Milieuvriendelijke shoppen bij de Bijenkorf

Ik kwam er vroeger heel veel: de Bijenkorf vond ik een van de fijnste plekken om te winkelen en daarna lekker een hapje te eten met de meisjes. Maar hoe meer ik leerde over milieuvriendelijk leven en hoe bewuster mijn keuzes werden, hoe minder ik in het warenhuis kwam, omdat de merken niet meer aansloten bij wat ik belangrijk vind. Gelukkig is de Bijenkorf inmiddels ook een groen pad aan het bewandelen en komen er steeds meer duurzame merken bij. In deze blog neem ik jullie mee langs de duurzame jassen, truien en schoenen voor de herfst en winter bij de Bijenkorf!

Duurzamere kleding 

Als ik bij een webshop winkel die de optie heeft voor β€˜duurzamere kleding’ controleer ik altijd even goed wat de winkel precies bedoelt met deze claim. Dat verschilt namelijk per merk en winkel, wat ze verstaan onder duurzaam. In deze blog over milieuvriendelijk shoppen bij grote ketens ga ik daar uitgebreid op in en in deze blog kun je meer lezen over wat kleding duurzaam maakt. De Bijenkorf verkoopt uiteraard high end merken dus ik verwacht een strenge selectie voordat een kledingstuk voldoet aan de β€˜duurzamer’ sticker. Het streven van de Bijenkorf is om in 2025 alleen nog maar duurzamere merken te verkopen. Ik hoop het, want het lijkt me geweldig om weer naar de Bijenkorf te gaan en rond te waren in een duurzaam walhalla! Voor deze blog deel ik een aantal jassen, truien en schoenen voor komend seizoen en ik zal per item gelijk kritisch kijken naar hoe duurzaam het is. 

Milieuvriendelijk shoppen bij de Bijenkorf

Hopelijk kun je in deze blog groene kleding inspiratie op doen, als je nog items nodig hebt voor de koudere maanden. En ik hoop ook dat het je helpt om tijdens het zoeken op de website van de Bijenkorf of andere webshops kritisch te kijken naar groene claims. De visie van de Bijenkorf, als het gaat om duurzaamheid, is het kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daar kan ik mij heel erg in vinden: een groot deel van de items in mijn duurzame kledingkast heb ik 7 jaar geleden gekocht, o.a. bij de Bijenkorf. Niet persΓ© van milieuvriendelijke merken, maar wel van high end merken van hele hoge kwaliteit. Deze items zijn nog steeds zo goed als nieuw. Ik geloof heel sterk in het opbouwen van een kledingkast voor het leven – of op zijn minst voor 10/20 jaar. 

Milieuvriendelijke jassen bij de Bijenkorf

Voor de jassen neem ik jullie mee in mijn afwegingen: waar kijk ik naar als ik een duurzamere keuze wil maken. Ik deel deze afwegingen, zodat je ze ook kunt toepassen op andere producten, merken en webshops.

de bijenkorf jas

Greenstone
Gewatteerde jas met donsvulling, gemaakt van dons dat een bijproduct is uit de vleesindustrie: zonder levend plukken en dwangvoeren.

Duurzamer? Ik zou dit zelf denk ik niet kopen, omdat ik op geen enkele manier onderdeel wil zijn van de vleesindustrie, dus ook niet van hun restjes. Maar liever een jas gemaakt met β€œrestafval” dan van dons waar speciaal dieren voor zijn gehouden. Dus natuurlijk een duurzamere keuze voor een dames winterjas.

duurzame jas

Ecoalf
Puffer jack met afritsbare capuchon, gemaakt van 100% gerecycled polyester.

Duurzamer?Β Deze jas is gemaakt van 100% gerecycled polyester en het merk heeft een helder en duidelijk duurzaamheidsbeleid: het maakt op de allereerste plaats milieuvriendelijke kleding. Als je een merk niet kent, zoek het dan op online. Als ze een duidelijk duurzaamheidsbeleid voeren moet dat uitgebreid staan uitgelegd op de website. Dus ja, aanrader!

milieuvriendelijk shoppen bij de bijenkorf

Airforce
Gewatteerde parka, deels gemaakt van gerecycled polyester.

Duurzamer?Β Voor polyester is aardolie nodig. Het verbranden van fossiele brandstoffen is funest voor de opwarming voor de aarde. Dus het is beter om wat er al is te recyclen dan om steeds weer nieuw materiaal aan te voeren.Β Β Deze jas is niet volledig gerecycled en op de website van Airforce kan ik niks vinden over hun duurzaamheidsbeleid, dus ik zou zelf een andere keuze maken.

duurzame spijkerjas

Levi’s
Ex-Boyfriend Trucker spijkerjas, gemaakt met katoen van het Better Coton Initiative

Duurzamer?Β Het BCI is een stap in de goede richting, maar het is geen biologisch katoen. Katoen is een enorme aanslag op land, water en kwaliteit van leven. Dus persoonlijk vermijd ik BCI en kies ik voor biologisch katoen (liever tweedehands katoen). Zeker een groot merk als Levi’s zou met alle gemak biologisch katoen kunnen veroorloven, dus wat mij betreft niet duurzaam genoeg. Levi’s kun je op ontzettend veel plekken, in hele goede kwaliteit, tweedehands kopen.

milieuvriendelijk leer de bijenkorf

Selected Femme
Bikerjack, gemaakt van lamsleer uit een looierij met een Leather Working Group certificering.

