10 dingen die je met baking soda kunt schoonmaken

Hoe zat het ook alweer, met soda en baking soda? Het eerste is om mee schoon te maken en het tweede om koekjes mee te bakken. Toch? Klopt. Maar, met baking soda – dus de eetbare variant – kun je ook schoonmaken! En super effectief, ecologisch verantwoord en plastic vrij. En, niet onbelangrijk: spotgoedkoop. De beste baking soda om dit mee te doen is van ARM & HAMMER. De afgelopen week heb ik mijn huis grondig onder handen genomen om uit te testen wat je goed kunt schoonmaken met baking soda. Als gevolg daarvan vind je in deze blog 10 dingen je met baking soda kunt doen!

ARM & HAMMER baking soda

baking soda

ARM & HAMMER is het baking soda merk van Amerika. Maar je kunt deze baksoda ook gewoon overal in Nederland vinden. Bij de Appie bijvoorbeeld. Een bakje van 454 gram kost 1,69. Je kunt er koekjes, taarten en muffings mee bakken. Maar je kunt het ook als plastic vrij en ecologisch verantwoord schoonmaakmiddel inzetten. Daarom past het perfect in mijn milieuvriendelijke schoonmaakkast. Hoe je baksoda kunt inzetten als hulp in het huishouden, dat probeerde ik voor je uit!

Schoonmaken met baksoda

1. Fornuis 

Ik hoef maar naar mijn fornuis te kijken en hij is vies. Ik ben een slordige koker. Er zitten altijd vlekken op van vet, koffie, overgekookte pannen, sausjes en uit de pan gevallen etensresten op. Ik veeg altijd eerst even grotere stukjes op. Daarna werkt het ontzettend goed om wat baking soda over het fornuis te strooien en met een nat gemaakte groenteborstel de soda in het fornuis te borstelen. Af en toe je borstel spoelen en eventueel de baking soda even laten intrekken als je fornuis erg vies is. Daarna met een natte doek alles weg- en schoonvegen. En voilla! Je hebt weer een glimmend fornuis.

2. Oven

Misschien wel de meest satisfying before & after: de binnenkant van de oven. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik maak die nooit schoon. Terwijl er wel heel veel voordelen aan zitten – met name voor geurtjes in huis – om het wel te doen. Je kunt baking soda aan de binnenkant van je oven strooien en met een natte groente- of afwasborstel goed inboenen. Daarna een kwartiertje laten intrekken, vervolgens met een koperen schuurwolsponsje alle aanslag wegschrobben. Met een zachte spons of doek na vegen en afdrogen en je oven glimt weer als nieuw. Dit kun je natuurlijk ook toepassen op je magnetron als je die hebt!

3. Wasbak 

Als ik net de afwas heb gedaan is de wasbak natuulijk flink vies en vet. Baking soda is een hele krachtige natuurlijke ontvetter. Ik verwijder eerst de etensresten, daarna strooi ik wat baking soda in de wasbak. Met een schuursponsje borstel ik de baksoda in de bak. Daarna spoel ik het weg en droog ik na met een schone doek. Een kleine moeite en een heel fris resultaat.

4. Aangekoekte pannen 

Ik had laatst tomatensaus in een rvs pan opgezet, compleet vergeten, lekker gaan eten met de meisjes en op een gegeven moment roken we zo een intens heftige geur… Ik kreeg de pan niet goed schoon, zelfs niet na een nachtje in de week. Dus ik besloot het met baking soda te proberen. En jawel hoor: met een eetlepel baking soda en behulp van een kokos schuursponsje glom de pan na een paar minuten weer!

baking soda van ARM & HAMMER
5. De was en binennkant van de wasmachine

Je kunt een schepje baking soda bij je gewone wasmiddel doen voor een extra frisse was. Aanrader bijvoorbeeld voor de sportwas. De binnenkant van de wasmachine heeft ook regelmatig aandacht nodig. Het bakje waar je wasmiddel in gaat wordt anders schimmelig en vies. Check ook altijd de ruimte waar dat bakje ingeschoven zit. Het is ook aan te raden het glas van de deur, de trommel en natuurlijk het zeefje van de pomp regelmatig schoon te maken. Draai daarna even een hele hete was met een schep baking soda, laat je wasmachine luchten (wasmiddelbakje en deurtje open) en je machine is weer helemaal fris!

6. Huishoudelijke apparaten 

De bovenkant van de wasmachine, maar ook de keukenmachine, de koelkast en de waterkoker: er komen altijd gebruiksvlekken op huishoudelijke apparaten. Het handigste werkt om even een emmertje of teiltje met wat water te vullen, twee scheppen baking soda er doorheen en dan met een zachte spons of doekje alle apparaten langs te gaan.

wasmachine schoonmaken
7. Badkamer vloer, muren en kranen

Ook echt zo’n klus waar ik nou niet per se blij van word. Maar een badkamer moet nou eenmaal goed bijgehouden worden anders krijg je schimmel en aanslag. De vloer kun je als volgt schoonmaken met baking soda: maak de vloer nat, strooi er baking soda overheen, gebruik een groenteborstel om de baksoda goed in de tegels en groeven te boenen. Laat 15 tot 20 minuten intrekken en spoel dan al borstelend schoon. Voor hardnekkige vlekken, laat de baking soda een hele nacht intrekken (werkt super goed!) Voor de muur kun je een teiltje met water gebruiken en hier twee scheppen baking soda in laten oplossen. Ik gebruik ook hier weer een groenteborstel voor, want dan kun je goed in de groeven van de tegels. Ook weer even laten intrekken en daarna schoonspoelen en drogen. Voor glanzende kranen kun je een klein beetje ARM & HAMMER op je kraan doen (of een teiltje maken), inboenen met een zachte natte spons en op laten glimmen met een doek.

8. WC

Strooi wat baksoda in je toilet, borstelen, een tijdje laten intrekken en klaar is kees! Je kunt eventueel wat schoonmaakazijn toevoegen aan deze schoonmaakroutine voor nog beter resultaat. En etherische olie voor een frisse geur!

9. (groente) afvalbak

De gewone afvalbak, maar ook zeker het gft bakje worden snel vies. Als ik de zak van het gft bakje vervang, strooi ik wat baksoda op de bodem, voeg water toe, borstel het ergste vuil weg met een oude afwasborstel en laat het even staan. Daarna spoel ik de emmer om en maak ik de binnenkant droog: nieuwe gft zak erin en hij is weer helemaal fris!

schoonmaken met baking soda
10. Vlekken 

Baksoda kan lichte vlekken uit tapijt, kleden en kleding halen. Doe je een beetje baking soda op de vlek, veeg het met een natte, zachte borstel in het materiaal. Laat het een nachtje intrekken en verwijder dan de baking soda.

Ik ben helemaal om. Ik vind baksoda een ideale schoonmaker. Het is ecologisch verantwoord, plastic vrij, gemakkelijk in gebruik en heel goedkoop. Vanaf nu heb ik altijd een pakje boven en een pakje beneden staan, zodat ik het gemakkelijk kan pakken en gebruiken.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.