Weer een blog op verzoek! Hoeveel geld geven wij als plantaardig gezin, dat zoveel mogelijk biologisch en verpakkingsvrij eet, uit aan boodschappen iedere maand. Ik weet het antwoord nog niet. Maar in deze blog ga ik het uitrekenen en met jullie delen. We doen een derde van onze boodschappen bij de bio boeren uit de regio (bezorging iedere dinsdag), een derde bij Pieter Pot (verpakkingsvrij, een keer per twee weken) en een derde in de “gewone” supermarkten en natuurwinkels. De vraag is natuurlijk: hoe betaalbaar is dat? Ik ben benieuwd. Jij ook? Lees dan gauw verder!
De biologische boeren uit de regio
Iedere dinsdag krijgen we een pakket van de boeren uit de regio. In dat pakket zitten: biologische seizoensgroenten, seizoensfruit (en bananen en sinaasappels), aardappels, brood en soms wijn en aanvullende ingrediënten voor een maaltijd. Je kunt heel gemakkelijk uitzoeken of je ook in aanmerking komt voor een dergelijk pakket door een zoekopdracht aan te maken: “biologische groenten thuisbezorgd [plaatsnaam]”.
Het kost het? (afgerond)
Ons groentepakket kost zo’n 9 euro, het fruit pakket ook. Het brood (3x) kost ook 9 euro. Het sinaasappelabonnement kost 2,50 en het aardappelabonnement ook. Wijn kost 4 euro de fles. Dus laten we zeggen dat we per week zo’n 36 tot 40 euro kost, afhankelijk van wat we mee bestellen. We kunnen van dit pakket de hele week avondeten en lunchen, wat betreft de verse ingrediënten.
Verpakkingsvrij via Pieter Pot
Het andere belangrijke deel van onze boodschappen is het “droogvoer”. Dit komt bij Pieter Pot vandaan. Pieter Pot is een online supermarkt die verpakkingsvrije producten aanbiedt. Je krijgt je boodschappen in glazen potten (met statiegeld). Als de pot leeg is, lever je deze weer in en krijg je het statiegeld terug. Ik bestel een keer in de twee weken bij Pieter Pot en haal hier onder andere: pasta, granen, rijst, noten, linzen, bonen, kikkererwten, zaden, gedroogd fruit, bloem, limonade, een deel van het broodbeleg, siroop, ketjap manis, een deel van het snoepgoed voor de kinderen, mais, zonnebloemolie, raapolie, olijfolie, thee en andere voorraad en basis ingrediënten. Door Pieter Pot kan ik verpakkingsvrij koken, tussendoortjes maken, taarten, muffins, koekjes en cakes maken, groenteburgers bakken en nog veel meer!
Wat kost het? (afgerond)
Als ik in mijn bestelgeschiedenis van Pieter Pot terugkijk, geven we ongeveer 50 euro per twee weken uit bij Pieter Pot (soms iets meer, soms iets minder). Dat komt dus neer op 25 euro per week.
Boodschappen bij de reguliere supermarkt en natuurwinkel
Helaas kunnen we nog niet alles via de bio boer en Pieter Pot bestellen. Pieter Pot is het assortiment nog aan het uitbreiden en wat sommige producten betreft zijn we vrij “merk vast”. Wat we dus vooral nog in de supermarkt kopen is: plantaardige groeidrink en havermelk voor de meiden, sojamelk voor mijn vrouw, amandelmelk voor mij, cola, plantaardig “vleesbeleg”, chocoladepasta, chips, wc papier, tofu (tahoe), tempé, veganistische kaas, koffie en chicorei koffie en snoepjes. Dit is de moeilijkste bron van uitgaven om grip op te krijgen en houden.
Wat kost het? (afgerond)
Ik ben even twee maanden terug gegaan in onze rekeningen, op zoek naar een stabiel, gemiddeld bedrag. December heb ik buiten schot gelaten, als “feestmaand”. Gemiddeld gaven we in oktober en november (2020) zo’n 75,- per week uit bij reguliere supermarkten en de natuurwinkel. Ik schrok best wel van dit bedrag want dat betekent dat we uitkomen op een totaal van…
Hoeveel geven we totaal uit aan onze groene boodschappen?
De bio boer: 40,-
Pieter Pot: 25,-
Overig: 75.-
Totaal: 140,- per week voor een gezin van 4 personen
Oftwel, tussen de 550,- en 650,- euro per maand.
Dat is meer dan ruim een jaar geleden, toen we onder de 120,- per week zaten, als veganistisch gezin. En ook ongeveer een tientje meer dan volgens Nibud “gemiddeld” is voor onze gezinssamenstelling.
Maar! Ruim een jaar geleden aten we nog geen biologische groenten en fruit en nog niet binnen het seizoen. Ook aten we nog niet verpakkingsvrij. Wellicht is de toename daaraan te wijden: aan het feit dat we milieuvriendelijker zijn gaan eten?
Een andere oorzaak van deze stijging kan zijn dat Alela toen nog aan de borst dronk, wat gratis was. Inmiddels drinkt ze Alpro groeidrink en havermelk, wat zo’n 2 euro per pak kost. Ze drinkt geen 10 pakken per week, maar het kan onderdeel zijn van de toename.
Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het door de groenere keuzes en het stoppen met de borstvoeding komt, die toename in uitgaven. Het zijn onze hapsnap boodschapjes die ons veel kosten. We moeten efficiënter bij de supermarkt inkopen.
Boodschappen voornemens
Ik ga even kritisch kijken naar onze uitgaven in de reguliere supermarkten en natuurwinkel. Ik doe zelf bijna geen boodschappen meer in de supermarkt omdat ik dat stressvol vind om met kids en COVID-regels te doen. Dus ik heb er de afgelopen maanden totaal niet op gelet. Door deze blog-op-verzoek ben ik even wakker geschud en ga ik kijken of de kosten weer wat omlaag kunnen. Dus dank voor alle vragen naar ons uitgave patroon, het heeft mij ook weer tot inzicht gebracht!
5 thoughts on “Wat geven we per maand uit aan boodschappen | Plantaardig, verpakkingsvrij en biologisch”