Twee keer heb ik het nu mogen doen: zwanger zijn en bevallen van een gezond meisje. Wat een eer en wat een geluk. Dat het allemaal maar kan en goed gaat – dat ervaar ik echt als een wonder. Toen de meisjes eenmaal in mijn armen lagen… dat waren de beste momenten van mijn leven. Maar ik vind zwanger zijn – ondanks dat het echt pittig is en gepaard gaat met veel ongemak – ook echt prachtig. Ik gun alle zwangere vrouwen een zo prettig en gezond mogelijke zwangerschap en kraamtijd. De tips in deze blog gaan je daarbij helpen!
1. Comfort
Bij Isaya ging ik veel te laat zwangerschapskleding dragen. Ik werkte toen nog op een kantoor en hees mezelf iedere dag in kokerrokken en hoge hakken, waardoor ik aan het einde van de dag een harde buik had. Bij Alela vond ik het wel best: ik heb 9 maanden lang Calvin Klein leggings gedragen. Heerlijk. Ga bij de eerste kilo’s gelijk op zoek naar comfortabele kleding. Dat hoeft echt geen “officiële zwangerschapskleding” te zijn (ik vind dat 9 van de 10 keer maar niks), maar gewoon zachte vesten, goede kwaliteit leggings en rekbare jurken: dat zijn allemaal dingen die je na je zwangerschap ook gewoon kunt dragen. Dus dan is het prima om wat meer geld te investeren in iets moois. Drie vliegen in één klap: je blijft er leuk uitzien, je voelt je comfortabel en het is duurzaam. Ook heel belangrijk: koop zo snel mogelijk een grotere bh. Vaak denken zwangere vrouwen, ja, maar ze gaan nog veel meer groeien. Maakt niet uit, gun jezelf een paar maanden later dan weer een nieuwe, want een te strakke bh brengt zoveel ongemak!
2. De baby lijst
Wat is die lijst met spullen die je nodig hebt voor de baby eindeloos lang! Ook als je marktplaats afstruint en kleertjes van vriendinnen krijgt, ben je zo 2000 tot 4000 euro kwijt. De deuk in je financiën is minder voelbaar als je de aankopen heel consequent verdeelt over de 9 maanden. Plan per maand wat je gaat kopen en dus kunt afstrepen. Zorg er daarbij voor dat de kosten iedere maand min of meer hetzelfde zijn: bijvoorbeeld 8 maanden lang 350 euro. En plan in mei of december (als je vakantiegeld of eindejaarsuitkering krijgt) een grote aankoop, zoals de kinderwagen.
3. Op een clubje
Ga op zoek naar een zwangerschapsklasje dat bij jou past. Is dat een kant & klaar pufklasje? Prima. Is het zwangerschapsyoga? Ook fijn. Lekker ronddobberen in het zwembad tussen andere zwangere vrouwen? Heerlijk. Misschien wil je wel flink (en veilig) blijven sporten. Ga op zoek naar goede begeleiding. In beweging blijven is heel belangrijk. Probeer ook iedere dag te wandelen. Verdiep je daarnaast ook zeker in ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Bijvoorbeeld hyphobirthing of pijnhypnose. Jouw bevallende zelf zal je daarvoor dankbaar zijn. Sommige cursussen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, dus check dat even! Deze “clubjes” zijn ook een fijne manier om in contact te komen met andere zwangere vrouwen!
Ook leuk: lid worden van een Facebookgroep met zwangere vrouwen die in dezelfde maand als jij zijn uitgerekend. Een gezellige plek om alle leuke, fijne, ongemakkelijke, pittige dingen van de zwangerschap te delen met andere dikke buiken.
4. Borstvoedings-les voor zwangere vrouwen
Omdat borstvoeding iets “natuurlijks” is, denken veel zwangere vrouwen dat het dus ook van nature gewoon goed moet gaan. En als het niet in een keer of zomaar lukt, dan is het dus blijkbaar niet voor ze weggelegd. Niks is minder waar. Borstvoeding is kei- en keihard werken. Je moet er echt voor gaan. Vrouwen wordt vaak geadviseerd om te zeggen “als het lukt ga ik borstvoeding geven”. Dikke onzin. “Ik ga borstvoeding geven”. BAM. Dát is de mentaliteit.
Maar dat doe je niet in je eentje. Een borstvoedingsklasje voor zwangere vrouwen is echt geen overbodige luxe. In een of twee avonden leer je hoe je moet aanleggen, hoe je om kunt gaan met dingen als stuwing, spruw, borstontstekingen, over- en onderproductie en nog veel meer. Doordat je weet wat er allemaal mis kan gaan, snap je dat het normaal is al dat geworstel in het begin. Maar ook hoe je dat kunt overwinnen! Op de website van La Leche Leaguekun je zien wanneer er cursussen zijn in jouw omgeving. De borstvoedingsbijbel is ook echt een must have: ter voorbereiding en als naslagwerk voor de kraamtijd. Neem je partner ook zeker mee naar de cursus: je hebt de steun en hulp van hem/haar hard nodig als je eenmaal gaat voeden.
