Koken met je peuter overleef je zo | 10 Tips

Op sommige dagen zit Aya om 17:00 aan tafel te schilderen, tekenen of fröbelen en kan ik op mijn dooie gemak een maaltijd in elkaar flansen. Om 17:30 uur kijkt Aya op van haar kunstwerk en roept met een blij gezicht “we gaan eten!”. Op andere dagen is er tot klokslag 17:00 uur niks aan de hand. En dan verandert de keuken ineens in het toneel van Hamlet, met mijn dochter als een tot waanzin gedreven Ophelia, die zich wanhopig aan mij vastklampt, zich vol verdriet ter aarde stort of onrustig ronddartelt. Op zulke dagen is er wat extra’s nodig om de heilige drie-eenheid te bereiken, oftewel een rustig en tevreden kind, een maaltijd op tafel en een moeder die nog enige controle heeft over haar mentale gezondheid.

Met deze 10 tips kom je er wel. Beginnend met tips uit de categroie “er valt echt nog wel wat te redden” tot “ik gooi de handdoek in de ring: dit is jouw survival guide voor koken met je peuter.

1. Empathie

Probeer niet gelijk om vijf uur te denken “dit wordt ‘m niet”, maar zak door je knieen, geef een knuffel en een kus en kijk of je erachter kunt komen wat er aan de hand is. Soms is het iets simpels en oplosbaars wat tot deze intense dramatische gevoelens bij je kind heeft geleid: een beetje honger in het buikje, een pop met een verkeerde sok, de favoriete beker in de vaatwasser terwijl er nog uit gedronken moet worden en wel nu. Als het kan, los het op.

2. Ratio

Als het even onoplosbaar is of de oorzaak van de ellende niet te achterhalen is, probeer het dan met uitleggen: “mama gaat even koken, zodat we straks kunnen eten. Wil je helpen of ga je even spelen.” Houd het bij twee opties, zodat de wereld aan mogelijkheden niet aan de vermoeide voetjes van je peuter ligt.

3. Keukenprins(ces)

Als je peuter wil helpen met koken, geef dan simpele klusjes: de pasta afwegen, de groentes wassen, iets uit de koelkast pakken, roeren in de pan. Leg uit wat jullie doen en laat je kind tussendoor dingen proeven. Als er een speelkeukentje in huis is, laat je kind dan met echt eten meekoken.

Bekijk hier de lekkerste (vegan) recepten!

4. Peuzelen

Soms is koken teveel gevraagd, maar is lekker bij mama op het aanrecht snabbelen wel oké. Kies peuzel-eten, zoals kleine stukjes wortel, gehakte nootjes, witte boontjes, kikkererwtjes en olijven om het interessant te houden en de eetlust niet te bederven. Superfijn als ze alvast wat vitamines binnenkrijgen toch?

5. Afwassen

Een van Aya’s favoriete bezigheden is “de afwas doen”. Op een krukje bij het aanrecht, de kraan op druppelstand, een lading bakjes en bekertjes en frutten maar. Wellicht moet je wat droge kleren aantrekken voordat jullie aan tafel kunnen, maar wat maakt het uit.

6. Iets spannends

Het leukste speelgoed is non-speelgoed. Je sieradendoos, de gereedschapskist, de inhoud van de keukenkastjes. Extra leuk als het een beetje verboden terrein is. Wel goed in de gaten houden natuurlijk: je wilt niet naar de HAP moeten rijden voor een doorgepriemd vingertje of omdat je favoriete ring is ingeslikt.

7. Muziek

Vaak een super goede afleider, lekker samen muziek luisteren en meeblèren. Helpt jou ook om een beetje chill te blijven in alle chaos.

8. Draagzak

Als alles erop duidt dat het einde van de wereld nader is – tenminste als je af moet gaan op de emotionele toestand van je kind – is de draagzak een uitkomst. (Ik ga er even vanuit dat je kind onder de vier is.) Even begrensd, dichtbij en jij je handen vrij om die wortels te hakken.

Lees ook mijn 10 tips om boodschappen te doen met je kleintje!

9. Filmpje

We hebben een vast tv-moment na het eten, maar als het echt niet anders kan, dan kan een YouTube of Netflix filmpje uitkomst bieden. Bijvoorbeeld omdat Mama Na Een Lange Werkdag Gewoon Echt Even Geen Geduld Meer Heeft. Of omdat je bezoek verwacht, of gewoon omdat het dinsdag is.

10. Pizzaboy

Soms is het gewoon even op. Voor iedereen. En dan bel je de pizzaboer op de hoek en laat je hem de boel maar even oplossen. Duik met je kind op de bank en wacht gezellig samen op de deurbel.

Succes & (hopelijk) veel plezier!

Thank you for reading!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.