Voor de Hoog Sensitieve Mama

De eerste anderhalf jaar van mijn dochters leven leefde ik in een soort van bubbel. Best wel een lekker gevoel, voor iemand die voorheen altijd bezig was met wat andere mensen voelden, dachten en deden. Deels kwam dat voort uit interesse. Maar voor een groot deel ook uit onzekerheid. Ik ben altijd heel gevoelig geweest. Maar toen Aya werd geboren waren mijn voelsprieten alleen nog maar gericht op een ding: mijn dochter. Ik voelde me niet onzeker en het kon me heel eerlijk gezegd geen bal schelen wat anderen vonden.

Ik weet dat veel moeders zich de eerste maanden onzeker voelen: over de borstvoeding, of ze ‘het allemaal wel goed doen’, of ze wel genoeg van hun kindje houden of hun kindje wel genoeg van hun houdt. Ik had dat niet. Ik ben een gigantische moederkoe. Tijdens mijn zwangerschap was ik ‘een grote buik’ en de eerste vijftien maanden van Aya’s leven ‘een grote borst’. Maar toen ik stopte met borstvoeding geven, veranderde er iets. Mijn zelfvertrouwen begon te wankelen. Ik ging ontzettend twijfelen over mijn keuze om te stoppen met borstvoeden. Het leek wel alsof die keuze de poort naar de buitenwereld weer openzette.

Als ik er vanaf een afstandje naar kijk, snap ik het wel. De eerste vijftien maanden was ik bezig met ‘voeden’. Niet alleen het verzorgen van voedingen, maar ook van slaapjes, lichamelijke ongemakjes, krampjes, huiltjes, prikkeltjes. Dat verzorgende –  dat wist ik van tevoren al – dat zit wel snor. Maar nu Aya ouder is, vraagt ze ook iets anders van mij. Niet meer alleen ‘voeden’, maar ook ‘opvoeden’. En dat – dat wist ik ook al van tevoren – vind ik lastiger.

Hoog Sensitief & Mama

Nu moet ik opeens consequent zijn en streng doen en grenzen stellen. Nee zeggen, een boze toon aanslaan, overtuigend overkomen als ze iets stouts doet. Mijn vrouw kan dit goed. ‘Isaya, Nee.’ klinkt een stuk overtuigender dan ‘Doe maar niet, poepie’. Begrijp me niet verkeerd. Mijn vrouw is ook lief en zorgzaam. Maar ze is van nature consequenter en kan streng optreden als dat nodig is. Ik dus niet zo. Natuurlijk vul je elkaar aan als ouders, als partners, maar het kan niet zo zijn dat een ouder altijd maar de strenge moet zijn.

Terwijl ik hiermee aan het worstelen was, kwam ik in contact met Femke de Grijs. Zij helpt mensen die ‘hoog sensitief’ zijn. Ik heb altijd een beetje een afkeer gehad van de term HSP (hoog sensitief persoon). Misschien juist omdat ik erg gevoelig ben. Het heeft me vaak geholpen. Bijvoorbeeld toen ik voor de vierde keer van school wisselde door verhuizingen en toch gelijk weer vrienden wist te maken. Of tijdens mijn opleiding tot Kunstzinnig Therapeut. Maar het heeft me ook vaak (vaaaaaaak) veel ellende bezorgd.

Als je interesse hebt in de training van Femke, klik dan hier! In de training leer je onder andere om je sensitiviteit in te zetten als kracht, je af te schermen van de emoties van anderen, beter om te gaan met je energie, in balans te blijven en om te gaan met prikkels. Dit is een affiliate link.

Als hoog sensitief persoon (ja, laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen: ik heb braaf de test gedaan op Femke’s website en met een score van 83% geef ik er maar gewoon aan toe) was ik als kind al voortdurend bezig met wat anderen vonden en voelden. Vooral dat laatste was erg ingewikkeld. Ik voelde altijd haarfijn aan wat anderen (zowel kinderen als volwassenen) verwachtten, wilden, wensten en vonden. De lijst met ellende die dat heeft opgeleverd, waaronder een chronische slaapstoornis door al het gepieker, is erg lang.

Ik vond het dus eigenlijk wel lekker dat ik daar als kersverse moeder geen last had. Misschien door het extreme gebrek aan slaap of de borstvoedingshormonen, maar ook zeker door de enorme roze wolk waar ik nog altijd heerlijk op vertoef sinds Isaya’s geboorte, leken mijn oude problemen ver, ver weg. Maar ik had eerlijk gezegd ook weinig last van mijn sensitiviteit omdat ik, simpelweg, geen tijd en energie had om zoveel met mezelf en mijn emoties bezig te zijn. Maar nu merk ik dus dat ik in mijn ‘nieuwe’ rol als opvoeder toch weer geconfronteerd wordt met dat oude stukje.

