Onderweg: ik hoop dat je dat deze zomer lekker bent. Of het nu in je eigen stad, dorp, provincie, land of net over de grens is. Ik hoop dat je lekker veel buiten bent, natuur en cultuur opsnuiven, met de mensen van wie je houdt. Als je onderweg bent, kun je het milieu op heel veel manieren sparen. Zero waste op pad gaan is er één van. Dat kun je doen door je eigen herbruikbare bakjes, bekers en drinkflessen met heerlijke hapjes & drankjes te vullen, in plaats van alles onderweg te kopen in wegwerpmateriaal. Als je die bakjes en flessen ook nog eens vult met plantaardig eten maak je de aarde al helemaal blij! Daarom deel ik in deze blog een hele lading vegan food inspo voor onderweg in onze MEPAL bakjes, bekers en flessen!
MEPAL x Columns by Kari
De komende zes maanden werk ik samen met MEPAL om mijn lezers en volgers te inspireren om vaker zero waste op pad te gaan. Als je eten & drinken onderweg of op werk koopt, zit het vaak verpakt in plastic. Wanneer je zelf je eten en drinken meeneemt, of zero waste producten koopt onderweg met je eigen bakjes en flessen, spaar je het milieu. Maar het kan even een gedoetje zijn: je vergeet het, je hebt er geen zin in, je weet niet wat je moet maken. Daarom deel ik in deze blog en de komende maanden heerlijke vegan recepten die je kunt meenemen naar je werk, het strand, het bos, de stad, de speeltuin en het zwembad. Alle plantaardige hapjes & drankjes gaan in onze herbruikbare MEPAL producten en mee op pad deze zomer. Ik hoop dat de recepten en foto’s je zullen inspireren om ook (vaker) zero waste op pad te gaan!
Zero waste op pad
Snack bakje XL
Ik heb snaaiers; snackers. Kindjes die meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voedsel eten. Bunkeren kunnen ze niet. Ik ook niet, dus het zal wel genetisch zijn. Snacken willen we natuurlijk wel zo gezond mogelijk doen. Hieronder zie je een voorbeeld van een trommel vol heerlijk, 100% plantaardig en gezond snaaigoed voor onderweg, in de MEPAL Bent lunchbox Take a Break large:
- Groene soja boontjes
- Notenmix met rozijnen
- Frambozen uit de moestuin
- Mijn home made mueslirepen. Hoe je deze maakt, dat lees je stap voor stap hier.
De frisse salade
De Isoleer lunchpot (Ellipse, in nordic pink) is echt ideaal voor salades, pastagerechten en ontbijtjes met yoghurt. In het onderste gedeelte blijft je maaltijd koud of warm – maar net wat je wilt – en in het bovenste gedeelte kun je lekvrij een ander deel van je maaltijd bewaren. Dus stel je vult het onderste gedeelte met soja yoghurt en vers fruit, dan kun je in het bovenste gedeelte muesli of cruesli bewaren. Doe je in het onderste gedeelte pasta met tomatensaus en groente, dan kun je in het bovenste gedeelte vegan strooikaas bewaren. Ik heb een frisse salade gemaakt voor in de isoleer pot en een lekkere dressing voor in de deksel:
- De salade: sla, komkommer, wortel, paprika, witte bonen, lente ui en appel voor de salade.
- De dressing: 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn, een schijfje limoen uitgeknepen, een halve theelepel mosterd, zout & peper
Moet je je voorstellen dat je dát openmaakt tijdens de lunch in plaats van een kant & klaar slaatje in plastic uit de kantine op werk moet plukken. Daar wordt een mens toch blij van!
Awa di lamunchi en rozenlimonade
Voor in de isoleer drinkflessen heb ik twee frisse en lekkere recepten. De Ellipse isoleerflessen komen in drie maten (350, 500 en 900 ml) en je drinken blijft er lekker lang koud of warm in. Het eerste recept maakte mijn moeder vroeger altijd en wordt op Curacao veel gedronken. De tweede kreeg ik getipt van Kim Geerts- van der Veer.
- Awa di lamunchi (limoen water): koud water, crushed ijs, 1 limoen, 1 eetlepel rietsuiker – alles mengen in de fles (even schudden).
- Rozen limonade: 1 hand rozenknopjes 10 minuten koken in een halve liter water, een uur laten staan, afgieten, een limoen en 2 eetlepels agave siroop toevoegen, laten afkoelen in de koelkast en in de isoleerfles gieten.