5. Kolven op werk
Als je borstvoeding gaat geven en in loondienst bent, bespreek dan tijdens je zwangerschap met je leidinggevende waar je straks kunt kolven. Jouw werkgever is wettelijk verplicht om een kolfruimte voor je regelen. Kolven op het toilet is niet oké. Je baas gaat toch ook niet op de plee zijn boterham zitten smeren? Wees je bewust van je rechten en durf ruimte in te nemen: je bent een mensje aan het voeden! Een kolfruimte is een plek die van binnenuit op slot kan, waar het behaaglijk warm is, een comfortabele stoel staat en een stopcontact is. Ook moet er een koelkast in de buurt zijn, waar je jouw melk in kunt bewaren. Je hebt het recht om tot een kwart van je werktijd te gebruiken om te kolven tot je baby 9 maanden is. In deze blog lees je meer tips over kolven op werk.
6. Verzekerd van het beste
Je zwangerschap is bij uitstek een goed moment om eens kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Met een goede, aanvullende verzekering heb je bijvoorbeeld geen extra kosten als je zonder medische verklaring in het ziekenhuis wilt bevallen. Daarbij betaal je niks extra voor je kraampakket en voor de kraamzorg, als je goed aanvullend verzekerd bent. Check ook of de lactatiekundige en het huren van een borstkolf onder je aanvullende verzekering vallen. Extra fysiotherapie is ook slim om rekening mee te houden: veel vrouwen hebben tijdens of na de zwangerschap een bekkenfysiotherapeut nodig!
Als het overstaptijd is, zoals nu, kun je beter maar eens kritisch je zorgverzekering vergelijken. Want je wilt naast de beste zorg uiteraard ook een redelijke prijs. Overstappen kan van half november tot eind december. Buiten deze periode kun je jouw zorgverzekeraar bellen en advies vragen. Als je een goede verzekeraar hebt, kunnen ze met je meedenken over wat je nodig hebt en wat binnen de mogelijkheden van jouw verzekering ligt. Houd er ook rekening mee dat je kindje straks op jouw verzekering komt te staan. Dus misschien heb je zelf geen behoefte aan zaken als “alternatieve geneeswijzen” maar wil je deze optie voor je kindje wel hebben.
7. Het bevalplan
Misschien weet je al helemaal wat je wel en niet wilt voor je bevalling. Misschien heb je er nog helemaal niet bij stil gestaan. Schrijf in beide gevallen een bevalplan. Niet alleen voor jezelf, maar ook zodat je partner en/of eventuele andere aanwezigen op de hoogte zijn van jouw wensen! In deze blog lees je meer over het schrijven van een bevalplan en vind je een handig format.
8. Opvoedingsboeken
Het meest belangrijke ga je leren in die praktijk: over je kind, over opvoeding & ontwikkeling, over jezelf. Maar dat neemt niet weg dat er heel veel boeiende en waardevolle dingen zijn geschreven over kinderen en opvoeding. Als je baby er eenmaal is, raak je voorlopig geen grote-mensen-boek meer aan. Dus gebruik je eerste zwangerschap om zoveel mogelijk te lezen over slaap, borstvoeding, inentingen, kinderziektes, de ontwikkeling, spel en opvoeding.
9. De dagen gaan langzaam, maar de jaren niet
Je hoort het altijd van ouders: “wat gaat de tijd snel”. Het klinkt daardoor cliché, maar het is écht zo. Niet persé de dagen: die kunnen eindeloos lang duren als je maar 3 uur hebt geslapen, iedere twee uur aan het voeden bent en een huilende baby probeert te troosten. Maar de maanden en jaren vliegen wel voorbij. Zeker bij een tweede kindje. ‘Mindful’ en “in het moment” leven zijn zo belangrijk straks. Probeer er daarom nu, tijdens je zwangerschap al op te oefenen. Dan kun je straks nog meer genieten van jouw wondertje.
10. Buik- rechten voor zwangere vrouwen
Lieve zwangere mama, je hebt op dit moment een van de meest belangrijke banen ter wereld: je bent een mini-mens aan het laten groeiend in je buik. Je deelt je lijf met deze baby. Dat betekent heel veel ongemak en heel veel verantwoordelijkheid. Je bent het aan je baby verplicht om zo goed mogelijk voor hem of haar te zorgen. Maar je hebt ook een paar extra rechten. Namelijk het recht om:
- Minimaal één keer per dag even flink irrationeel te doen, zonder enige reden.
- Negatieve mensen te vermijden, zonder daar uitleg bij de hoeven geven, want slechte energie en stress zijn slecht voor de baby.
- “Dankjewel” te zeggen als je het zoveelste ongevraagde advies krijgt en dan gewoon lekker iets anders te doen.
- Zelf te bepalen wie wel en wie niet aan jouw buik mogen voelen
- Zonder schuldgevoel “nee” te zeggen tegen afspraken en mensen die vermoeiend, zwaar of gewoon niet leuk genoeg zijn.
One thought on “10 Dingen die alle zwangere vrouwen moeten weten”