30 dagen op een spijkermat – dit is wat het doet

Ik probeer bijna alles uit als het gaat over een betere nachtrust. Als iets werkt, dan deel ik het altijd graag met jullie, omdat ik weet dat ik niet de enige ben met slaapproblemen. Toen ik van Pranamat ECO een spijkermat mocht ontvangen, besloot ik de hele maand november te testen en daarna een review te schrijven over mijn ervaringen. En zo geschiedde! In deze blog kun je lezen hoe het werkt, een Pranamat, waarvoor je het kunt gebruiken, wat ik ervan vind en of ik ermee door ga. Ook mag ik 25% korting geven aan jullie, dus je vindt ook een kortingscode in deze blog!

Wat is acupressuur?

Acupressuur is een vorm van massage. De term doet je waarschijnlijk gelijk denken aan acupuntuur. En hoewel er flink in je huid wordt geprikt als je op een spijkermat gaat liggen, is er geen sprake van naalden. De spijkermatjes van Pranamat zijn gemaakt met lotuspunten die op de huid drukken. Hiermee wordt de energiedoorstroom in je lichaam beinvloed. Acupressuur is een oude Chinese geneeswijze en ik zit daar niet op, dus ik kan je niet precies vertellen hoe het zit met meridianen en energiebanen. Maar wat ik begrijp is dat de drukpunten een positieve invloed hebben op de spanning in je lichaam. Hierdoor kan acupressuur je helpen om gemakkelijker te ontspannen, beter te slapen, meer energie te hebben, je mentaal en emotioneel lekkerder te voelen, minder (spier)pijn te hebben en het zou zelfs cellulitus verminderen. Dat laatste vond ik niet zo interessant, maar toen ik erover ging lezen begreep ik wel weer iets beter hoe acupuressuur werkt. Het heeft namelijk ook invloed op je bloedcirulatie en het voedt je huid met zuurstof.

Kortom, voor iemand met chronische insomnia en een hoge stress-baseline klinkt dit allemaal natuurlijk als muziek in de oren. Pranamat ECO vond het helemaal prima als ik eerst 30 dagen zou testen voor ik het zou reviewen of aanbevelen en dat vind ik alijd heel prettig. Dan weet ik dat een bedrijf echt vertrouwen heeft in haar product en grondigheid kan waarderen.

Over Pranamat ECO

Nu we het toch over Pranamat ECO hebben, is dit wellicht een goed moment om wat meer over het merk te vertellen. Er zijn allerlei soorten spijkermatjes te vinden en je wilt natuurlijk weten waarom dan Pranamat. Voor mij was de belangrijkste overweging de duurzaamheid. De Pranamat ECO is gemaakt van milieuvriendelijkere materialen. In de mat zit kokosvezelf, de mat zelf is gemaakt van duurzaam linnen, geverfd met eco friendly verf, de acupressuur lotuspunten zijn gemaakt van HIPS plastic. Pranamat heeft het OEKO-TEX keurmerk en wordt gemaakt met energie uit hernieuwbare bronnen. Als je meer wilt weten over het duurzaamheidsbeleid van Pranamat ECO klik dan hier.

pranamat eco

Mijn ervaring met de Pranamat ECO

Ik heb de Pranamat ECO Basic Set, uiteraard in de lichtroze kleur. Maar er zijn nog heel veel andere kleurtjes. Op 1 november ben ik begonnen met testen. De eerste keer wordt geadviseerd om 5 minuutjes met dunne kleding op je matje te gaan liggen. Erop gaan liggen en eraf gaan was even ongemakkelijk, maar eigenlijk vond ik daar tussenin al snel mijn ontspanning. De volgende dag probeerde ik het in de avond, met een topje en een legging. Ik lag er 20 minuten op en werd er helemaal zen van. De avonden erna heb ik hetzelfde gedaan: voor het slapen gaan 20 tot 30 minuten op mijn Pranamat ECO. Maar dan met een blote rug. Ik heb het ook geprobeerd zonder legging, maar ik vind de drukpunten op mijn billen niet prettig. Op mijn rug, schouders en nek kan ik volledig ontspannen, maar als ik er met mijn blote billen op ga zitten kom ik niet in die diepe ontspanning terecht. Helaas voor de cellulitus op mijn billen, maar daar lig ik niet wakker van.

En dat is dus, na een maand testen wel duidelijk: ik lig dus veel minder wakker!

Ja. Die statement mag wel even in het zonnetje staan. Ik slaap beter in en ik val ‘s nachts sneller weer in slaap als ik wakker word. Bij slapen is het altijd zo dat niet één ding werkt. Als er een wondermiddel tegen insomnia was, zou er geen insomnia zijn. Het is altijd een combinatie van factoren. Mijn ritueeltje met mijn Pranamat ECO bevat ook: een half uurtje lezen, geen schermpjes, melatonine met valeriaan innemen, een warme kruik, een verzwaringsdeken, soms een meditatie in mijn oren. Maar ook overdag probeer ik bewuster te ontspannen en ontstressen. Bijvoorbeeld door het wekelijkse cold dippen en de bijna dagelijkse cold showers.

Kalm onder stress

Ik denk dat mijn spijkermat een beetje op dezelfde manier werkt als het cold dippen en de cold shower. Zo voelt dat in elk geval voor mij en ik zal het proberen uit te leggen. Als ik ga cold dippen, onderwerp ik mijn lichaam aan grote fysieke stress, door onder te dompelen in ijskoud water. Ondanks die stress, blijf ik rustig (door mijn ademhaling), waardoor ik mijn lichaam en brein vertel: relax! Je kunt kalm blijven onder stress. Mijn lichaam luistert, wordt rustig en ontspant. Dat ontspannen lichaam vertelt vervolgens mijn gedachten en gevoelens dat ik mag ontspannen, dat er geen gevaar is en dat alles oke is. Zo is het ook als ik op mijn Pranamat ga liggen. De eerste reactie van je lichaam is WAAAAAAAA! Maar als je daar actief doorheen gaat en in de ontspanning terecht komt, is die ontspanning tien keer zo groot als daarvoor. Ik word er helemaal chill van. En misschien is de pijn ook wel een afleiding voor mijn overprikkelde, altijd maar doorrazende brein. Hoe het ook precies werkt, het werkt. En I love it.

Kortingscode Pranamat ECO

Daarom durf ik na deze afgelopen maand wel te zeggen dat het een aanrader is. Als je last hebt van stress, (chronische) pijn, onrust, slapeloosheid, vermoeidheid en weinig energie (Γ³f dus wel af wilt van je cellulitus), dan raad ik je aan een kijkje te nemen op de website van Pranamat ECO. Met de code KARI krijg je 25% korting op je spijkermatje. En dat is best fijn!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.