2,5 jaar Snuggs in gebruik | Period Underwear Gids

Ik stapte ruim 2,5 jaar geleden over op period underwear van Snuggs. In eerste instantie vanuit milieu overwegingen. Wegwerp producten zijn vervuilend, terwijl menstruatie ondergoed keer op keer te hergebruiken is. Maar al snel kwam ik erachter dat er nog veel meer voordelen zitten aan period underwear. Het is een van de allerfijnst en allerliefste dingen die ooit zijn ontwikkeld voor mensen met een menstruatie cyclus. In deze gids ga ik in op deze voordelen en vertel ik je alles wat je wilt weten over het period underwear van Snuggs: hoe je het gebruikt, hoe je het wast, welke modellen er zijn en welke mijn favoriet zijn. Ook heb ik een fijne kortingscode voor jullie!

De Period Underwear Gids

Wat is period underwear?

Period underwear of menstruatie ondergoed is gewoon ondergoed, maar dan met een absorberende laag bij het kruis. Deze laag vangt het bloed van de menstruatie op. Het ondergoed vervangt een tampon, cup, sponsje of maandverband. Maar je kunt het ook in combinatie met een tampon of cup gebruiken. Snuggs maakt period underwear voor lichte dagen en zware dagen. De absorberende laag voor de zware dagen neemt veel meer bloed op dan die voor de lichtere dagen.

Waar is het van gemaakt?

Snuggs gebruikt zo duurzaam mogelijke materialen, zoals biologisch katoen, tencel en gerecycled nylon.

Welke modellen zijn er?

Snuggs heeft een groeiend aanbod. Prachtige broekjes in alle stijlen, zodat er voor iedereen wat is. Klassieke modellen, voor wie een “gewone onderbroek” wil dragen. Hoge modellen, voor wie graag wat meer ondersteuning bij de buik wil. Boxer shorts voor wie dat het lekkerst vindt zitten. Bikini en Brazilian modellen, voor wie van wat kleinere modellen houdt. Strings, voor wie dat graag draagt. Modellen met kant (heel mooi!), speciale Snuggs voor tijdens het sporten (de “active cuts”) en nachtondergoed voor zware absorptie. Er zijn ook twee mooie tiener modellen, in zachte kleuren. Sowieso heeft Snuggs een hele mooie selectie aan kleuren! En de nieuwste aanvulling aan de collectie: de invisible cuts. Prachtige, seamless broekjes. Ook heel fijn: Snuggs verkoopt ook matching bh’s. Deze zijn van gemaakt van zacht tencel en zitten heerlijk.

Voor wie is het gemaakt?

Period underwear is ontworpen voor iedereen met een menstruatie cyclus. Doordat Snuggs het ondergoed maakt in alle maten – van XXS tot XXXXL – is het geschikt voor alle leeftijden en lichamen. Je kunt gewoon je eigen maat kiezen. Ik heb maat 34 (broeken) of maat 25 (spijkerbroeken) en draag Snuggs in XS.

Is het ook voor tieners?

Ja! Snuggs zijn ook echt een uitkomst voor als je voor het eerst ongesteld bent. Ik had dit als tiener zo fijn gevonden. Geen stress over tampons inbrengen of oncomfortabel, verschuivend maandverband dat zichtbaar is onder strakke , maar gewoon een lekker zittend broekje dat je kunt vertrouwen. Snuggs heeft speciale tiener modellen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon uit de volwassen collectie kiezen als je die mooier vindt. Je moet iedere 8 uur een schone onderbroek aan, dus je kunt beginnen met een setje van 3 of 6, zodat je het kunt afwisselen met maandverband, tampons en/of een kleine cup, zodat je kunt ontdekken wat jij prettig vindt. Misschien wisselt dat ook per dag. Ik vind het op dag 1 van mijn menstruatie heel fijn om period underwear te dragen, maar op dag 2 of 3 vind ik de cup of een sponsje ook helemaal prima. En tegen het einde van mijn menstruatie vind ik de strings en brazilian broekjes van snuggs echt weer een uitkomst. Geef jezelf de tijd om een beetje te ontdekken wat voor jou werkt.


