Waarom we meer tijd voor elkaar gaan inplannen

Een van de grote voordelen van zzp’er zijn is dat ik niet aan kantooruren ben gebonden en daarom altijd bij mijn kindjes kan zijn. Ik ben echt dankbaar voor mijn werk en ons leven. Maar er is altijd een offer. Ergens moet ik de uren vinden om blogs te schrijven, foto’s te bewerken, deadlines te halen, proposals in te dienen en mijn administratie te doen. Vaak gebeurt dat ’s avonds. En omdat mijn vrouw de afgelopen twee jaar studeerde en ook vaak avonddiensten draait, komt er gauw een patroon van werkavonden in plaats van tijd voor elkaar. Nu zij haar studie heeft afgerond komt er meer tijd. We hebben onze week opnieuw ingepland en we hebben een nieuw voornemen. In deze blog vertel ik daar meer over.

Echt vrij: meer tijd voor elkaar

Omdat mijn vrouw nu niet meer studeert, heeft ze op haar vrije dagen ook echt vrij nu. Wat een verademing. Voor haar. Maar ook zeker voor mij. Ik vind het fijn dat we weer meer dingen als gezin kunnen ondernemen. En het is ook handig, omdat ze nu een dag voor de meisjes kan zorgen, zodat ik kan werken. Oma kwam al één dag in de week, wat voor de meiden echt een feest is. En nu kan ik nog meer meters maken, overdag. En nog steeds met de meisjes dichtbij: ik kan gewoon borstvoeding blijven geven en de meiden af en toe een knuffel geven, tussen de regels door.

Het grote plaatje

Maar ook heel belangrijk: doordat ik meer overdag kan werken, kan ik ook vaker avonden vrij nemen. Zo hebben we eindelijk meer tijd voor elkaar. Ik denk dat alle ouders met jonge kinderen wel weten hoe lastig het is om tijd voor elkaar te vinden. En natuurlijk is het niet erg, dat je een periode minder tijd hebt voor elkaar. Als je naar het grote plaatje van β€œtot de dood ons scheidt’ kijkt, zijn die korte kinderjaren zo voorbij en staar je straks weer eindeloos in elkaars ogen. Geduld en perspectief houden is heel belangrijk. Maar dat neemt niet weg dat het soms lastig kan zijn.

Elkaar echt begrijpen

Want als je minder tijd hebt voor elkaar, weet je minder goed wat er in de ander omgaat, wat haar (hem) bezighoudt en wat ze (hij) belangrijk vindt. Elkaar begrijpen – echt begrijpen – is zo’n essentiΓ«le basis voor geduld, respect, liefde en plezier. Als je dat niet hebt, maar wΓ©l een hele lading slaapgebrek en de nodige stress van het dagelijks leven, kun je snel verzanden in verwijten, ruzie en irritatie. En dat zorgt voor alleen maar meer stress en slapeloze nachten! In onze ervaring stap je alleen maar uit dat vicieuze cirkeltje door tijd voor elkaar te maken. 

tijd voor elkaar maken
Pre-date night selfie πŸ˜‰ Mijn jumpsuit shop je hier!

Tijd voor elkaar

Dat is niet gemakkelijk: er moet gewoon gewerkt worden en een goede oppas zoeken is natuurlijk ook best een ding. Maar waar een wil is, is een weg. Ik hoor van sommige ouders dat ze standaard één avond in de week samen uit gaan. Andere ouders hooguit één keer per jaar. Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet, mag en kan bepalen wat werkt en wat mogelijk is. Wij proberen, tussen de avonddiensten van mijn vrouw en mijn werk door, twee avonden in de week tijd voor elkaar vrij te maken – gewoon thuis. En een keer in de twee maanden een avondje uit.

Muziek

Begin augustus zijn we naar een wijnbar geweest en daarna naar The Lion King [zΓ³ een mooie film, ga!]. Volgende keer willen we gezellig uit eten en we willen ook weer eens naar een concert. Muziek is voor ons allebei heel belangrijk. Vroeger gingen we een paar keer per jaar naar concerten – we hebben Ane Brun, Ben Howard, Alela Diane, Anais Mitchel en nog vele anderen samen live gezien. Op mijn wishlist staan nog BeyoncΓ© (!), David Gray, Eefje de Visser, Wende en Maaike Ouboter. En ik zou zo graag nog een keer naar Kassav’ willen. Maar we zijn ook vaak naar het theater geweest samen. Mijn vrouw is al heel lang fan van Claudia de Breij en gaat naar al haar shows en ik ga (inmiddels graag) braaf mee. Vorig jaar heb ik mijn vrouw voor het eerst meegekregen naar het ballet. Dat zou ik het liefst iedere winter doen – zo mooi! Een dagje naar de sauna samen staat ook op de wensenlijst, maar pas als ik geen borstvoeding meer geef.

De inhoud

Genoeg plannen dus, maar het draait natuurlijk niet om de vorm. Een avondje uit hoeft geen groots spektakel te zijn. Gewoon even samen in een barretje zitten of op een festivalletje staan, tijd hebben om met elkaar te praten, dansen en drinken, dat is het belangrijkst. 

Hoe en hoe vaak maken jullie tijd voor elkaar?

ad (paid)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.