De stilte van advent omarmen…

Ieder jaar komt het weer terug, als een natuurlijk tegenwicht voor de drukte van de herfst: het diepe verlangen om te vertragen en verstillen tijdens advent, de overgangstijd naar de winter. Ik herken dat verlangen naar rust en regeneratie terug in de natuur om me heen. Zoals een bloembol onder de grond zich voorbereid op de lente. Als een boom die haar bladeren even laat vallen, zodat de energie die er is, op de juiste manier kan worden ingezet. Als een dier dat een winterslaap of winterrust houdt. Maar ik vind het ook moeilijk, de stilte. Na een super drukke oktober en november is het echt tijd voor een ander tempo. En omdat ik zoveel heb gewerkt, heb ik nu ook de mogelijkheid om een paar weken vakantie te nemen! In deze blog vertel ik meer over wat advent zal betekenen voor de blog en hoe ik advent beleef in ons gezin.

Uitrazen

Ik ben een druk dier. Ik ben altijd in de weer, mijn hoofd staat nooit uit en ik leef over het algemeen op relatief hoge stresslevels. Dat is denk ik ook de reden dat ik slaapproblemen heb. Mijn antroposofische huisarts zei altijd: een slaapprobleem is een waakprobleem. Omdat ik nooit “uit sta” overdag, heb ik moeite om ‘s avonds in slaap te vallen, om dan wel “uit” te gaan. Er zijn heel veel dingen die helpen om ‘s avonds alsnog te ontspannen. Zoals een warme douche, geen schermpjes, een boek lezen, op mijn spijkermat liggen, melatonine met valeriaan nemen en nog even schrijven voor ik ga slapen.

Dat laatste helpt me om de dag af te sluiten. Ik heb een boekje naast mijn bed liggen en daarin schrijf ik voor ik ga slapen:

  • wat heb ik gedaan (mijn “done- list”)
  • wat zit me nog dwars
  • 3 dingen waar ik dankbaar voor ben
  • mijn to-do list voor de volgende dag
  • hoe ga ik nu ontspannen (spijkermat, lezen, meditatie, etc)

Dit helpt me om, als ik ‘s avonds toch ga liggen piekeren, heel snel tegen mezelf te kunnen zeggen “nope, je hebt het allemaal al opgeschreven, laat het los”. Dit uitrazen in de avond, probeer ik tijdens advent ook gedurende de dag toe te passen. Dus niet alleen ‘s avonds voor ik ga slapen. Maar gewoon veel meer rust en stilte te ervaren overdag.

Verstillen tijdens advent

Maar hoe doe je (ik) dat dan, verstillen tijdens advent? Hoe vind je de rust? Veel mensen (myself included) zijn een beetje bang voor de stilte. Voor sommigen komt dat door de associatie met leegte of eenzaamheid. Anderen vinden het misschien lastig om alleen te zijn met hun gedachten of gevoelens. Weer anderen zijn bang dat als ze eenmaal tot stilstand komen, niet meer in beweging kunnen komen. Daarbij: we worden in onze huidige maatschappij non stop doodgegooid met prikkels. Ze komen van alle kanten binnen. Via onze telefoons, tv’s en andere schermpjes. Via reclames, winkels, activiteiten. Via mensen, clubjes, verantwoordelijkheden. Via werk…

In een hutje op de hei gaan zitten, zonder mensen, werk, schermpjes en verantwoordelijkheden is een manier om te verstillen. Maar niet iedereen kan dat of wil dat. Ik wil de rust vinden in mijn dagelijks leven, met mijn kinderen. Zodat ik even kan opladen en in het nieuwe jaar met nieuwe energie, moed en motivatie aan de slag kan. Tijdens de zomervakantie van de meiden vertraag ik ook altijd met werk. Maar nu wil ik een stapje verder gaan. Ik ga twee weken vrij nemen.