Duurzamer? Ik heb leren tassen, schoenen en een jas. De afgelopen jaren koop ik bijna geen (nieuw) leer meer. Dus voor mij zou dit geen optie zijn. Maar als je nieuw leer koopt, is het kopen van producten met het LWG keurmerk een duurzamere keuze. Wil je milieuvriendelijk leer kopen, koop dan tweedehands. Het is een ontzettend duurzaam materiaal in de zin van dat het heel lang mee gaat, dus je kunt het heel goed pre-loved kopen.

milieuvriendelijke regenjas de bijenkorf

America Today
Regenjas, gemaakt van gerecycled polyester.

Duurzamer?Β Ja, tof dat America Today aan het vergroenen is. Hun duurzamere lijn heet β€˜For Tomorrow’). Zoals met alle duurzame lijnen van ketens is het belangrijk om per product te kijken waar het van is gemaakt en hoe groot het percentage van duurzame materialen is. In dit geval van 100% gerecyled polyester, dus ik raad deze regenjas aan.

Milieuvriendelijke truien bij de Bijenkorf

De collectie duurzame truien dames bij de Bijenkorf is groot en fijn. Ik zie een aantal van mijn favoriete duurzame merken, zoals ARMEDANGELS en Filippa K. Alle truien hieronder heb ik al voorgeselecteerd en vind ik goede duurzame keuzes. 

ARMEDANGELS
Trui van biologisch katoen

milieuvriendelijke trui de bijenkorf

Filippa K
Trui van biologisch wol

filippa k circulaire mode

Samsoe & Samsoe
Trui van biologisch wol

milieuvriendelijke trui

American VintageΒ 
Trui van biologisch katoen

de bijenkorf

Snurk
Trui van biologisch katoen

Trui biologisch katoen
Milieuvriendelijke schoenen bij de Bijenkorf

Voor de duurzame schoenen heb ik gekeken bij de collectie sneakers dames. Ik heb een aantal sneakers die ik wel leuk vind eruit gevist. Ze zijn allemaal gemaakt van leer, gecertificeerd door de Leather Working Group. Het blijft leer (dus niet veganistisch) en een nieuw product (dus tweedehands is milieuvriendelijk), maar het is een duurzamere keuze als je leren schoenen wilt kopen. 

Veja

Veja schoenen

Nubbik

de bijenkorf sneakers

Toral

milieuvriendelijke schoenen

Stella McCartney

stella mccartney schoenen

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger duurzaam

Andere groene keuzes van de Bijenkorf

  • Meatless Monday: op maandag serveert de Bijenkorf geen vlees
  • 60% van de producten in de restaurants is lokaal en biologisch
  • De Bijenkorf werkt samen met The Pollinators, om de bij te redden, onder andere door een bijenvolk te adopteren in Artis
  • Het doel is om de CO2-uitstoot van het bedrijf in 2030 te reduceren met 46,2% (dat sluit redelijk goed aan bij de klimaatdoelen uit het klimaatakkoord)
  • Bijenkorf scheidt afval en is bezig met het vervangen van wegwerpplastic voor een duurzamere variant

Waar kun je zelf nog op letten als je groen wilt shoppen bij de Bijenkorf?

  • Plaats 1 bestelling waarin je alles koopt wat je nodig hebt, in plaats van losse bestellingen
  • Laat eventuele items die later geleverd kunnen worden de leidraad zijn: laat alles in één keer komen
  • Vraag om plastic vrij verzenden
  • Als je een Bijenkorf op fiets- of toevallig in de buurt afstand hebt, haal je bestelling dan op in de winkel
  • Kies anders voor bezorgen op post-punt in plaats van thuis
  • Recycle je verpakkingen
  • Verzorg je kleding goed: breng naar de stomerij wat naar de stomerij moet, ontpil je wollen kleding, was op voorschrift of met de hand indien nodig, berg het zorgzaam op. Dit zorg er allemaal voor dat het langer meegaat.
  • Als je in de winkel shopt, kies dan voor minimal packaging bij het afrekenen
  • Ga niet met de auto naar de Bijenkorf, maar pak de fiets of het openbaar vervoer
  • Als je in het restaurant eet, kies dan voor plantaardig (de Bijenkorf heeft heerlijke veganistische keuzes!!)
  • Koop alleen spullen die je nodig hebt en die een investering zijn in je duurzame kledingkast: style over fashion.
Columns by Kari

Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking

2 thoughts on “Milieuvriendelijke shoppen bij de Bijenkorf

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.