Mijn veganistische chocolade hazelnootkoekjes recept

Daar is ‘ie dan, mijn recept voor veganistische chocolade hazelnootkoekjes. De afgelopen weken is dit mijn go to koekjes recept en de vragen vlogen mij om de oren op Instagram: staat ‘ie al op de blog? Vanaf nu dus wel! Omdat we (bijna) geen voorverpakte tussendoortjes meer kopen, bak ik 1 a 2 keer per week koekjes met verpakkingsvrije ingrediΓ«nten van Pieter Pot. Zo kunnen we zero waste genieten van lekkere en voedzame tussendoortjes. Deze veganistische chocolade hazelnotenkoekjes zijn lekker en best wel booshie.

Zero waste IngrediΓ«nten

De ingrediΓ«nten voor mijn veganistische hazelnootkoekjes koop ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij bij Pieter Pot en (anders) biologisch, bijvoorbeeld bij de natuurwinkel. Door op deze manier tussendoortjes te maken, hoeven we geen voorverpakte tussendoortjes te kopen (vaak per 2 of individueel verpakt) en sparen we de planeet weer een beetje.

Wat heb je nodig voor mijn veganistische chocolade hazelnootkoekjes 
  • 3 flinke handen hazelnoten
  • 3 eetlepels rauwe cacao poeder
  • 125 gram Plantaardige boter
  • 2 handjes abrikozen (ongezwaveld)
  • Ongeveer 3 opscheplepels bloem (eventueel aanvullen tijdens het kneden)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels basterdsuiker (of rietsuiker of agavesiroop)
  • 1 theelepel kaneel
  • Amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
  • Handig: een keukenmachine. Dit is die van ons.
  • Een gezellige hulpkok:
koekjes bakken

Zo maak je veganistische chocolade hazelnootkoekjes

Stap 1. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je een keukenmachine hebt, doe de hazelnoten, boter, cacao, suiker, abrikozen en kaneel in het hak- en snij gedeelte en mix je deze ingrediΓ«nten met behulp van een beetje plantaardige melk tot een mooie, gladde chocoladeboter. Het is niet erg als er stukjes hazelnoot zichtbaar blijven.

Als je geen keukenmachine hebt, snijd je de hazelnoten en abrikozen in zeer kleine stukjes. Je kunt de noten ook eventueel (deels) fijn stampen in een theedoek en met een deegroller en de abrikozen een beetje fijn pletten met een stamper. Daarna kneed je of met je handen of met een mixer de hazelnoten, abrikozen, boter, cacao, suiker en kaneel tot een gladde mix, met behulp van wat plantaardige boter.

Stap 2

Doe de chocolade hazelnoot mix in een grote kom, samen met de bloem en bakpoeder. Als je een keukenmachine hebt, zet je nu de deeghaak erop. Als je geen keukenmachine hebt, kneed je met je handen. Voeg zo nu en dan kleine hoeveelheden plantaardige melk toe, tot je een mooi stevig, maar soepel deeg hebt. Je wilt geen droog deeg, maar het mag ook niet te plakkerig zijn.

Stap 3

Leg je deeg op een grote plank en maak het plat met een deegroller. Ik kies altijd voor koekjes van iets minder dan een centimeter dik. Daarna gebruik ik de dop van een Dopper om ronde koekjesvormen eruit de duwen. Als je geen dopper hebt, kun je ook een smal kopje of glas gebruiken of koekjesvormpjes die jullie thuis hebben liggen.

Stap 4

Leg de koekjes op bakpapier of een siliconen bakmat en bak ze in 15-20 minuten klaar (afhankelijk van je oven). Draai ze eventueel na 10 minuten om.

veganistische chocolade hazelnootkoekjes bakken
Lees hier alles over ons Wiggo fornuis
Stap 5

Laat ze afkoelen en smullen maar! We bewaren de koekjes in een luchtdichte glazen pot, zodat ze langer goedblijver, gemakkelijk toegankelijk zijn en er smakelijk uitzien!

veganistische chocolade hazelnootkoekjes

Eet smakelijk!

Columns by Kari

3 thoughts on “Mijn veganistische chocolade hazelnootkoekjes recept

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.