5 redenen om over te stappen op een plasticvrije douche routine

Juni 2019 stapten we over op shampoobars – hét plasticvrije alternatief voor flessen shampoo, douchegel bodylotion en andere cosmetica producten. Ieder jaar produceren we 390 miljoen kilo nieuw plastic. 44% hiervan is verpakkingen. En wanneer we die weggegooien worden ze niet allemaal gercycled: ruim 10 miljoen (!) kilo komt jaarlijks (!!) in de grote oceanen terecht. Onze oceanen houden het leven op aarde leefbaar en ons plastic misbruik brengt deze ecosystemen ernstig in gevaar. Overstappen op plastic vrije doucheproducten is een hele laagdrempelige, maar effectieve manier om je steentje bij te dragen aan een gezonde planeet. En er zitten nog meer voordelen aan. In deze blog deel ik ze met je!

1. Het leed voor de planeet

Ik kan er soms een beetje moedeloos van worden. Hoe we, ondanks alle kennis die we hebben, dag in dag uit keuzes maken voor onze aarde die schadelijk zijn voor de natuur, de dieren en de mensen: voor onze kinderen en kleinkinderen. Mijn dochters van 5 en 8 begrijpen zelfs waarom plastic slecht is voor de oceanen en waarom we die oceanen nodig hebben om te overleven. Er zijn zoveel prachtige en informatieve documentaires, waarin het goed wordt uitgelegd en waardoor je ziet hoe bijzonder en kwetsbaar het leven op aarde is. En natuurlijk kun je niet single handed alle klimaat- en milieuproblemen oplossen. Maar je hebt wel impact. Onder andere door single use plastic uit je huishouden te verbannen en over te stappen op plastic vrije alternatieven. Een andere manier waarop shampoobars een groenere keuze zijn is het vervoer. De meeste cosmetica producten bestaan voor 80% uit water. Dat is onnodig gewicht en dat is onnodig ruimte. En dus ook onnodig veel CO2 uitstoot bij transport. Shampoobars zijn licht & compact en het water, dat komt uit je kraan terwijl je je haren wast.

Het onnodig leed voor de planeet is één van de redenen om de overstap te maken. Maar er zijn er meer!

2. Shampoobars voor ieder haar

Toen ik net begon met plastic vrijer leven heb ik een aantal shampooo bars geprobeerd die niet werkten voor mij. Ik kreeg er vet haar van, er bleef een plakkerige residu achter of ik kreeg bultjes op mijn hoofdhuid. Dat laatste krijg ik van 99% van de shampoo’s uit de drogist: ze zitten vol met troep. Toen ik shampoobars.nl ontdekte, ging er een wereld voor me open. Niet alleen vond ik in shampoobars een milieuvriendelijk product, ook was het de eerste bar die mijn haar echt schoon maakte én een van de eerste shampoo’s (plastic/plastic vrij) waar mijn gevoelige huid goed tegen kon. Shampoobars heeft een heel uitgebreid assortiment, waardoor er voor iedere haarsoort en huidtype keuze is. Dus of je nu eigenwijze krullen, dun en pluizig haar, hardnekkig roos, een hele gevoelige huid, vervelend vet haar of “normaal haar” hebt: voor iedereen is er een bar die past. Ook voor de kwetsbare baby- en kinderhuidjes. En ja, natuurlijk zijn er ook conditioner bars!

Dus laat je niet afschrikken door die ene keer in 2018 dat je een plastic vrije bar van je tante kreeg waar je haar van veranderde in een plakkerig vogelnest. We zijn aanbeland in 2024 en hoewel ieder vogelnest in de stad inmiddels plastic bevat (echt waar!), kan je doucheroutine gewoon helemaal plastic vrij.

3. De prijs dan

Oké, dus het is beter voor de planeet en het werkt heel goed. Wat is dán een reden om niet over te stappen? De prijs zeker? Het moet vast heel duur zijn. Nee 🙂 De bars zijn rond de 9 euro en daar kun je ongeveer 80 wasbeurten mee doen. Een gemiddelde fles uit de drogist, gevuld en omhuld met troep, kost tussen de 5 en 10 euro en daar doe je ongeveer 30 wasbeurten mee. De prijs van een shampoo bar is dus absoluut niet hoger dan een plastic fles. Waarom? De kartonnen verpakkingen zijn goedkoper dan de plastic alternatieven, het vervoer van bars kost minder, omdat ze minder ruimte en gewicht innemen en er zijn geen dure marketing campagnes nodig zijn om te verbloemen hoe schadelijk de producten eigenlijk zijn.

En omdat ik partner ben van Shampoobars.nl mag ik 10% korting geven. Vul de code KARI10 in bij je bestelling en maak overstappen op plastic vrij nog een stukje fijner!

