Gastblog: “Dingen die ik Lastig vind aan het Moederschap”

Negen maanden heb je in principe de tijd om er aan te wennen dat je moeder wordt. Dan moet je het ineens maar zijn. Moeder. Dat oermoeder gevoel was er meteen. Toch heb ik me, vooral in het begin, vaak afgevraagd; en nu? Wat moet ik nu doen. Nu ze ouder worden merk ik dat ik het hele moederschap gebeuren af en toe flink ingewikkeld vind. Ben ik te streng, of ben ik soms juist te slap. Ik wil mijn kinderen op een goede manier opvoeden. Maar wat is eigenlijk goed wat ik doe?

Stage lopen voor je de wereld in gaat

Toen ik zestien was begon ik aan een opleiding tot verzorgende, drie jaar later ging ik verder met de opleiding tot verpleegkundige. Gedurende deze opleidingen volgde ik eerst meerdere stages, voordat ik de echte wereld in ging. Eerst liep ik nog mee aan de hand van een begeleider, daarna werd ik steeds losser gelaten. Tot ik de papieren op zak had en op eigen benen ging staan. Hoe anders is het moederschap!

Je wordt zwanger, je buik wordt dikker en binnen in groeit een kindje. Niks oefenen, of aan de hand van een begeleider mee lopen. Van de een op de andere dag ben je moeder. En heb je de zorg voor een klein hummeltje. Een hummeltje dat je moet leren kennen. Want wat betekent dat huiltje nou eigenlijk. Ik voelde me in het begin aardig onwetend en hulpeloos.

Lees ook “Als ik maar niet zoals mijn ouder word”

Vooral in de peutertijd, had ik moeite met regels stellen. De tijd van ontdekken, ruzie maken, nee zeggen. Ik merkte dat ik soms te streng was, maar daarnaast ook te week. Ik was niet rechtvaardig genoeg. Ik zei soms nee, maar bedacht me dan en zei toch ja. Ze wisten dit op een gegeven moment en namen een loopje met mij. Het duurde echt even voor ik doorhad, dat ik misschien niet elke keer meteen moet reageren. Maar eerst even na moest denken over mijn antwoord.

(Te) streng met schoolwerk

Ik moet zeggen dat ik ondertussen in de loop der jaren aardig heb geleerd om niet te streng maar ook niet te zwak in de opvoeding te staan. De enige keren dat mijn kinderen me nog streng vinden is met hun schoolwerk.  ’s Middags uit school, na drinken en een koekje, maken ze hun huiswerk en leren hun toetsen. Hier hebben ze niet altijd zin in. Toch houd ik dit er standaard in. Ik ben hier misschien wel wat streng in. Maar ik vind het gewoon belangrijk: eerst overhoren en daarna spelen.

Zeg wat je doet en doe wat je zegt

Ook is mijn nee is tegenwoordig echt een nee. Ik heb gemerkt dat als ik voet bij stuk houd, dit voor de rust in hun hoofd ook veel beter is. Daarnaast kom ik ook altijd mijn beloften na. Dit heb ik in de loop der jaren ook wel geleerd. Niet iets beloven wanneer je het toch niet uit kan voeren.

Na al die jaren heb ik nog steeds het moederschap niet altijd onder de knie. Ik loop nog steeds wel eens tegen dingen aan, maar moet zeggen dat ik in de loop der tijd veel geleerd heb en volgens mij zijn de kinderen ook best wel tevreden met mij als hun moeder!

Lodi

Lodi schrijft over haar leven als mama van twee knapen op Lodi Blogt. Je kunt haar ook volgen op Instagram

Leave a Reply