Isaya’s vegan lasagna recept

Deze herfst zijn we begonnen met een nieuw ritueeltje. De meisjes helpen me al sinds ze heel klein zijn in de keuken. Maar sinds een aantal weken heeft Isaya (8,5) haar eigen kook dag. Iederen donderdag kookt zij. De eerste twee keer hielp ik haar, daarnaa deed ze het helemaal zelf. Ik besloot voor haar eerste zelfstandige recept te kiezen voor iets waarvoor ze het vuur niet hoeft te gebruiken. Inmiddels heeft ze dit gerecht helemaal onder de knie, dus de we hebben besloten om ieder seizoen een nieuw recept te kiezen. Maar in de herfst was het vegan lasagna! En omdat ik op Instagram dm’s kreeg met vragen naar het recept, heb ik besloten Isaya’s vegan lasagna te delen op de blog! Wil je jouw kind ook leren koken of wil je zelf gewoon een lekkere vegan lasagna maken? Lees dan gauw verder!

Vegan lasagna maken met kinderen

We hebben de groenten voor Isaya’s vegan lasagna gekozen op basis van wat zij lekker vindt. En voor kant en klare ingredienten, zodat het zo gemakkelijk mogelijk is voor haar. Dus Julliene wortel, in plaats van wortels die ze zelf nog zelf moet raspen en snijden. Snoeptomaatjes in plaats van vleestomaten. Ook hebben we verschillende soorten tomatensaus uitgeprobeerd om te ontdekken wat ze het gemakkelijkste vindt in gebruik. Alleen de paprika moet ze snijden en wassen, zodat ze toch kan oefenen met een scherp mes. En hoewel ze geen vuur hoeft te gebruiken, oefent ze toch met hitte in de keuken door de lasagna zelf in de oven te zetten en uit de oven te halen. Je kunt gewoon rustig zelf kijken waar jouw kind aan toe is, wat je oefent, hoe uitdagend je het maakt en hoe je de vaardigheden op- en uitbouwt. Ik heb gekozen voor laagdrempelig, zodat het een positieve ervaring is waar ze trots op kan zijn. En het is gelijk een fijne manier om haar meer groenten te laten eten!

We hebben de eerste keer de boodschappen samen gedaan en haar betrokken bij bepaalde keuzes. De eerste keer heb ik het recept stap voor stap met haar samen gedaan. Na iedere handeling schreef Isaya in haar receptenboekje op wat ze had gedaan. Dit boekje gebruikt ze nog steeds, nu ze alleen kookt, om te weten welke stappen ze moet volgen voor haar vegan lasagna.


Lees ook: 10 hacks voor gescheiden ouders (waar alle andere ouders ook iets aan hebben)


Wat heb je nodig voor deze vegan lasagna?

  • vegan lasagna bladen (die van het huismerk of van Grand Italia zijn meestal vegan)
  • een pakje of pot tomatensaus
  • geraspte wortel
  • snoeptomaatjes
  • paprika
  • kikkererwten of een lekkere vleesvervanger, zoals falafel, tofu, tempe, shoarma stukjes, “kipstukjes”. Ook witte bonen of mais is lekker.
  • zwarte olijven
  • vegan geraspte kaas (huismerk) of vegan parmazaanse kaas (Willicroft)

Hoe maak je Isaya’s lasagna?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Zet alle ingredienten en de ovenschaal klaar
  3. Was en snijd de snoeptomaatjes in tweeen
  4. Was en snijd de paprika in kleine stukjes
  5. Laat de olijven uitlekken
  6. Doe een laag tomatensaus in de ovenschaal
  7. Doe hieroverheen een laag lasagnabladen
  8. Hieroverheen weer een laag tomatensaus
  9. Nu een laagje groenten en vleesvervangers
  10. Daaroverheen weer een laagje tomatensaus
  11. En weer een laagje lasagnabladen
  12. En repeat! Afhankelijk van jullie gezinssamenstelling en of je meal prept, kun je deze vegan lasagna opbouwern tot je tevreden bent
  13. Je eindigt met een laagje tomatensaus met daaroverheen een laagje vegan kaas
  14. Dan gaat de vegan lasagna 30 minuten in de oven
  15. Je kunt na afloop nog wat verse kruiden toevoegen op je bord, bijvoorbeeld peterselie, bieslook of basicilum

We weten nog niet wat het recept voor de winter gaat worden. Maar het idee is dat ze al haar favoriete eten leert maken. We zullen het volgende recept van Isaya uiteraard ook delen op de blog!

Eet smakelijk!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.