Columns by Kari Zalando Lounge 3

Wat mij helpt is erover praten met andere sensitieve mama’s. Als ik mijn worstelingen met gevoelige vriendinnen deel, herkennen zij veel van wat ik zeg. Femke heeft in haar praktijk regelmatig te maken met hoog sensitieve moeders en kent de problemen waar ze tegenaan lopen in de opvoeding van hun kinderen. Ze heeft een speciale training ontwikkeld waarbij ze hoog sensitieve personen helpt beter te kunnen omgaan met hun sensitiviteit. Femke heeft de volgende tips voor mama’s zoals jij & ik:

1. Ontdek of je hoog sensitief bent

Ongeveer 1 op de 5 moeders is hoog sensitief. Kom erachter waar jouw kwaliteiten liggen en of ook jij misschien hoogsensitief bent.

2. Durf voor jezelf te kiezen

Voorkom dat je altijd maar met je kind bezig bent en jezelf wegcijfert. Zorg ook goed voor jezelf. Neem tijd en ruimte voor jezelf en jouw kwaliteiten. Als jij straalt, in balans bent en stevig in jouw schoenen staat, plukt jouw gezin hier ook de vruchten van.

3. Laat je hoog sensitiviteit voor je werken

Als hoog sensitiviteit nog niet goed wordt beheerst, kan dit leiden tot allerlei klachten zoals onzekerheid, gepieker (‘Ben ik wel een goede moeder, had ik niet beter…?’) of slecht slapen. Hoogsensitieve moeders hebben vaak als kwaliteit dat ze heel goed verzorgen en goed kunnen registreren wat positief is voor hun kind. Hier kunnen ze zichzelf in verliezen. Wellicht ben je bang dat er allerlei dingen met je kind kunnen gebeuren of worstel je met het onderwerp ‘begrenzing’, misschien:

  • Vind je het moeilijk om je tijd te verdelen en om werk te combineren met je gezin?
  • Kun je lastig je grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen?
  • Vind je het moeilijk om consequent te zijn?

Hoog sensitieve moeders kunnen dit lastig vinden, omdat ze (onbewust) kunnen aanvoelen hoe dit voor hun kind zal zijn. Misschien voel je wel dat je kind wilt dat je thuis bent en er voor hem/haar bent in plaats van werkt, of wil je kind toch echt liever graag dat koekje in plaats van dat jij zegt dat dit niet mag. Het kan ook zo zijn dat je aanvoelt dat je kind je kan afwijzen als jij begrenst en dit lastig vindt.

Hoog sensitieve moeders kunnen negatieve energie (zoals verdriet, boosheid, agressie of pijn) van hun kind heel intens ervaren of zelfs (onbewust) overnemen. Als je kind bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, zit jij dat ook niet. Overigens kan het zo zijn dat jouw kind ook (hoog)sensitief is en die weer energie van jou overneemt: als jij niet lekker in je vel zit, kan dit ook (negatieve) invloed op je kind hebben. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel…

Leer wat hoogsensitiviteit exact inhoudt en om jouw hoog sensitiviteit in te zetten als een kracht!

Hoog sensitieve moeders staan (on)bewust extra open voor prikkels en indrukken. Zo kunnen lichamelijke prikkels heel intens worden ervaren. In de periode van de borstvoeding zijn er bijvoorbeeld hormonen aanwezig; als je met borstvoeding stopt verdwijnen deze hormonen weer. Dit kan (onbewust) ook invloed hebben op je stemming en zelfvertrouwen; zowel in positieve- als in ondermijnende zin. Als je jouw hoogsensitiviteit leert in te zetten als kracht kun je hier beter mee omgaan en makkelijker bij jouw eigen energie blijven (in plaats van dat je je laat ‘meeslepen’ door hormonale veranderingen).

4. Praat

Laat jezelf en jouw kwaliteiten zien. Praat over jouw hoog sensitiviteit met je partner; zo leer je elkaar beter begrijpen en kun je elkaar nog beter ondersteunen. Daar heeft je kind ook baat bij :).

5. Geef aandacht aan positiviteit

Hoog sensitief zijn heeft ook heel veel mooie, positieve en energiegevende kanten. Deze kunnen door hoog sensitieve moeders sterk worden ervaren. Benut dit. Geniet bijvoorbeeld bewust van je kind en gezin!

Thank you for reading!

Als je interesse hebt in de training van Femke, klik dan hier! In de training leer je onder andere om je sensitiviteit in te zetten als kracht, je af te schermen van de emoties van anderen, beter om te gaan met je energie, in balans te blijven en om te gaan met prikkels. Dit is een affiliate link.

2 thoughts on “Voor de Hoog Sensitieve Mama

Leave a Reply