Tip! Neem een roestvrijstalen rietje mee, zodat kleinere kinderen gemakkelijk uit de fles kunnen drinken.
100% plantaardige groentespread
MEPAL heeft hele handige snack potjes, in 350 ml en 500 ml. Deze kun je voor onderweg vullen met nootjes, vegan koekjes, groente chipjes, rozijntjes, gedroogd fruit en andere snacks. Maar je kunt ze ook gebruiken om zelfgemaakt broodbeleg in te bewaren of om zero waste boodschappen mee te doen op de markt (laat je snackpotje bijvoorbeeld vullen met hummus op de markt!). Ik heb een 100% plantaardige groentespread gemaakt:
- een halve theekop rode linzen, 5-10 minuten koken
- een halve theekop mais
- 1 wortel
- een halve paprika
- 1 lenteui
- 1 appel
- zout & peper
Doe alles in de keukenmachine en mix tot een spread, laat afkoelen en doe in het snackpotje. Handig om mee te nemen en op locatie te smeren of gewoon als bewaardoosje in de koelkast.
Zero waste boodschappen doen
Ik schreef het zojuist al even: je kunt de bakjes, trommeltjes en potjes van MEPAL ook gebruiken om zero waste boodschappen te doen. Hieronder zie je heerlijke verse groente, fruit en kruiden uit de moestuin van mijn ouders, maar je kunt je bakjes uiteraard ook laten vullen op de markt. Ook leuk om eens uit te zoeken: of er een biologische kwekerij in de buurt zit, waar je groente & fruit kunt kopen of plukken!
Veganistische muffins
De frambozen uit de moestuin hebben we deels verwerkt in vegan muffins! Ze waren erg lekker en zijn ideaal om mee te nemen als snack. Je maakt ze als volgt:
- 250 gram bloem
- 200 gram plantaardige boter (wij gebruiken het merk Vitaquell of Provamel uit de natuurwinkel)
- 100 gram suiker
- 100 gram frambozen
- een handje extra dikke, pure chocolade vlokken (die van de Ruijter zijn vegan)
- 1,5 eetlepel bakpoeder
- een theelepel kaneel
- enkele eetlepels amandelmelk (havermelk, sojamelk of rijstemelk kan ook)
Mix alles in de keukenmachine en voeg amandelmelk toe naar behoefte van het deeg. Mix tot je glad, luchtig en maar goed gebonden deeg hebt. Wrijf boter in je bakblik voor muffins. Vul de bakjes en doe ze in een voorverwarmde oven (200-220 graden). Bak ze klaar in 25-30 minuten.
De goedgevulde lunchbox
De laatste twee recepten voor vandaag! Een goedgevulde lunchbox XL met zelfgebakken olijvenbrood en home made witte bonenhummus. Voedzaam, gezond en super lekker. Ook lekker als borrelsnack voor een zaterdagmiddag in het park, met een glas rosé.
- Olijvenbrood: maak zelf deeg voor brood (lees hier hoe) en voeg een stevige hand olijven, ongeveer een eetlepel verse rozemarijn toe. Maak het deeg plat met een deegroller voordat je het laat rijzen. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en strooi er stevige korrels zout overheen. Bak na het rijzen af in ongeveer 40 minuten.
- Witte bonenhummus: week witte bonen 8 uur en kook ze 1 uur (of gebruik een pot witte bonen kant & klaar), doe ze in de keukenmachine met 2 eetlepels zonnebloemolie, 10 centimeter komkommer, een halve eetlepel verse peterselie, cajunkruiden, kerrie, kurkuma, zout & peper naar smaak, 1/3 van een ui en 1/3 van een sjalotje: mixen tot je een mooie hummus hebt.
Door de hummus apart mee te nemen, in een afsluitbaar bakje, kun je het vers op locatie op je brood smeren, waardoor je broodje extra lekker smaakt. De lunchboxen van MEPAL zijn bento bakken, met handige aparte vakjes en bakjes en inspireren gelijk om lekkere dingen klaar te maken.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om onze groen gevulde bakjes te zien en geïnspireerd zijn geraakt om een aantal recepten uit te proberen zodat jullie ook zero waste op pad kunnen deze zomer!
Leuke ideeën! Ik ga je muffins maken. Gebruik je een heteluchtoven?
Super leuk dat je ze gaat maken! En dit is de oven die ik gebruik: https://columnsbykari.com/2019/06/11/wiggo-fornuis-ervaring/ Liefs Kari