Ik was al geruime tijd op zoek naar een bodylotion bar. Ik vond er een bij Plastic Free Amsterdam. De Solid Lotion van Zero Waste Path is bodylotion in een vaste blok, in plaats van in een plastic fles of pot. In deze blog review ik de bar en vertel ik of het een milieuvriendelijk alternatief is voor vloeibare bodylotion.
De Zero Waste serie
Ik probeer ons leven steeds meer zero waste – verpakkingsvrij of verpakkingsarm en/of plastic vrij – te maken. Zo zijn we de afgelopen 2 jaar overgestapt op shampoo bars, bamboe tandenborstels, zero waste flossen, zero waste scheren, de menstruatie cup, blokken vaste zeep, verpakkingsarm boodschappen doen en tal van andere milieuvriendelijkere keuzes voor alledaagse producten. Ik test regelmatig zero waste producten, om te ontdekken of iets nog beter of meer zero waste kan. In deze serie blogs deel ik mijn review van allerlei soorten zero waste tandpasta, een conditioner bar, een bodylotion bar en een deodorant bar.
Over de Bodylotion Bar
De solid lotion van Zero Waste Path is verpakt in een kartonnen doosje, van 100% gerecycled en ongebleekt karton. Er zijn vier soorten body bars van dit merk en ik koos voor de geur Lavendel, Palmrosa en Ylan Ylang. Van die laatste geur ben ik geen fan, maar de rest van de ingrediënten klonk goed: de bar bevat verder onder andere amandelolie, cacao boter, shea butter en olijfolie. De bar is vegan, dierproefvrij en vrij van palmolie. De bars van ZWP zijn geproduceerd met 100% groene energie. Het enige wat je op deze aankoop zou kunnen aanmerken is dat het een merk uit de UK is. Lokaler zou groener zijn.
Mijn ervaring met de solid lotion
Ik moest even wennen aan de geur, maar na verloop van tijd ben ik er heel erg van gaan houden. Terwijl ik deze blog typ, pak ik de bar zo nu en dan op en snuif ik er even aan: echt zalig. De solide lotion wordt wat zachter bij warmere temperaturen en harder als het koud is. Dat maakt het in de winter wat lastiger om te smeren, maar door de bar in de badkamer te bewaren, warmt hij wat op terwijl je doucht. Verder warmt hij natuurlijk op als hij in aanraking komt met je huid. Het advies is om de solid lotion op een vochtige huid aan te brengen. Ik vind dat zelf onhandig en niet effectief: ik gebruik de bodylotion bar op mijn droge (en afgedroogde) benen.
Eindoordeel over de bodylotion bar
Ik vind de solid lotion een heel geschikt alternatief voor bodylotion uit een fles of pot en ben helemaal om. Ik wil natuurlijk wel meer verschillende merken gaan testen – ik heb er pas eentje binnengekregen van het merk Flow en mijn eerste indruk is dat deze veel beter smeerbaar is (maar over dat merk later meer!) . Ik voel in ieder geval geen enkele behoefte om terug te keren naar vloeibare bodylotion. Mijn enige minpunt zou zijn: de hardere body bars zijn niet geschikt voor kleine kinderen. Je moet harder duwen en hebt wat tegengewicht nodig om de bodylotion bar aan te brengen en dat is niet fijn voor tere babyhuidje en zachte kinderlijfjes. Daar zou ik een natuurlijke olie voor aanraden – bijvoorbeeld amandelolie of de Weleda baby olie.