Wat is je kortingscode?

Met de code KARI20 krijg je 20% korting op je bestelling bij Snuggs. Dit is bovenop de bundelkorting die Snuggs aanbiedt. Als je 3 of meer snuggs koopt ontvang je 15% korting. Met mijn code dus 35%. Als je 6 of meer snuggs koopt ontvang je 25% korting. Met mijn code dus 45% korting! De code is geldit tm 31 januari 2024.


Kun je het ook gebruiken in de kraamtijd?

Ja! Ik wou dat ik dit kende in de kraamtijd! Wat een uitkomst zou dat zijn geweest. Snuggs zijn zoveel fijner, zachter, comfortabeler en mooier dan dat vervelende kraamverband. Als je een liefdevol cadeau zoekt voor een moeder in de kraamtijd, dan kan ik Snuggs van harte aanbevelen. Kies dan uiteraard uit de heavy flow modellen.

Kun je het ook gebruiken bij urine verlies?

Ja, bij licht urine verlies wel. Dus stel je hebt tijdens of vlak na de zwangerschap of in de overgang last van urine verlies, dan kunnen Snuggs een hele fijne oplossing zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat ik 8 maanden zwanger was van Alela en moest niezen in de Gamma. Ooo, wat had ik toen graag Snuggs gehad. Ik voelde me zo ellendig!

Kun je period underwear ook gebruiken bij afscheiding?

Ja, je kunt Snuggs uiteraard ook gebruiken om afscheiding op te vangen. Veel vrouwen hebben (rond hun eisprong of menstruatie, of in de overgang, of tijdens de zwangerschapmeer) vaginale afscheiding. Dat is heel normaal maar kan onpraktisch zijn of een onprettig gevoel geven. De absorberende laag in period underwear kan dan een fijne uitkomst zijn.

Kun je het gebruiken als je allergisch bent voor maandverband en tampons?

Ja. Period underwear is een grote uitkomst als je een allergische of irriterende reactie hebt op maandverband en tampons. Er worden geen chemische stoffen gebruikt tijdens het maken van period underwear. De matieralen zijn geschikt voor de gevoelige huid en hebben het OEKO-TEX keurmerk.


Nooit meer verrast worden

Snuggs zijn ook heel fijn voor de dagen dat je weet dat je bijna ongesteld moet worden. Niemand vindt het fijn om verrast te worden op werk of op straat. Je kunt op die dagen een Snuggs aantrekken, zodat als je ongesteld wordt je niet doorlekt. Ook zijn Snuggs ideaal voor de laatste dag/dagen, als je nog maar heel weinig of sporadisch bloed verliest.


Hoeveel bloed vangt Snuggs op?

De snuggs voor de zwaardere dagen vangen meer bloed op in één keer dan de gemiddelde persoon tijdens een zware dag verliest gedurende de hele dag. Je kunt er dus zeker van zijn dat je niet doorlekt, als je het ondergoed op tijd wisselt. De Snuggs voor lichtere dagen, zoals de strings en brazilian broekjes, vangen uiteraard minder bloed op.

Hoe vaak moet je het period underwear wisselen?

Het verschilt een beetje per persoon, maar in principe kun je 8 tot 10 uur met een onderbroek doen. Met als maximum 12 uur, bijvoorbeeld tijdens de nacht. Maar als je heel veel bloed verliest, is het misschien fijner voor je als je iedere 6 uur een schone Snuggs aantrekt. Jij kent je lichaam het beste en doe wat goed voelt.

Lekt het niet door?

Nee. Ik gebruik het period underwear van Snuggs nu ruim 2,5 jaar en ik ben nog nooit doorgelekt. Je moet natuurlijk wel de juiste kiezen voor de juiste dagen. Dus de broekjes voor met de hoogste absorptie voor zware dagen of als je heel veel bloed verliest tijdens je menstratie. Omdat ik ook de cup gebruik weet ik ongeveer hoeveel bloed ik over een periode van 12 uur verlies. Als ik die hoeveelheid, als water, in 1 keer op mijn snuggs doe, absorbeert het nog snel en volledig, zonder doorlekken.

