Onze wasmachine en wasdroger staan iedere dag aan. Met vier vrouwen én wasbare luiers hebben we zeker zeven wassen per week. Onze machines draaien overuren en dat is uiteraard niet al te best voor het milieu. Wassen doen we al zo milieuvriendelijk mogelijk, door het eco programma te gebruiken en zelf ecologisch wasmiddel te maken. Maar het wordt ook tijd om mij te verdiepen in “groener drogen”. Daarom geef ik in deze blog antwoord op de vraag: hoe kun je een wasdroger milieuvriendelijk gebruiken?
Je wasdroger milieuvriendelijk gebruiken
1. Kies voor energielabel A++
Je bent misschien geneigd om vooral op aanbiedingen en prijs te letten als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger. Heel begrijpelijk: het leven is al duur genoeg. Maar een warmtepomp wasdroger met energielabel A++ is uiteindelijk goedkoper, omdat deze wasdrogers een derde minder stroom gebruiken dan bijvoorbeeld een condensdroger met energielabel B. Behalve dat een A++ wasdroger milieuvriendelijk (er) is, zorgt hij dus ook voor een lagere energierekening.
En ook warmtepompdrogers met energielabel A++ en A+++ zijn te vinden in lagere prijsklassen. Op de website van Knibble kun je de prijzen van wasdrogers vergelijken en voor de beste wasdroger aanbieding kiezen. In de linkerbalk op de website van Knubble kun je aangeven dat je op zoek bent naar een wasdroger met energielabel A+++. Vervolgens sorteer je op prijs van laag naar hoog en voila: zie hier de milieuvriendelijkste wasdrogers voor de laatste prijs.
2. Koop een nieuwe droger
In de meeste gevallen is het beter om zo lang mogelijk met je spullen te doen: dat spaart het milieu. Maar in het geval van een wasdroger is het juist milieuvriendelijker om je onzuinige wasdroger te vervangen! Who knew! Milieu Centraal stelt dat het milieuvoordeel, door de energie die je spaart met een zuinige wasdroger, groter is dan de milieubelasting van het maken van een nieuwe wasdroger. Kun je nagaan hoe energievretend een onzuinige wasdroger is! De warmtepompdroger met energielabel A+++ is uiteraard de meest milieuvriendelijke keuze. Een warmtepompdroger met energielabel A++ is in gebruik de meest goedkope wasdroger van alle energielabels.
Onze droger is inmiddels al 7 jaar oud en ik heb net even gecheckt: het is een condensdroger met energieklasse B. Wij hebben dus een energieslurpende wasdroger die niet milieuvriendelijk is en zeer prijzig is in gebruik!! Tijd voor een nieuwe dus! Op Knibble kan ik zien dat we al een warmtepompdroger met energielabel A+++ kunnen aanschaffen vanaf 500 euro. Ik kocht onze huidige energieklasse B wasdroger in 2012 voor hetzelfde bedrag, dus overstappen op een wasdroger die milieuvriendelijker is, is geen moeilijke keuze! Ik heb op Knibble de prijzen, merken en functies vergeleken van de warmtepompdrogers met energieklasse A+++ en onze keuze is gevallen op een met een zelfreinigende condensor. Dus be prepared voor een nieuwe blog binnenkort, over onze nieuwe milieuvriendelijke wasdroger!
3. Geen was & droog combinatie
Een was- droogcombinatie machine heeft minder capaciteit waardoor je per waslading meerdere droogbeurten nodig hebt. En dat betekent uiteraard meer energieverbruik.
4. Niet te groot
Koop een wasdroger die past bij je behoeften. Een grote capaciteit (9 kg) heb je alleen nodig als je veel was moet drogen. Maar als je droger niet goed gevuld is, droogt hij niet zuinig. Koop je wasdroger dus niet te groot!
5. Hang de was op
Je wasdroger milieuvriendelijk gebruiken betekent ook je wasdroger af en toe rust geven. Zodra het weer het toelaat kun je de was beter ophangen. De was in huis ophangen heeft een nadelig effect op de luchtvochtigheid, dus zorg ervoor dat je correct ventileert, de waslijn eventueel bij een MV punt plaatst en de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Als je hier meer over wilt weten, lees dan deze blog.
6. Hoog toerental tijdens het wassen
Als je een hoog toerental gebruikt, tijdens het wassen, komt de was droger uit de wasmachine. Zo hoeft je was minder lang in de droger.
7. Kies voor een automatisch droogprogramma
Laat je wasdroger door middel van een automatisch programma bepalen wanneer de was droog is, in plaats van zelf een tijd in te stellen. Zo staat hij nooit langer aan dan nodig.
8. Houd je droger goed schoon
Zoals ik ook al schreef in mijn blog over zelf ecologisch wasmiddel maken, is het belangrijk om je apparaten goed te onderhouden. Als de condensor van je warmtepompdroger bijvoorbeeld vies wordt, gaat je droger harder werken, waardoor hij meer stroom verbruikt. Hetzelfde geldt voor de luizenfilter: maak deze na iedere gebruiksbeurt schoon. Het niet goed schoon houden van onze wasdroger is bij ons waarschijnlijk de reden dat de wasbare luiers niet goed droog worden in onze huidige wasdroger.
9. Afvoeren van oude wasdroger
Aangezien ik straks een nieuwe wasdroger ga bestellen [even alle feiten en keuzes voorleggen aan mijn wederhelft en dan klik ik op “bestel”], heb ik alvast uitgezocht hoe ik onze oude wasdroger milieuvriendelijk kan afvoeren. Je kunt ‘m inleveren [laten meenemen als ze de nieuwe brengen] bij de winkel waar je de nieuwe wasdroger koopt of afleveren bij de milieustraat van je gemeente. Het correct afvoeren van je oude droger is belangrijk omdat de stoffen die anders vrijkomen zeer schadelijk zijn voor het milieu. Inleveren bij de kringloopwinkel is uiteraard geen milieuvriendelijke oplossing!
10 Droogballen?
Werken ze nou wel of werken ze nou niet: droogballen. Het gebruik van droogballen in de wasdroger zou droogtijd en dus energie moeten besparen. Ook zouden droogballen je wasgoed zachter maken. Na het lezen van 10 artikelen en reviews over droogballen kan ik alleen maar concluderen dat het niet zeker is of deze claims waar zijn. De een merkt wel verschil, de ander niet of heel minimaal. Ook verschilt het per soort wasdroger en soort was. Ik wil al een tijdje wollen wasdrogerbollen testen. Dus wellicht heb ik hier binnenkort wat zinnigers over te zeggen!
6 thoughts on “Je wasdroger zo milieuvriendelijk mogelijk gebruiken”