5 laagdrempelige creatieve alternatieven voor schermtijd

Hoewel we tijdens de zwangerschap van Isaya al heel bewuste ideeen, plannen en wensen hadden rondom tv kijken en schermtijd, zijn we pas rond Alela’s geboorte, bijna 6 jaar geleden, echt scherm arm gaan opvoeden. Een avond in de week, op “fimpjesavond” kijken de meiden Netflix. De rest van de tijd bij mij zijn ze schermvrij. Ik hoor van veel ouders om me heen dat de verleiding groot is om kinderen meerdere uren per dag te laten gamen of tv kijken. Als je merkt dat je het graag anders zou willen, vind je in deze blog 5 hele laagdrempelige tips om creativiteit & kunst te zetten in plaats van schermtijd!

1. Samen ontdekken

Creativiteit is de grote tegenhanger van uren naar een schermpje staren. Je kunt er voor kiezen om je kind in te schrijven voor teken-of schilderles. Bijvoorbeeld via de bibliotheek. Maar je kunt natuurlijk ook lekker samen thuis aan de slag gaan. Het een hoeft het ander ook niet uit te sluiten. Ga het gesprek aan met je kind en ontdek wat ze leuk vinden om te knutselen. Zoek van te voren een paar materialen en knutselvoorbeelden online op, waarvan je weet dat jij ze kan begeleiden. Laat je kind er vervolgens een uitkiezen en ga samen aan de slag. Hier vind je een aantal van onze favoriete kunstzinnige activiteiten.

Crea- idee! We hebben deze week collages gemaakt. Gegarandeerd uren creatief plezier samen! Een stapel oude tijdschriften, een groot stuk karton, schaar, lijm en eventueel verf om het af te maken. Laat je kind de afbeeldingen die het mooi vind uitscheuren of knippen. Zo leert het ontdekken wat zijn smaak is! Laat het daarna de afbeeldingen in een compositie leggen die hij mooi vindt. Vervolgens kunnen de afbeeldingen (en eventuele stukjes tekst) op het karton worden geplakt. Als er nog ruimte, tijd en energie over is kunnen jullie de collages afmaken met verf. Na afloop kun je om de collages heen staan met elkaar en allemaal iets noemen wat je mooi vindt aan je eigen collage en die van de anderen.

2. Eigen plekje

Richt een gezellig knutselhoekje in, met lijm, kleurpotloden, stiften, krijtjes, scharen, verf, kwasten en verschillende soorten papier. In de kringloopwinkel kun je handige bakken, eventueel met lades, vinden waar je de knutselspullen in kunt organiseren. Een kleurrijk, uitnodigend plekje, waar jullie samen kunnen knutselen, maar waar je kind zich ook alleen kan terugtrekken om te creeren, helpt enorm! Isaya en Alela zitten uren per week aan hun knutseltafeltjes. Wees geduldig. Als je kind gewend is om al een paar jaar, iedere dag, een of meerdere uren per dag tv te kijken of de gamen, verwacht dan niet dat het binnen een dag helemaal om is. Nieuwe gewoontes hebben tijd nodig.

schermtijd verminderen tips

Crea- idee! We hebben een knutselkast waar alles in bakken, met naamstickers erop, gesorteerd en opgeruimd zit. Zo kunnen de kinderen zelf, op materiaal of thema, knutselspullen uitkiezen. Dat stimuleert het zelfstandig knutselen. Het helpt mij ook om inspiratie op te doen als ik even geen knutsel ideeen heb. Ik ruim de knutselkast ieder seizoen op, zodat het georganiseerd en overzichtelijk blijft. In een rommeltje is het lastiger om creatieve inspiratie op te doen.

3. Tekenen

Tekenen is een van de meest laagdrempelige creatieve activiteiten. Bij dreumessen, peuters en kleuters kun je beginnen met krijtjes. Vanaf de kleutertijd zijn potloden ook heel fijn. En bij schoolkinderen kun je uitbereidn met stiften, pastelkrijt en houtskool. Geef je kind de kans om in contact te komen met de eigen creativiteit en fantasiewereld. Als dat in het begin lastig is, kun je voor tekenen of schilderen, zodat je kind jou kan nadoen. Of je kunt een verhaaltje voorlezen en aan de hand daarvan een tekening maken. Maar als je zelf ook geen inspiratie ervaart of je onzeker voelt, kun je enkele mooie kleurplaten op printpapier uit printen. Zet gezellig een muziekje aan, zet koekjes en thee neer en maak er een fijne middag van.

schermtijd verminderen

Crea- idee! Experimenteer met verschillende materialen. Hier vind je bijvoorbeeld een blog over pastelkrijt. Wat daar de voordelen van zijn en hoe je dat kunt aanpakken. Of neem een tekenboek en potloden mee naar buiten en ga samen iets natekenen.

4. Bouwwerk

De mooiste materialen voor creatieve bouwwerken heb je al in huis! Bouwen kan met wc rollen, lege pakketjes en ander verpakkingsmateriaal. Tegenwoordig worden in pakketjes vaak biologisch afbreekbare schuimpjes of crepe papier gestopt, ter opvulling, in plaats van plastic. Perfect om mee te knutselen. Mobiliseer desnoods vrienden en familie om aan het verzamelen te slaan. Laat je kind daarna aan de slag gaan met de materialen om nieuwe dingen te maken. Met verf, papier en lijm kunnen jullie de mooiste bouwwerken maken. Het materiaal dat anders in de vuilbak zou belanden, krijgt zo een nieuwe functie en stimuleert volop de motoriek en creativiteit.

kleuter

Crea- idee! We bouwden onder andere een muizenhuis van wc rollen. .

5. Eenvoudiger

Zijn jullie er nog niet klaar voor om zelfstandig dingen te bouwen? Kies dan voor de laagdrempelige optie van een kant en klaar creatief bouw- of knutselpakket. Als je hier al sinds het begin meeleest, weet je dat ik zelf ook ooit zo ben begonnen met Isaya. Of je nou het favoriete dier van je kind, een stoere auto of een mini-eenhoorn in papier-machΓ© wilt bouwen samen – er is overal wel een knutselpakket voor – en op ieder niveau/ voor iedere leeftijd. Na verloop van tijd zul je merken dat jullie creativiteit voldoende is ontwikkeld en je pakketten niet of nauwelijks meer nodig hebt. En die schermtijd al helemaal niet!

creatieve tips kinderen

Crea- idee! Ik bewaar de tekeningen en schilderijen van de meiden sinds ze een maand of 8/9 zijn en begonnen met tekenen en schilderen in grote mappen. Deze zijn verkrijgbaar bij de kunsthandel. Bouwwerken en andere 3d knutsels bewaar ik in plastic dozen, bijvoorbeeld van de Ikea.

Lees verder: 5 tips voor minder schermtijd – waarom scherm arm opvoeden en hoe pak je dat aan? Ook met tips voor spitsuur: wat kun je doen in plaats van de TV aanzetten als je aan het koken bent!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.