Heerlijk vegan recept vol plantaardige bronnen van ijzer

Laatst schreef ik een blog over ijzer. Waarom het zo belangrijk is voor de processen in je lichaam, je energie en groeiende kinderen. Vandaag deel ik graag een ijzerrijk recept met je. Uiteraard helemaal vegan, bomvol plantaardige ingrediΓ«nten die rijk zijn aan non heemijzer. Ben je op zoek naar een lekker en veganistisch recept waar je gelijk een gezonde dosis ijzer mee binnen krijgt? Lees dan gauw verder.

Veganistische pastasalade met spinazie, linzen en peterselie

Deze pastasalade is behalve rijk aan ijzer ook een lekkere bron van plantaardige proteine. Omdat het een salade is kun je de dit recept gemakkelijk meal preppen. Je kunt het bijvoorbeeld ’s ochtends maken, als je weet dat je ’s avonds weinig tijd hebt tijdens spitsuur met eten en kindjes naar bed brengen. Maar je kunt het ook ’s avonds klaarmaken zodat je de volgende dag een gezonde en voedende lunch hebt op werk, waar je genoeg energie uithaalt om de dag goed door te komen!

plantaardige bronnen van ijzer

Wat heb je nodig voor dit ijzer rijke recept?

Voor 2 personen

  • 3 handjes verse, biologische spinazie
  • 2 handjes biologische rucola
  • 1 grote biologische rode biet
  • 4 gedroogde vijgen
  • 2 handjes walnoten, in stukjes
  • 2 el agave siroop
  • Β½ kopje gele linzen
  • 15 gram verse peterselie
  • 4 el olijfolie
  • 2 el appelciderazijn
  • Zout en peper
  • Spinazie pasta (bijvoorbeeld van Wholy Greens, deze is vegan)

Hoe maak je het klaar?

  1. Als je verse bieten gebruikt, moeten deze eerst gekookt worden. Dat neemt even. Meestal moeten ze een uur koken. Je kunt ook een Ecostoof of andere hooimadam gebruiken om gas te besparen, maar dan moet je rekening houden met nog meer voorbereidingstijd.
  2. Breng de spinaziepasta en de linzen aan de kook. Allebei moeten ongeveer 6 minuten koken. Giet daarna af (laat de linzen goed uitlekken) en laat afkoelen.
  3. Was de spinazie en rucola, laat uitlekken en doe in een grote sla kom
  4. Snijd de vijgen in kleine stukjes en voeg toe aan de sla kom
  5. Bak de walnoten enkele minuten, voeg de agave siroop toe en bak nog even verder tot ze bruin en krokant zijn. Haal ze dan uit de pan, laat ze even afkoelen en voeg ze dan toe aan je salade.
  6. Maak de dressing: snijd de peterselie fijn en doe de olijfolie, appelciderazijn en zout en peper erbij. Roer alles door elkaar en voeg toe aan de salade kom.
  7. Voeg de afgekoelde spinaziepasta en linzen toe aan de overige ingrediΓ«nten en roer alles goed, maar voorzichtig door elkaar.

Tot slot is het tijd voor de bieten. Net als spinazie, rucola, walnoten, linzen, peterselie en vijgen zijn bieten een plantaardige bron van ijzer. Als je meer wilt weten over ijzer en hoe je als veganist voorkomt dat je een tekort krijgt, lees dan deze blog!

  • Als de biet gaar is, kun je deze afgieten en laten afkoelen. Daarna kun je de schil eraf pellen of snijden met een dunschiller. Als je deze salade thuis serveert, snijd of schaaf de biet dan in hele dunne plakken. Bedek de bodem van een bord met de plakjes biet en spreid de spinaziepasta salade daarover uit.
    Als je de pastasalade als mealprep voor op werk maakt, snijd de biet dan in kleine blokjes en voeg toe aan de slakom.
vegan recept met ijzer

Bewaren voor de volgende dag? Doe deze ijzerrijke spinazie salade in een goed afgesloten bewaarbak en bewaar 2 dagen in de koelkast. Op zoek naar meer groenterijke en veganistische recepten? Neem eens een kijkje bij dit groentegerecht, speciaal voor kinderen. Ideaal om kinderen kennis te laten maken met verschillende groenten.

IJzer tekort en supplementen

Wij gebruiken veganistische supplementen om onze voeding te ondersteunen en tekorten te voorkomen. Tijdens mijn zwangerschappen had ik onder andere een ijzertekort. De meisjes en ik gebruiken de 100% veganistische supplementen van Vitaminfit. Met de code KARI10 krijg je 10% korting op je bestelling bij Vitaminfit. De druppels voor kinderen vind je hier. En de capsules voor volwassenen vind je hier (ook als druppels verkrijgbaar).

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.