet frituren en dat het na verloop van tijd steeds sneller gaat, omdat de olie heter is. Dus houd je oesterzwammen in de gaten en ga niet af op een vaste tijd om te friturern.
  8. Leg per keer een stuk of 4 oesterzwammen in je frituurpan. Neem de tijd: wacht enkele minuten en draai ze dan om. Het kan 6 tot 10 minuten duren voor de oesterzwammen goudbruin en knapperig zijn.
  9. Als de gefrituurde oesterzwammen klaar zijn, haal je ze uit de pan met een frituurspatel en laat ze uitlekken op een kaasdoek of keukenpapier.
  10. Herhaal het proces met de rest van de oesterzwammen.
  11. Als je een beetje de smaak te pakken hebt kun je ondertussen de vegan sriracha mayonaie maken. Dat recept vind je hier! Dit is een heerlijke spicy saus voor bij de gefrituurde oesterzwammen.
gefrituurde oesterzwammen

Eet smakelijk!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.