Positief het nieuwe jaar in – Mindfulness & meditatie met de kinderen

De eerste blog van 2024! Ik hoop dat je het jaar goed bent gestart. We hebben een heerlijke vakantie gehad. Dus opstarten met werk was wel weer even een drempel na de rust van advent. Maar toen ik door de fijne en mooie producten die we de afgelopen weken hebben ontvangen ging, raakte ik geinspireerd om te schrijven over de kinderboeken van Koekoek. Alela kreeg vorige maand een boek met Mindfulness & Meditatie oefeningen voor Kinderen. En Isaya een boek met Positieve Affirmaties voor Kinderen, gekoppeld aan de mooiste kristallen. In deze blog vertel ik je meer over waarom deze boeken bij de meisjes passen en hoe we ze gebruiken en geef ik een kijkje in de boekjes.

Wat is Koekoek Kinderboek?

Koekoek Kinderboek is ontstaan vanuit een passie om jonge kinderen te inspireren en een levenslange liefde voor lezen en zelfontdekking te stimuleren. De collectie is zorgvuldig samengespeld op belangrijke thema’s in de ontwikkeling van het kind. Ze zijn niet alleen leerzaam maar ook gericht op de verbinding tussen ouder/verzorger en kind. De boeken zijn ontworpen om de nieuwsgierigheid en fantasie van kinderen te prikkelen, ze leergierig te maken en om zelfkennis en zelfinzicht te vergroten.

Mindfulness & Meditatie voor Kinderen

Ik koos voor Alela het boek Mindfulness & Meditatie voor Kinderen. Dit boek helpt kindeen, aan de hand van 16 mindfullness en meditatie oefeningen, om meer grip te krijgen op grote emoties. Alela is 5 en zit in haar tweede kleuterjaar. Bij uitstek een leeftijd waarom kinderen steeds meer gaan leren om om te gaan met allerlei verschillende emoties en gevoelens. Omdat de woordenschat en hersenen volop aan het groeien zijn, is het niet altijd gemakkelijk om emoties te identificeren, genoemen en reguleren. Dat kan voor een hoop frustratie zorgen. Het boek is een sociaal emotioneel hulpmiddel voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Het helpt ze om meer geluk, kalmte en focus te krijgen en zichzelf beter te leren kennen. De oefeningen leren je om bewust te worden van sensaties in je lichaam, te genoemen wat je voelt en beleeft en de emoties op een gezonde manier te reguleren. De oefeningen zijn kort, sluiten aan bij de belevingswereld van het jonge kind en worden vergezeld door mooie illustraties.

Positieve Kristal Affirmaties voor Kinderen

Voor Isaya koos ik een boek met positieve affirmaties, gekoppeld aan kristallen. Isaya heeft een grote collectie stenen, kristallen en fosielen, waar ze heel goed voor zorgt en van geniet. Mede daarom leek dit boek de perfecte match voor haar. Isaya is 8 en zit goed in haar vel. Ze vindt school leuk, heeft lieve vrienden, is sportief, heel creatief… een gezond kind. Maar soms kan ze, net als ieder kind, onzeker zijn, overprikkeld raken, boos, gefrustreerd of droevig zijn. Allemaal dingen die heel normaal zijn en erbij horen. Als ouder probeer ik haar ook voor de meer ingewikkelde gevoelens en momenten handvatten te geven. Positieve affirmaties kunnen hierbij helpen. Door iedere week samen een mooie, positieve zin uit te spreken, vergezeld door een van haar favoriete stenen, heeft ze een extra hulpmiddel in haar knapzak.

Mindfulness oefeningen in de praktijk

Natuurlijk mag Isaya mindfulness oefeningen uit het boek van Alela doen. Maar ik kies er wel bewust voor om de momenten waarop we uit de boeken lezen apart te houden. Zo krijgen de meisjes echt even een op een aandacht en kan ik me focussen op wat ze als individuen nodig hebben. Alela is bijvoorbeeld een super goede slaper. Voor haar is het dus niet echt nodig om de mindfulness oefeningen in de avond te doen. Ze heeft het veel meer nodig overdag, wanneer al die grote emoties opspelen en een plekje zoeken. Omdat ze eerder uit school is dan Isaya heb ik de tijd om dit met haar te doen. Isaya slaapt moeilijk is. Dus voor haar is het juist fijn als ik een oefening of affirmatie met haar doe wanneer Alela slaapt. Je kunt dus gewoon doen wat aansluit bij jouw kind(eren). Snuffel gerust even door de boeken van Koekoek – er zijn allerlei soorten onderwerpen beschikbaar. Meer ingewikkelde dingen, zoals de dood. Maar ook hele vrolijke onderwerpen, zoals feest, dieren en dino’s. En leerzame boeken, over het alfabet, kleuren en tellen.

Ik wens je een heel positief 2024, met alle mooie de kinderen die je leven verrijken!

Columns by Kari

pr producten

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.