De mooiste boeken voor jonge klimaatactivisten: van 1 tot 21 jaar

Je bent nooit te jong (of oud) om klimaatactivist te worden. En je kind is nooit te jong om te leren over onze prachtige planeet: hoe bijzonder het is dat we hier mogen wonen en dat we goed voor de aarde moeten zorgen. Veel ouders denken dat je onderwerpen als het klimaat en het milieu moet mijden, omdat klimaatverandering heel beangstigend is. Logisch: je wilt je kind geen klimaatdepressie aanpraten. Maar op iedere leeftijd kun je het onderwerp “een gezonde en mooie aarde” bespreekbaar maken. Boeken zijn hier de perfecte hulpbron voor. Daarom in deze blog de mooiste boeken voor jonge klimaatactivisten. Je vindt in deze blog 23 boeken voor peuters, kleuters, schoolkinderen, tieners en jongvolwassenen! 

De mooiste boeken voor jonge klimaatactivisten

Ik zal de boeken delen van jong naar oud. Bij ieder boek zal ik een leeftijdsindicatie geven en kort vertellen waar het over gaat. Niet alle boeken gaan over het klimaat. De meeste boeken gaan over de schoonheid van onze planeet: hoe wonderbaarlijk de aarde is. Van al die planeten is er een waar leven mogelijk is. Een waar wij mogen ademhalen, spelen, liefhebben, groeien, leren en luieren. Hoe bijzonder is dat! In groen ouderschap inspireer je kinderen om klimaatactivisten te worden, niet vanuit angst, maar vanuit liefde en respect voor de moeder aarde: de grote groene mama. Meer lezen over groen ouderschap? Lees hier de 7 stappen van groen ouderschap!

Klimaatboeken voor peuters en kleuters: 1 – 6 jaar

Koos zoekt een huis

Koos is een koala. Zijn huis wordt neergehaald door grote machines. Hij moet dus op zoek naar een andere boom waar hij met zijn vriendjes en familie kan wonen. Vol goede moed gaat Koos op pad. Een mooi en laagdrempelig boekje om kinderen te leren dat bomen woonplaats bieden aan tal van dieren. 

Als je naar de aarde komt

Als je naar de aarde komt, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hoe de aarde eruitziet, wat je er zoals ziet, wie er wonen en hoe sommige dingen werken. Als je leert over onze wonderlijke planeet zijn respect, verwondering en liefde voor de aarde een logisch gevolg.

Samen hier

Net als het vorige boek Samen hier een prachtig boek waarin de allerkleinsten uitleg krijgen over onze aarde, welke dieren er wonen, welke mensen er wonen, hoeveel schoonheid er zit in diversiteit. 

Het begint met een zaadje

Heel simpel maar heel mooi uitgelegd hoe een zaadje in de aarde gaat groeien, een boom wordt, waar talloze dieren, insecten en planten gaan wonen en weer zaadjes loslaat die ook weer een boom worden. Mooi boek om de liefde voor bomen te cultiveren en te leren over de kringloop van het leven en hoe alles met elkaar verbonden is.

Ik wou dat ik een vogel was

Prachtig voor 0 tot 116 jaar dit boek. Wat een rijk boek: 365 natuurgedichten, voor iedere dag van het jaar een. Je gaat de seizoenen door op de cadans van de poëzie. Een heerlijke manier om de dag te beginnen, kinderen te leren over de natuur en bekend te maken met Nederlandstalige poëzie.

Klimaatboeken voor kleuters en jonge schoolkinderen: 4-6 jaar

Samen sterk voor onze aarde

Een rijk geïllustreerd boek voor de jongste klimaatactivisten. Waarom is onze aarde zo bijzonder? Welke verschillende soorten zijn er zoal op onze aarde? Hoe maken mensen het systeem kapot? Waarom moeten we goed voor de aarde zorgen? Grote onderwerpen die behapbaar en simpel worden uitgelegd in Samen sterk voor onze aarde.

Greta en de reuzen

Greta en de reuzen gaat over Greta Thunsberg (ik weet niet in hoeverre Greta hier toestemming voor heeft gegeven, maar ik ga er even vanuit dat het goed zit: 40 cent per boek gaat naar Greenpeace). De dieren worden het bos uitgejaagd door grote reuzen die alles kapot maken en er steden voor in de plaats bouwen. Greta is moedig en komt op voor de dieren en de natuur en in opstand tegen de reuzen.

Gek, gaaf, geweldig

Ik zeg het zo vaak mogelijk: verwondering en bewondering over onze prachtige planeet leidt tot een intrinsieke wens om zo goed mogelijk voor de aarde te zorgen. Gek, gaaf, geweldig is een supertof natuurboek met allemaal feitjes en weetjes over dieren. Ook nog heel leuk voor schoolkinderen.

