Lesbisch ouderschap: 10 Tips voor Thuisinseminatie

Allebei de keren was het in een keer raak. Ik werd gelijk zwanger toen we thuis insemineerden. Terwijl het in de kliniek maar niet wilde lukken. Thuisinseminatie bleek voor ons dus veel beter te werken. Dit zijn mijn 10 tips voor als jij en je partner een zwangerschapswens hebben en thuis gaan insemineren met een (bekende) donor.

Regel je zaakjes en zaadjes

Tip 1. Afspraken met de donor

Het is ontzettend belangrijk dat je de afspraken met jullie donor op papier zetten. Wat verwachten jullie van elkaar? Wat is wenselijk? En vooral ook: wat niet? Wil je dat de donor betrokken is en ga je voor een vorm van co- ouderschap of is de donor echt alleen een zaaddonor en bemoeit hij zich verder niet met de opvoeding. Leg dit vast (bij de notaris) – je wilt hier echt geen gedoe over later.

Tip 2. Juridisch ouderschap

Ook voor je partner is het belangrijk dat jullie een aantal dingen goed regelen. De wet Lesbisch Ouderschap is er al enige tijd doorheen, maar er bestaat nog altijd veel verwarring over heb ik gemerkt. Deze wet regelt het juridisch ouderschap – wat iets anders is dan gezag! – van de “duomoeder”. Voorheen moest je hiervoor naar de rechter, maar nu ontstaat juridisch ouderschap bij lesbische stellen van rechtswege, als de duomoeder en de draagmoeder zijn getrouwd en het duidelijk is dat de biologische vader (donor) geen rol zal spelen in de opvoeding en verzorging van het kind.

Er is een kleine maarΒ als je “gebruik maakt” van een bekende donor – de duomoeder moet het kindje dan (bij voorkeur tijdens de zwangerschap) erkennen met toestemming van de draagmoeder. Het is niet mogelijk om meer dan twee juridische ouders te hebben. De meest heldere uitleg over gezag en juridisch ouderschap voor lesbische stellen vind je hier.

Je cyclus & gezondheid

Tip 3. Houd je cyclus bij

Begin, zodra je over kindjes gaat nadenken, met het bijhouden van je cyclus. Dat kan op papier, maar je hebt ook allemaal handige apps die je menstruatie en eisprong voor jou bijhouden. Zo krijg je een goed beeld van wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Je kunt dat testen door middel van een ovulatietest. Een regelmatige cyclus (en uiteraard een eisprong) zullen onwijs helpen bij het zwanger worden. Probeer ook op signalen te letten, van je lichaam, als je eisprong plaats vindt. Hoe beter jij je lijf kent, hoe preciezer je straks kunt testen.

ovulatietest

Tip 4. Zo gezond mogelijk

Als je zwangerschapswens hebt, begin dan gelijk met zo gezond mogelijk leven. Stel het stoppen met roken, drinken en andere ongezonde gewoontes niet uit tot je positieve test. Een gezond lijf is essentieel als je zwanger wilt worden. Maak een afspraak bij je arts en bespreek je zwangerschapswens. Samen kunnen jullie bekijken of er risicofactoren zijn, zoals over/ondergewicht, psychische problemen, erfelijke afwijkingen, etc. Maak een plan en ga ervoor!


Disclaimer

Ieder vrouwenlichaam is anders. Ik ben (en ken) jou niet, dus wat voor ons beide keren heeft gewerkt hoeft niet perse te betekenen dat het bij jou ook in een keer raak is. Er zijn zoveel factoren die meespelen als je zwanger probeert te raken. Zwangerschap, ouderschap en onvruchtbaarheid zijn zulke gevoelige onderwerpen. Neem uit deze tips mee wat je kunt gebruiken en toepasbaar is op jouw situatie. Ik ben geen arts. Ik raad altijd aan om informatie te winnen op verschillende plekken en in ieder geval ook bij een arts of gynaecoloog. Luister ook altijd naar jeΒ gevoel enΒ intuΓ―tie. Als je straks mama bent, is dieΒ intuΓ―tie een van jeΒ belangrijkste gereedschappen. Dus leer er maar alvast op vertrouwen.