Hoe voelt period underwear?

Het draagt en voelt als gewoon ondergoed. Het voelt niet alsof je maandverband draagt. Het voelt ook niet vochtig, omdat de absorberende laag heel snel werkt. Het bloed trekt er snel in, waardoor je snel weer een droog gevoel hebt na bloedverlies. Ik vind Snuggs heel comfortabel zitten en zacht aanvoelen. Veel fijner en minder gedoe dan maandverband, tampons of de cup.

Is het wel veilig?

Het period underwear van Snuggs ondergaat een antibacteriele behandeling, waardoor Snuggs kan garanderen dat het veilig en hygienisch is om het ondergoed te gebruiken tijdens je menstruatie. De broekjes zijn PFAS vrij, bevatten geen nanodeeltjes en zijn OEKO-TEX gecertificeerd. Het risico dat je met menstruatie ondergoed TSS (Toxix Shock Syndrome of tamponziekte) krijgt is extreem klein, omdat je geen producten in je vagina doet.

Gaat het niet ruiken?

Doordat de absorberende laag is bewerkt met een antibactiriele behandeling, is Snuggs niet alleen hygienisch en veilig, maar worden ook geurtjes tegengehouden. Je moet je uiteraard wel gewoon houden aan het maximaal aantal uren dragen, je ondergoed goed en op tijd wassen en je vulva schoon houden onder de douche.

Hoe bewaar je period underwear na gebruik?

Ik bewaar het na gebruik in een afgesloten wet bag. Hier bewaar ik het in tot ik ze ga wassen (zie was instructies verderop). Ik gebruik hiervoor gewoon de wetbags die ik voor de wasbare luiers van Alela gebruikte. Deze zijn waterdicht en geurdicht. Ik raad je aan je Snuggs goed te verzorgen en ze tijdens of direct na je menstruatie gelijk te wassen.

Hoe gebruik je Snuggs onderweg?

Als je je Snuggs wilt wisselen onderweg kun je het gebruikte broekje in een afgesloten tasje bewaren. Snuggs verkoopt speciale wet bags die waterdicht en geurdicht zijn.

Hoe was je Snuggs?

Je kunt het period underwear van Snuggs gewoon meewasssen met de (donkere) 40 graden was. Ik gebruik een natuurlijk wasmiddel – op dit moment zijn dat nog steeds de plastic vrije wasstrips van Briters. Meestal was ik ze mee met de gewone was, maar soms doe ik ook gewoon even een Snuggs wasje op de 4e of 5e dag van mijn menstruatie. Je kunt je Snuggs eventueel voorspoelen met koud water, maar dit is niet noodzakelijk.

Hoe droog je Snuggs?

Droog je period underwear na het wassen gewoon aan de waslijn, niet in de droger. Zo blijven ze het langste goed. Als het kan, droog ze lekker buiten, eventueel in de zon – en anders gewoon binnen.

Wat kost period underwear?

Een Snuggs kost tussen de 32 en 44 euro. Als je 3 of meer stuks koopt krijg je 15% korting, als je 6 of meer stuks koopt krijg je 25% korting. Mijn kortingscode komt bovenop deze korting. Mijn kortingscode KARI20 geeft 20% korting. Dus als je 6 (of meer) Snuggs koopt, krijg je 45% korting! Even een handig rekensommetje. Stel je koopt 6 Snuggs van 40 euro. De originele prijs zou dan zijn 240 euro. Met de bundelkorting en mijn kortingscode betaal je nog maar 132 euro.

Hoe lang kun je de broekjes gebruiken?

