5 mom hacks voor een groene garderobe

Kleding kopen is voor veel moeders iets dubbels. Onbezorgd shoppen zit er niet echt meer in als je moeder wordt. Het kan nog steeds leuk zijn natuurlijk! Maar waar haal je de tijd vandaan? En dan ook nog een beetje betaalbaar. En met oog voor de planeet waar je net kinderen op hebt gezet. En waar voel je je goed in, met je veranderende moederlijf? In deze blog deel ik mijn 5 groene mama hacks voor een haalbare en duurzame garderobe.

1. Kwaliteit boven kwantiteitΒ 

Durf te investeren in kwaliteitsvolle items. Deze zullen een stuk langer meegaan dan fast fashion kleding. En omdat je erin hebt geΓ―nvesteerd ben je ook sneller geneigd om er zuinig mee om te gaan, ze goed te verzorgen, te laten repareren of te laten verstellen als je maten veranderen door de jaren. Dat is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Het grootste gedeelte van de items in mijn kast is tussen de 7 en 10 jaar oud, liefdevol hersteld, versteld, gestoomd, gepoetst en ontpilt.

2. Style boven fashion

Ochtenden zijn een vol onderdeel van het mama bestaan. Kids aankleden, een gezond ontbijt en lekker broodtrommeltje in elkaar draaien, de schooltassen inpakken, tanden poetsen en vervolgens op tijd op de fiets te springen. En ergens in die drukte wil je wat tijd vinden om jezelf presentabel te maken. Bouw aan een kledingkast met een fijn assortiment stijlvolle basics. Items zonder drukke prints, in zachte en neutrale kleuren, die supermakkelijk te combineren zijn. Hierdoor kun je in no-time een mooie outfit samenstellen. Afhankelijk van je (werk)leven kun je voor meer casual of meer office appropriate basics gaan. Als je een kast met basics hebt, is het ook niet erg als je achterloopt met de was: alles past toch bij elkaar. Bovendien zijn zulke stukken tijdloos, waardoor je niet aan trends gebonden zit. Style above fashion is de basis van een duurzame garderobe. En dat scheelt je niet alleen veel tijd, maar ook veel geld.Β 

3. Duurzame active & loungewear for the winΒ 

Een van de fijnste mom hacks voor een druk mamabestaan: active & loungewear. De kledingstukken zitten comfortabel voor een actieve levensstijl. Ik vind het bijvoorbeeld fijn dat ik in dezelfde outfit de meisjes naar school kan brengen, thuis kan werken, naar de klimhal kan gaan en het huishouden kan doen. Maar active & loungewear is ook liefdevol voor je veranderende moederlijf. Door te kiezen voor biologisch katoen, gerecycled polyester, biologisch wol, Tencel en linnen kun je groenere keuzes maken voor je duurzame garderobe. En door active & loungewear te combineren met comfortabele en duurzame vrouwenschoenen maak je je outfit gemakkelijk compleet.

4. Makkelijke schoenen zijn een must

Het liefst loop ik de hele dag op blote voeten, maar dat kan natuurlijk niet. Goede schoenen zijn essentieel in een druk mamabestaan. Achter je fietsende kroost aan rennen, van hot naar her fietsen voor school, clubjes en boodschappen, samen buiten wandelen en spelen. Makkelijke, maar duurzame schoenen maken het allemaal een stuk gemakkelijker. Investeer in een kwaliteitsvol paar, dat met de meeste outfits te combineren is. Bijvoorbeeld schoenen van Gabor, een merk met een actief duurzaamheidsbeleid. Of stel de duurzaamheidsfilter in als je online shopt.

5. Nieuw versus tweedehands

Niet alles kan tweedehands, maar veel wel. Vinted vind ik een pareltje, maar ook Marktplaats, vintage winkeltjes en de kringloopwinkel zijn fijn voor seizoensgebonden items, zoals truien, jassen, jeans, laarzen, tassen en zonnebrillen. Tweedehands is niet alleen beter voor de planeet, het zorgt er ook voor dat je geld bespaart, waardoor je kunt investeren in duurdere, maar duurzamere kleding. Groener leven wordt vaak gezien als een duur. Maar dat hoeft helemaal niet: het ligt volledig in de afwegingen die je maakt. In deze blog ben ik daar dieper op ingegaan.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.