10 tips voor een fijne kraamtijd

Ben je in je laatste maanden van je zwangerschap? Dan ben je waarschijnlijk al veel aan het nadenken over je bevalling en je kraamtijd: als je kindje er eindelijk is! Wat een heerlijkheid! Eindelijk dat mooie, lieve dropje in je armen, wat je negen maanden bij je hebt gedragen. Hoe heb je daar naar uitgekeken! Je kraamtijd is naast waanzinnig mooi ook rete vermoeiend. Je lichaam heeft net een bevalling doorstaan, je hebt nachten overgeslagen en nu ben je continue aan het voeden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, om je kraamtijd zo fijn mogelijk te maken.

Als je van plan bent om kunstvoeding te geven in plaats van borstvoeding, kun je tip 1, 4 en 9 overslaan!

1. Borstvoedingscursus

Soms hoor je mensen nog wel eens roepen: “borstvoeding is het meest natuurlijke wat er is dus het gaat gewoon vanzelf”. Dat van dat natuurlijke ben ik helemaal mee eens, maar dat het vanzelf gaat: nee. De meeste vrouwen moeten er keihard voor werken, eindeloos veel geduld hebben en allerlei ongemakken overwinnen. Dat is allemaal gigantisch de moeite waard overigens. Maar het is wel zo fijn als je van te voren een beetje weet hoe & wat je kunt verwachten. Dan geef je namelijk niet bij de eerste pijnscheut, opgeblazen tiet of 24e voeding in een etmaal op. Volg een borstvoedingscursus, via je verloskundige of via La Leche Leage.

Lees ook: 9 Borstvoedingstips!

When I stopped Breastfeeding

2. Kraamzorg Intake

Ik hoor nieuwe ouders regelmatig angstvallig vragen: “wat gaan ze dan precies doen tijdens die intake? Waar beoordelen ze op?” Ze komen jullie niet beoordelen! Ze komen kennismaken. En het is jouw kans om aan te geven wat je straks in je kraamtijd wel en niet wilt. Denk goed na over hoe de kraamverzorgster jou straks het beste kan helpen. Zodat het echt een hulp is in plaats van een belasting. Is het bijvoorbeeld belangrijk voor jou dat ze je helpt en stimuleert tijdens het borstvoeden? Vind je het okΓ© als ze je kindje vasthoud en verschoont of wil je liever dat je partner/jij dat doet? Vind je het ΓΌberhaupt wel nodig dat ze helpt in de verzorging van je baby of vind je het prettiger als zij zich met het huishouden bezig houdt, zodat je partner jou kan helpen? De kraamverzorgster is er voor jou en je baby: hoe beter jij weet waar zij het meest nodig is, hoe prettiger dat is voor iedereen.

3. Cosleeper

Al helemaal als je borstvoeding geeft: leg je baby naast je in een co sleeper. De eerste weken ben je ongeveer 12 uur per etmaal aan het voeden, ook ‘s nachts. Wel zo fijn als je je kleintje dan bij je hebt zodat je er niet driehonderd keer uit moet. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen verbonden aan co sleeping, zoals een lagere kans op SIDS.

Co Sleeping

4. Lactatiekundige inschakelen

Borstvoeding geven = hard werken. Maar het hoeft echt geen pijn te doen. Als je na een of twee dagen pijn hebt, merkt dat het echt niet op gang komt, je onzeker voelt of je baby niet (goed) aanlegt, twijfel dan niet om een lactatiekundige in te schakelen. Dit is echt niet het moment om “nog even af te wachten”: gewoon bellen. Als je goed verzekerd bent, wordt het consult vergoed. Je kunt ook altijd een La Leche Leage mama bellen.

5. Boodschappen & pampers laten bezorgen in je kraamtijd

Echt een aanrader: laat je boodschappen lekker thuis bezorgen. Je kunt een vast lijstje bij de Appie invoeren en dat iedere week in je keuken laten brengen of je bestelt de Allerhande Box, zodat je niet eens hoeft na te denken over recepten. Hetzelfde geldt voor de luiers. Bij Wehkamp is bijna altijd wel een aanbieding, waardoor je de pampers in bulk & met korting kunt laten thuisbezorgen. [Affiliate links]

6. Maaltijden invriezen of laten meenemen

Als je een echte koksmuts bent, is het slim om in je verlof alvast wat maaltijden te koken en in te vriezen, dat je de eerste dagen niet hoeft te koken. Anders is het fijn om aan goede vriendinnen of lieve familieleden te vragen of ze, als ze op bezoek komen, een maaltijd mee willen nemen.

Lees ook: Vijftien dingen die je niet tegen een nieuwe moeder moet zeggen

7. Korte Bezoekjes

Houd de kraambezoekjes kort. Jij bent moe en je kind heeft niks aan grote, hysterische groepen mensen die hem steeds optillen en in in zijn gezichtje roepen hoe reteschattig hij is. Een half uur is echt prima voor kraambezoek. Als je het lastig vindt om grenzen aan te geven of bezoek hebt dat geen subtiele hints kan opvangen, kun je altijd zeggen: “o, ik moet voeden, dus ik ga even naar boven” – en dan gewoon niet meer terug komen. Of laat je kraamverzorgster of partner je helpen, door het bezoek vriendelijk doch duidelijk naar de deur te begeleiden.

New Mom

8. Laat niet over je heen lopen

Nog even over die grenzen. Je bent een beetje wappie nog, van de bevalling. Je bent ongelooflijk wappie van de borstvoeding. En je bent het aller wappiest van het slaapgebrek en de enorme liefde voor je kind. Uitermate geschikt moment dus voor allerlei mensen om je grenzen over te gaan. Bijvoorbeeld door te lang te blijven (zie hierboven), of door je allerlei adviezen op te dringen (“je moet ‘m gewoon laten huilen”, “je moet ‘m niet steeds oppakken”, “hij moet in zijn eigen bed slapen”, “hij moet wel op gezette tijden drinken hoor, je kunt niet bezig blijven”). Of het nu om je kraambezoek, je kraamverzorgster of de verpleging in het ziekenhuis gaat: probeer bij jezelf te rade te gaan, te vertrouwen op je intuΓ―tie en je grenzen aan te geven.

9. Niet luisteren naar borstvoedings-gezeur

“Uw baby moet om 5 uur, 8 uur, 11 uur en 2 uur drinken. We maken u en uw baby wakker, ook al heeft u zojuist nog gevoed en ligt u eindelijk een kwartier te slapen na een bevalling van 12 uur, omdat uw baby nog niet kan klokkijken. We moeten namelijk het protocol volgen.” Zo ging het ongeveer toen ik nog in het ziekenhuis lag. Belachelijk. Kijk niet naar de klok, maar naar je baby. Voed on demand en laat vooral niemand je vertellen dat je je baby moet laten uithuilen. Je bouwt alleen vertrouwen op, door naar jezelf te luisteren en je moederinstinct te volgen. Het is altijd handig om advies te vragen, maar jij en je partner maken de beslissingen. Soms pakt dat minder uit, maar dan heb je in ieder geval zelf het besluit genomen.

10. Slaap zoveel mogelijk mee

Je baby slaapt MEGA veel in het begin. Maak daar gebruik van en slaap zoveel mogelijk mee. Dan trek je die gebroken nachten veel beter.

Lees ook: Aan de moeder van het kind dat doorslaapt.

Thank you for reading!

2 thoughts on “10 tips voor een fijne kraamtijd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.