Hummus is een van mijn favorieten als het gaat om veganistisch broodbeleg. Het is smaakvol, proteïnerijk en uiterst kindvriendelijk. Hummus koop je meestal in een plastic bakje, met een plastic dekseltje en een stukje folie ertussen. Maar je kunt ook thuis zero waste hummus maken. In deze blog deel ik mijn hummus recept, voor zo afval-vrij mogelijke hummus!
Zero waste kikkererwten
Het belangrijkste ingrediënt in hummus is natuurlijk kikkererwten. Zoals ik in onze verpakkingsvrije boodschappen blog al vertelde, kopen wij 1 keer in het kwartaal groots in bij Pit & Pit. We bestellen dan voor 4 maanden granen, bonen, erwten, linzen en meel. Dit komt in potjes – ze zijn gemaakt van plastic, maar zijn stevig genoeg om te hergebruiken. Als een pot kikkererwten [1,2 kilo] leeg is, gebruiken we de pot voor rijst, koekjes of pasta. Of soms ook voor knutselspullen, schroefjes of andere spullen. De kleine potjes van Pit & Pit gebruiken we bijvoorbeeld voor nootjes van de markt, chiazaadjes of, zoals nu, voor zero waste hummus!
Zo maak je zero waste hummus
- Leg een half kopje kikkererwten in ruim water en laat een nacht weken
- De volgende morgen zijn ze een stuk groter en is het meeste water weg. Spoel de kikkererwten om en doe ze in een pan met water.
- Kook de kikkererwten in 1 uur zacht.
Plastic vrije olijfolie
Het volgende belangrijke ingrediënt in hummus is olijfolie. Dit kun je plastic vrij kopen bij Oil & Vinegar. Ik neem mijn eigen olijfolie flessen van Dille & Kamille [ook te gebruiken voor azijn] mee naar de winkel en laat ze vullen: eentje met olijfolie om te bakken en eentje voor koude gerechten. Voor de zero waste hummus gebruik ik een olijfolie uit Marokko.
Plastic vrij knoflook & ui
Ik haal onze uien en knoflook verpakkingsvrij op de markt. Voor de uien kun je een herbruikbare groentezak meenemen – wij hebben de roze zakjes van Dille & Kamille. Die komen in verschillende maten & kleuren. Als je verpakkingsvrije knoflook wilt kopen is verse knoflook een aanrader. Het is belangrijk dat je deze knoflook bij thuiskomst uit elkaar haalt en de losse teentjes invriest in een bakje. Zo heb je een voorraad verse knoflook in je vriezer en grijp je nooit mis. Dus, hang je Noos aan de wagen, prop je kind erin en gaan met die banaan!
Welke kruiden voor zero waste hummus?
Je kunt uiteraard verpakkingsvrij, verse kruiden halen op de markt en deze invriezen. Ik gebruik echter kurkuma, laos, kerrie, zout & peper om mijn zero waste hummus op smaak te brengen. Door te kiezen voor glazen potjes, kan ik twee kanten op met een leeg potje. Of ik haal een grote zak kruiden om na te vullen of ik gooi het dekseltje weg, ik maak het potje schoon en gebruik het als schilderpotje voor de meisjes. Omdat het een klein potje is, met een dunne opening, is het ideaal voor hun kleinere kwasten.
Verder met de zero waste hummus
- Doe de gekookte kikkererwten samen met een flinke scheut olijfolie en de kruiden [naar smaak] in een keukenmachine.
- Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Wij gebruiken hiervoor een RVS knoflookpers van Dille & Kamille.
- Voeg de ui en knoflook toe aan de overige ingrediënten van je zero waste hummus en zet de keukenmachine aan. Als je geen keukenmachine of staafmixer hebt, gebruik dan een aardappelstamper om de kikkererwten tot moes te prakken.
- Voeg tijdens het hakken en blenden olijfolie toe, indien nodig. Als je hummus zacht en smeuïg is, is het klaar!
Je hummus is lekker op brood, maar ook bij verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij falafel, een couscous gerecht of bij het geroosterde bloemkool gerecht dat we met Kerst maakten. Hummus is tot 5 dagen goed in de koelkast, als je het schoon bewaart in een afgesloten bakje.
Lees ook: plastic vrij frietjes bakken met een frietsnijder
3 thoughts on “Zelf zero waste hummus maken”