Gastblog: Koken met een veganistische maaltijdbox

De maaltijdbox is hot! Meer en meer Nederlanders ontdekken het gemak van zo’n eetbox. Bekende aanbieders zijn onder andere HelloFresh, Marley Spoon en de Allerhande Box van Albert Heijn. Maar het aanbod groeit enorm. Er komen steeds meer specialistische boxen bij, gericht op specifieke doelgroepen. Denk aan een foodbox speciaal voor gezinnen, voor mensen die willen afvallen, voor vegetariërs, en tegenwoordig is er ook een speciale veganistische maaltijdbox.

En dat is goed nieuws! Ook als veganist kun je tegenwoordig genieten van het gemak van de maaltijdbox. Maar hoe werkt zo’n box precies, en wat zijn de voordelen? In deze blog praten we je bij!

Wat is een maaltijdbox?

Een maaltijdbox is eigenlijk niets anders dan een kartonnen doos met daarin alle benodigde ingrediënten voor 3 of meer gezonde maaltijden. In zo’n box vind je ook een handige receptenkaart waarop je alle benodigde instructies vindt. Alle boodschappen zijn dus al voor jou gedaan. Het enige wat jij in huis hoeft te hebben zijn enkele standaard ingrediënten zoals zout, peper, olijfolie, boter en bijvoorbeeld mosterd.

Wat is precies het voordeel?

De maaltijdbox is sterk in opkomst. Maar wat is nu precies het voordeel van zo’n box? Hieronder vind je de 5 belangrijkste voordelen:

  1. Je kookt met verse en gezonde ingrediënten
  2. De inhoud is ontzettend gevarieerd. Elke avond staat er iets nieuws op tafel
  3. Het scheelt een hoop tijd. Je hoeft niet te bedenken wat je gaat eten, je hoeft niet naar de supermarkt en de gerechten staan supersnel op tafel
  4. Je maakt kennis met allerlei nieuwe ingrediënten en recepten
  5. Goed voor het milieu. Je ontvangt de ingrediënten in exact afgemeten hoeveelheden zodat je niets weg hoeft te gooien

Een speciale veganistische maaltijdbox

Tegenwoordig kunnen ook veganisten profiteren van al deze voordelen. In Nederland zijn er inmiddels 2 professionele vegan-maaltijdboxen: Ekomenu en Veganbox.nl. Hieronder praten we graag bij over deze nieuwe boxen. Maar eerst benadrukken we nog even het belang van een vegan-lifestyle.

Wat heeft een vegan-lifestyle te bieden?

Een vegan-lifestyle biedt een aantal belangrijke voordelen. Zowel voor jouw eigen lichaam als voor onze aardbol.

  • Vegans leven gemiddeld 3,6 jaar langer: uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig veganistisch eten een lagere bloeddruk hebben, minder kans op hart- en vaatziekten hebben, en minder vaak maagkanker en overgewicht hebben.
  • Het is enorm goed voor het milieu. Eet je 4 dagen per week veganistisch? Dit bespaart evenveel als 3 maanden geen auto rijden voor een gezin van 4.
  • Het draagt ook bij aan het dierenwelzijn. Ieder jaar worden er voor elke Nederlander liefst 16 dieren geslacht. Dat zijn er ruim 1250 in een heel mensenleven.

Bekijk hier een heerlijk veganistisch recept voor havermout snacks!

Veganistische maaltijdbox van Ekomenu

veganistische maaltijdboxEkomenu is een relatief nieuwe speler op de markt. De maaltijdboxen van Ekomenu zijn 100% biologisch, en bevatten 0,0 kunstmatige toevoegingen. De producten in de box zijn voor een belangrijk deel afkomstig van lokale, biologische boeren en producenten. Bij Ekomenu heb je wekelijks de keuze uit verschillende menu’s. Denk aan een menu voor gezinnen, een koolhydraatarm menu en dus een speciaal vegan-menu.

De veganistische maaltijdbox van Ekomenu kun je bestellen voor 2 of 4 personen, en is er voor 3 of 4 maaltijden. De box met 3 maaltijden voor 2 personen kost €39,00 (vergelijkbaar met bijvoorbeeld HelloFresh en Marley Spoon). Met deze box zet je gezonde en lekkere maaltijden als vegan ratatouille, boerenkoolsoep, groente pannenkoekjes of gevulde courgette op tafel.

De maaltijden bevatten een gezonde balans van groenten (200 – 300 gram per maaltijden), peulvruchten, noten, zaden, gezonde vleesvervangers, kruiden, volkoren granen, pasta, aardappelen, rijstproducten enz.

Veganbox van Veganbox.nl

veganistische maaltijdboxVeganbox.nl is een gloednieuwe aanbieder van 100% vaganistische boxen. Veganbox.nl is gestart vanuit het idee om veganisten te helpen om elke dag een lekkere en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. De box bevat wekelijks een aantal inspirerende recepten, die soms best uitdagend zijn om te bereiden.

De Veganbox is er voor 1 – 4 personen, en is beschikbaar vanaf €39,00. Op dit moment kun je je via de website inschrijven. De aanbieder hoopt op 1 maart 2018 van start te gaan.


Dit artikel is geschreven door Hans Kisteman, van maaltijdbox.org.

One thought on “Gastblog: Koken met een veganistische maaltijdbox

Leave a Reply