4. Ook de rest van je lijf

Shampoobars.nl heeft de afgelopen jaren mogen groeien en doorontwikkelen – ze wonnen vorige maand beste webshop van 2023 voor hair & beauty! – en zijn blijven werken aan bars voor steeds meer wensen en lijven. Behalve mijn haren, was en verzorg ik ook de rest van mijn lichaam met shampoobars. Een aantal van mijn favoriete producten zijn de face bar (de mango scrub is echt geweldig!), de bodylotion bar (ik heb de honing), de body oil bar voor extra hydratatie (lavendel is mijn favoriet), de shaving bar (geschikt voor iedereen in je huishouden die graag scheert en voor alle lichaamsdelen) en mijn laatste ontdekking: de deo! Ooo die is echt zalig. Ik heb nu Pure Cotton en die wil je, I promise! Ik gebruik shampoobars ook voor de kinderen – er zijn speciale varianten voor kleintjes en die zijn heel fijn, maar ik heb ontdekt dat de gewone bars al zo natuurlijk en zacht zijn dat mijn kids daar ook goed op gaan.

LIMITED EDITION van Shampoobars

Er is nog veel meer, ik zou nog wel duizend woorden kunnen typen over hoe fijn shampoobars is. Er zijn bars om honden mee te wassen, bars tegen insecten, haarmaskers en allerlei super fijne accessoires – zoals handige netjes en opbergers voor je bars, maar ook bijvoorbeeld plastic vrije scheermessen (safety razors: ik ben 5 jaar geleden overgestapt en nooit meer teruggekeken, doen!). Maar voor nu wil ik alleen nog even de 2 in 1 producten van shampoobars.nl delen met jullie. Er zijn twee redenen waarom ik zelf groot fan ben van deze categorie producten. Ik geniet intens van natuurlijke huidverzorging en als je mijn blog en insta al een tijdje volgt weet je dat ik het heerlijk vind om voor iedere vierkante centimeter van mijn huid een ander natuurlijk product te gebruiken. Ultieme zelfzorg. Maar ik weet ook dat er heel veel mensen zijn die dat allemaal maar gedoe vinden of geld proberen te besparen op huidverzorging. Dan zijn producten die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken super fijn. En de 2 in 1 producten een uitkomst: de bars zijn shampoo en douchegel in één. De tweede reden dat ik van deze bars houd is omdat ik regelmatig bij mijn vriend ben en dan wil ik niet de wereld aan cosmetica producten mee moeten slepen. Gewoon 1 bar, in een plastic vrij blikje, waar ik mijn lijf en haar mee kan wassen (en ik was ook mijn gezicht ermee en ik scheer ermee, joe!) De bars zijn ideaal als je wilt of moet reizen en niet onnodig water wilt meeslepen.

De Limited Edition 2 in 1 bar van shampoobars.nl is een dikke aanrader. De geur Linnen is werkelijk zalig. Stel je voor dat je je beddengoed net fris gewassen uit de machine haalt, in de warme lentezon laat drogen en dan helemaal crips en heerlijk geurend om je matras en kussens doet. Het moment, dat je na een lange dag, in je schone, lekker ruikende bedje stap en helemaal ontspant, dat roept de geur van de Limited Edition Linnen bar bij me op. Ultiem geluks- en ontspan momentje.

5. Hoe lekker, hoe mooi

Ik noemde het net al even, hoe lekker de Linnen bar ruikt. De geuren van shampoobars.nl zijn dan ook een goede reden om over te stappen op een plastic vrije douche routine. Ze ruiken stuk voor stuk – behalve de 0% bar, voor de hele gevoelige huid, die ruikt neutraal – zalig. Ik vind douchen echt een heerlijke luxe: een ultiem ontspan moment. Lekker ruikende producten dragen bij aan het gevoel van geluk, dankbaarheid en welbehagen. Geen chemische, mierzoete of heftige geurtjes, maar fijne, natuurlijke en rijke geuren. En tot slot: de bars zien er super mooi uit! Plastic flessen zijn lelijk. Ze nemen onnodig ruimte in beslag en zijn schreeuwerig. Misschien niet het belangrijkste, maar ik hou ervan: met shampoobars kun je ook een esthetische keuze maken in je badkamer.

limited edition shampoobars

Kortingcode shampoobars.nl

Oké, ik denk dat ik voor nu wel even genoeg van de daken heb geschreeuwd hoe groot fan ik ben van shampoobars 🙂 Ik ben zo enthousiast en gepassioneerd hierover – ik hoop dat jij dat ook wordt! Het is zo’n fijne, laagdrempelige manier om impact te hebben. Dus ga ervoor! Doe eventueel de haarquiz (paar minuutjes), kies een of meerdere shampoobars (of bestel een proefpakket) en selecteer een of meerdere andere producten (gratis verzending vanaf 35,-) om je plastic vrije douche routine compleet te maken. Gebruik bij het afrekenen de code KARI10 en laat me vooral weten wanneer jij ook fan bent!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.