Wanneer, Hoe vaak, Hoe, Waarmee?

Tip 5. Wanneer - de ovulatie test

Zoals ik bij tip 3 al zei, is het belangrijk om zicht te hebben op je cyclus. Als je ongeveer weet wanneer je eisprong plaats vindt, kun je een aantal dagen van te voren beginnen met testen. Je gebruikt hiervoor betrouwbareΒ ovulatietesten. Lees altijd de gebruiksaanwijzing als je voor het eerst een test doet.

In een inseminatie kliniek insemineren ze de dag na een positieve test. Dit voelde voor ons absoluut tegenstrijdig. Wij hebben thuis geΓ―nsemineerd op de dag van de positieve test en de twee dagen erna.

Tip 6. Hoe vaak

Drie keer insemineren klinkt wellicht veel en kan druk leggen op je donor. Maar onze redenering was: liever een maand een paar keer, dan een paar maanden een keer. In de kliniek geven ze je een 15% kans per inseminatie. Daar betaalden wij €200, – per keer voor. En na vijf minuten mocht je weer opstaan en plaatsmaken voor de volgende. Een kliniek legt dat uit als “de manier waarop het wetenschappelijk bewezen het beste werkt”. Wij konden ons daar totaal niet in vinden en ik ging ontzettend aan mijn lijf en gevoel twijfelen. Na negen maanden van wachten, drie vluchtige, klinische inseminaties en tweeduizend euro aan inschrijf-, onderzoeks- en inseminatiekosten besloten we onze eigen wetenschap te volgen. En toen bleek de kans ineens 100% te zijn.

Tip 7: Waarmee - de attributen

Bij de eerste zwangerschap kochten we een heuse “inseminatiekit” online, met potjes, spuitjes en verlengstukjes. We kwamen er al snel achter dat een steriel piespotje en een spuitje van de apotheek het enige is wat je nodig hebt om thuis te insemineren. En natuurlijk je donor πŸ˜‰

thuis insemineren

Tip 8: Hoe dan?

Als het zaad is gedoneerd, wacht dan niet te lang, maar begin gelijk met insemineren. CreΓ«er een omgeving waar jij je ontspannen in voelt, zorg ervoor dat het warm genoeg is en dat je comfortabel ligt. Door een kussen onder je bibs te leggen, kantelen je heupen iets omhoog. Je partner vult het spuitje en insemineert jou. In een kliniek zeggen ze dat je na vijf minuten weer kunt opstaan (wetenschappelijk bewijs enzo), maar er staan nu geen andere vrouwen op je te wachten, dus blijf rustig een half uurtje liggen (eventueel met je benen tegen de muur). Klets wat met je partner, kijk een serie of luister naar muziek: iets waar je rustig van wordt. Zo min mogelijk stress is belangrijk.

En dan…

Tip 9. De zwangerschaptest(en)

Twee weken na de laatste inseminatie-poging kun je gaan testen. Dus als je drie dagen hebt geΓ―nsemineerd, wacht dan tot 14 dagen na de derde inseminatie tot je een zwangerschapstest doet. Voorkom onnodige teleurstellingen door eerder te testen.

Tip 10. Het emotionele aspect van wachten

Helaas lukt het bij heel veel vrouwen niet om in een keer zwanger te raken. Ten eerste is dat doodnormaal. Ten tweede is dat ontzettend zwaar. Het kan je een flinke emotionele dreun geven, als je zwanger probeert te worden en het lukt niet. De hoop, de spanning, de teleurstelling. Het is pittig. Geef jezelf en je partner de ruimte om hier mee te dealen. Je gevoelens mogen er zijn en probeer er met elkaar (en met een goede vriend of vriendin) over te praten. Laat je niet uit het veld slaan. Het kan tijd nemen, er zijn (vaak) opties en als het (voor jouw gevoel) te lang duurt, neem dan contact op met je huisarts.

Heel erg veel succes!

Thank you for reading!

Featured image by Sharif Khan.

affiliate linking

2 thoughts on “Lesbisch ouderschap: 10 Tips voor Thuisinseminatie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.