Op de website van Snuggs staat 50 wasbeurten. Dus stel je hebt er genoeg voor je hele cyclus, dan was je ze 1 x per maand en gaan ze 4 jaar mee. Een deel van mijn snuggs zijn 2,5 jaar oud (ik heb mijn collectie op en uitgebouwd de afgelopen jaren) en die gaan nog super goed mee.

Hoeveel Snuggs heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van hoe je period underwear wilt gaan gebruiken. Wil je het eerst uitproberen, dan zou ik beginnen met 1. En dan bijvoorbeeld de classic cut, voor zware dagen, zodat je gelijk kunt ervaren dat het echt niet doorlekt en goed absorbeert. Heb je er wel vertrouwen in, zou ik beginnen met 3, zodat je de bundelkorting hebt. En dan bijvoorbeeld twee voor zware dagen en 1 voor lichte dagen. Als je fulltime wilt overstappen op period underwear heb je er 3 per dag nodig. Dus als je menstruatie 4 dagen duurt heb je 12 broekjes nodig – voor lichte en zware dagen.

Ik heb een mix van classic cuts voor de eerste 2 dagen en de nachten, brazilian cuts, bikini cuts en strings voor de lichtere dagen, active cuts voor als ik ga boulderen. De strings gebruik ik ook in combinatie met de cup of een sponsje.

Is het goedkoper dan wegwerp producten?

Stel je investereert in 12 broekjes, van gemiddeld 40 euro, dan kost dat normaal gesproken 480 euro. Maar je hebt de standaard bundelkorting, waardoor er 25% af gaat. Met mijn kortingscode KARI20 gaat daar nog eens 20% van af. Dus je betaalt voor 12 broekjes nog maar 264 euro. Dat is natuurlijk een investering. Je kunt er ook voor kiezen om geleidelijk over te stappen en je collectie op te bouwen, zodat je niet in een keer zoveel geld betaalt. Volgens RTL nieuws kost ongesteld zijn gemiddeld 50 euro per jaar tot 6000 euro per leven. Voor de een zal dat meer zijn, voor de ander misschien minder. Stel je gebruikt je Snuggs 4 jaar (264 euro) tegenover 4 jaar wegwerp producten (4 x 50 = 200) dan ben je iets duurder uit. Maar wat daar tegenover staat is: een milieuvriendelijke keuze, super veel comfort, altijd betrouwbaar, geen irritatie of allergische reactie en mooi ondergoed. Het is een afweging die ik niet voor je kan maken, want iedereen maakt eigen financiele keuzes. Ik kan je alleen vertellen dat ik er super blij mee ben en het iedereen gun en van harte aanbeveel!

En wat is die milieuwinst dan eigenlijk?

Snuggs period underwear is 3,5 keer milieuvriendelijker dan wegwerp maandverband en tampons. Het veroorzaakt 2,5 keer minder CO2 uitstoot, 7,9 keer minder water, 3,3 keer minder fosielle brandstoffen en maar liefst 9,6 keer minder afval.

Wat zijn jouw favoriete Snuggs?

Wat iemand fijn vindt om te dragen is natuurlijk super persoonlijk. De een houdt van boxer shorts, de ander van strings. De een vindt het fijn als ondergoed strak zit, de ander wil het het liefst niet voelen. De een houdt van kant en kleur, de ander van doe maar zo gewoon mogelijk. Het fijne aan Snuggs vind ik dat er voor al deze mensen keuze genoeg is. Mijn persoonlijke favorieten zijn:

  • De Classic Cuts in Tencel, voor dag 1 en 2 en voor de nacht
  • De Bikini, voor dag 3
  • De (invisible) Brazilian voor dag 4 en eventueel 5
  • De Active Cuts (zowel de string High Rise als de Classic) voor sporten

Ik hoop dat deze period underwear gids al je vragen over het gebruik en de aanschaf van menstruatie ondergoed heeft behandeld. Zo niet, mag je me altijd een berichtje sturen. En vergeet niet om de kortingscode KARI20 te gebruiken, als je voor jezelf of voor iemand anders gaat bestellen bij Snuggs! Mijn code is geldig tot 31 januari 2024.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.