Twee weken vakantie

Twee weken lang niet werken, twee weken geen blogs schrijven, geen content schieten, geen pr producten testen, geen mails beantwoorden, geen video’s editen, geen werk gerelateerde foto’s maken. En veel “nee” zeggen. Best een spannende keuze als zelfstandig ondernemer. Vorig jaar kon ik het een week doen. Dit jaar twee weken. En daar ben ik heel blij mee en ook trots op! Dat het nog steeds lukt om met schrijven geld te verdienen.

Wat ga ik dan wel doen? Hopelijk vrij weinig! Rustige ochtenden met de meisjes, lekker spelen en knutselen met ze, boulderen wanneer we daar zin in hebben, uitslapen met mijn lief, wandelen in het bos, heel veel lezen, muziek luisteren, koken, lekker eten, zo nu en dan een museum, een concert. Kerst vieren… Echt even vakantie. En natuurlijk vieren we met elkaar iedere week advent vanuit het Antroposofische gedachtengoed.

Het eerste licht van Advent
is het licht van stenen.

Stenen die leven in kristallen,
schelpen en botten.

Het tweede licht van Advent
is het licht van planten.

Wortels, stengel, blad, bloem en vrucht
waardoor wij leven en groeien.

Het derde licht van Advent
is het licht van de dieren.

Dieren van boerderij, veld, bos, lucht en zee.
Allen wachten zij op de grote geboorte.

Het vierde licht van Advent
is het licht van de mensheid.

Het licht van liefde, het licht van gedachte,
om te geven en te begrijpen.

Rudolf Steiner

Eerste advent zijn we naar Naturalis gegaan, om de mooie stenen en mineralen te bewonderen. Tweede advent ben ik in Gent en gaan we daar een prachtige botanische tuin bezoeken. Derde advent ga ik met de kids naar de bioscoop, voor een leuke kerst film met dieren. Vierde advent vieren we met de mensen van wie we houden!

En ondertussen blijf ik doorgaan met de cold showers en hopelijk ook met cold dippen en natuurlijk een nieuwjaarsduik, om invloed te blijven uitoefenen op mijn stress levels. Die extreme kou-vervaringen helpen me om door middel van mijn ademhaling mezelf te blijven vertellen dat stress niet nodig is, dat alles oke is, ook als mijn lichaam vanuit vastgeroeste patronen stress voelt.

Slow down, you are doing fine

Dat wordt mijn mantra voor de komende weken. Slow down, you are doing fine. Het zijn heftige jaren geweest. Maar het gaat goed. Het gaat goed met de meisjes, mijn familie en vrienden, ons huis, mijn werk, mijn relatie, met mij… Er is veel om dankbaar voor te zijn. Zeker ook gezien in het licht (of beter gezegd: de duisternis) van de diepe elende in de wereld. Ik ben me er iedere dag van bewust hoe dankbaar ik mag zijn als ik mijn kinderen weer veilig en gezond bij me heb. En vanuit dat besef en met vertrouwen ga ik de stilte aan. Vertragen in de hoeveelheid dingen die ik doe op een dag en vertragen in de dingen die ik doe. Dus die afwas, die hoeft niet zo gejaagd gedaan te worden. De was ophangen, dat kan best terwijl ik naar een ontspannende ademhalingsmeditatie luister. Dat fietstochtje naar de supermarkt, dat kan ook best lopend. We hoeven nergens op tijd te zijn, dus ik hoef de meisjes niet te laten haasten. We gaan in hybernation modus.

Advent op de blog

De komende weken staan er nog een paar hele leuke, feestelijke blogs gepland. Onder andere met duurzame cadeautips voor kinderen en over mooie, eco friendly makeup! Daarna wordt het even een paar weken stil op de blog en zal ik geen nieuwe artikelen publiceren. In het nieuwe jaar ga ik dan weer rustig opstarten, vol nieuwe energie en inspiratie. Alvast heel erg bedankt voor je geduld. Als je niks wilt missen, meld je dan aan in de sidebar, met je emailadres. Dan ontvang je een notificatie als er een nieuwe blog online komt. Hele fijne adventstijd! En dankjewel voor al je bezoeken aan mijn blog het afgelopen jaar!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.