Wat staat er in een bevalplan + gratis format downloaden!

Toen ik zwanger was van Isaya had ik mijn bevalplan in week 20 al klaar, geloof ik. Dat was deze zwangerschap wel even anders. Maar desondanks heb ik toch weer het een ander op tijd op papier gezet. Mijn nieuwe bevalplan is veel korter dan mijn eerste: ik weet inmiddels wat er echt in moet en wat ik eruit kan laten. Wil jij ook een bevalplan maken, maar weet je niet precies hoe je dat kunt aanpakken en vorm moet geven? In deze blog een overzicht van de informatie die je in je bevalplan zet én een heel handig (gratis) format, dat je direct kunt downloaden en kunt invullen.

Een bevalplan maken: wat zet je erin?

De volgende informatie is handig om op te nemen in jouw bevalplan:

Algemene informatie
  • Naam, geboortedatum, BSN nummer
  • Naam partner (indien van toepassing) en telefoonnummer
  • Naam & leeftijd kinderen (indien van toepassing)
  • Naam & telefoonnummer van overige aanwezigen (indien van toepassing)
  • Gegevens huisarts, verloskundigen, verzekering en kraamzorg
Medische gegevens
  • Belangrijke medische informatie (bijvoorbeeld bloedgroep, allergieën, complicaties)
  • Of je “medisch” bent en waarom
  • Eventuele relevante informatie over vorige bevalling (1 of 2 zinnen)
Wensen
  • Wat is jouw plan voor het opvangen van je weeën? Wil je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen, hypnobirthing, in bad, een bal, staande houdingen, etc. – formuleer jouw wensen kort en helder.
  • Als je al weet wat wel of niet werkt, geef dit dan ook aan, zodat aanwezigen geen onhandige suggesties doen.
  • Geef duidelijk aan of je wel of geen medicatie wenst. Als je niet wilt dat iemand vraagt of je medicatie wilt, zet dit dan ook duidelijk in je bevalplan!
  • Wat je na de uitdrijving wilt. Bijvoorbeeld: baby op je borst in plaats van schoonmaken en aankleden.
  • Wil je borstvoeding geven of flesvoeding? Zet dit helder in je bevalplan!
In case of emergency
  • Wat zijn je wensen in het geval van complicaties? Bijvoorbeeld: je partner blijft ten alle tijde bij de baby.
  • Wie maakt beslissingen als jij dat niet kan?

bevalplan format downloaden

Download je gratis format hier!

Tips!

  1. Probeer je ideeen en voorkeuren zoveel mogelijk te formuleren als wensen. “Ik wil graag…” of “Ik hoop op…” en “ik wens graag”.
  2. Zorg ervoor dat je je bevalplan van te voren bespreekt met je verloskundige en de overige aanwezigen. Spreek met in ieder geval 1 persoon af dat hij/zij jouw wensen bewaakt. Stel jij zit diep in je stormweeën, dan heb je echt geen energie over om aan ziekenhuispersoneel duidelijk te maken dat je toch echt niet wil liggen. Of als je melk niet op gang komt, dat iemand anders dan voor jou een kolf regelt.
  3. Print je plan uit en stop ‘m in je vluchtkoffertje. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, leg je bevalplan dan ergens neer waar iedereen die jouw kamer binnenkomt en zich met jou bemoeit kan lezen wat jouw wensen zijn.
  4. Dingen kunnen altijd anders lopen dan je had gehoopt of gewild. Vecht voor wat je belangrijk vindt: dit is jouw bevalling, jij perst dat kind uit. Laat je niet zomaar uit het veld slaan door ziekenhuisprotocollen en tijdsdruk. Het is niet een dag om compromissen te stellen, tenzij medisch noodzakelijk. Maar laat wel een beetje ruimte, binnen jezelf, voor veranderingen en aanpassingen. Niet om het makkelijker te maken voor anderen, maar om het makkelijker te maken voor jezelf.

Zo ziet het format eruit!

Bevalplan maken

Klik hier om het format voor jouw bevalplan te downloaden. Je kunt het format helemaal invullen zoals jij wilt en aanpassen op jouw situatie, door achter ieder icoontje jouw eigen tekst te zetten. Niet zo dol op roze als ik? Print ‘m dan in zwart-wit uit.

Veel succes!

2 thoughts on “Wat staat er in een bevalplan + gratis format downloaden!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.