Ontdek de ongelofelijke wereld van de wetenschap

Dit leer- en doeboek staat bij de kleuters, maar is ook voor schoolkinderen nog heel tof. Kinderen leren eerst wat wetenschap is. Wat je zoal kunt leren, ontdekken, onderzoeken en uitvinden als wetenschapper. Daarna leren ze over een breed scala aan onderwerpen: fenomenen, hoe dingen werken, de oorsprong van bepaalde zaken, etc. Er staan ook allerlei wetenschappelijke experimenten en opdrachten in, om de geest van onze toekomstige wetenschappers te inspireren. Onze aarde heeft wetenschappers, die zich inzetten voor het behoud van de planeet, hard nodig.

Sterren en planeten

Je kunt de waarde van onze planeet, hoe bijzonder het is dat we hier kunnen leven, niet los zien van het heelal. Door een begrip op te bouwen van het heelal, de sterren en planeten (en kometen, meteoren en astroïden) begin je een gevoel te krijgen voor hoe allemachtig dat heelal is en hoe waanzinnig het is dat er binnen ál die ruimte één aarde is waar wij kunnen leven. Dit boek is een laagdrempelige eerste uitleg.

Klimaatboeken voor schoolkinderen: 6 tot 12 jaar

Blauwe Planeet

Onze oceanen houden ons in leven. Niet doordat we ze leegkammen en alles opvreten, maar omdat de oceanen CO2 opnemen. Zonder de oceanen was het leven op aarde allang niet meer mogelijk. De dieren, planten en koralen die erin leven zijn een onmisbaar element in het behouden van gezonde oceanen. Door te leren over het prachtige onderwaterleven ga je heel anders naar onze blauwe planeet kijken. Blauwe planeet is een dikke aanrader en opgebouwd met verhalen van de BBC serie Blue Planet.

Het dikke boek van onze bijzondere Natuur

Een fascinerend boek voor alle nieuwsgierige kinderen. Ook al geschikt voor kleuters. Allerlei soorten stenen, fossielen, planten, schimmels, bloemen en dieren komen aan bod. Ook heel tof om voor te lezen, omdat je er zelf veel van leert. Een heerlijk handboek, naslagwerk en inspiratiebron (bijvoorbeeld voor spreekbeurten).

Voor elkaar gemaakt

Alles is met elkaar verbonden. Zodra je de verbanden tussen verschillende planten en dieren gaat zien en hoe dit weer effect heeft op de mens, begrijp je dat alles wat we doen een effect heeft. De kleinste dingen, kunnen soms de grootste gevolgen hebben. In dit mooie boek lees je over verschillende dieren en planten en hoe ze afhankelijk van elkaar zijn en vanuit hun natuur voor elkaar zorgen.

Kalm aan

Ook weer zo’n schitterend boek waardoor kinderen op een laagdrempelige manier leren over de natuur. Dat de kleinste dingen, de kleinste dieren, een eigen verhaal hebben en bijzonder zijn. 50 verhalen met mooie illustraties die verwondering, bewondering en respect opwekken bij jong en oud.

Ik hartje de wereld

Een geweldig boek waarin je een reis maakt over onze prachtige planeet. Je leert van alles over de aarde en al het bijzondere dat aanwezig is: de mensen, de dieren, de planten, bomen en bloemen, de gebouwen en het eten. Mooie illustraties en korte tekstjes zodat het ook geschikt is voor kinderen om zelf te lezen en te gebruiken als naslagwerk voor spreekbeurten en onderzoekjes.

Het briljante bloemenboek

In deze serie zijn meer boeken verschenen: over de zee, over beestjes en dieren, over vogels. Dikke aanrader. In het briljante bloemenboek leer je een heleboel over allerlei soorten bloemen. Bloemen zijn namelijk behalve heel mooi ook heel belangrijk voor onze aarde!

Heelal

Zoals ik eerder al schreef, is het besef van het heelal een belangrijk onderdeel van de liefde voor onze aarde. Dat besef is gedurende je hele leven groeiende. In dit prachtige boek (uit dezelfde serie als Natuur) leer je talloze dingen over het bijzondere, machtige, magische, eindeloze heelal. Iets moeilijker dan het Natuurboek, dus nog niet voor kleuters. In deze serie zijn nog twee andere boeken verschenen: dieren en wonderlijke wezens.

Onze maan

Hoe werkt de maan? Wat doet de maan? Hoe verloopt haar reis om de aarde? Welke maanstanden zijn er? Waarom lijkt de maan soms groot en soms klein? Hoe werken eb en vloed? En tal van andere weetjes over de maan. De maan heeft een magische aantrekkingskracht op veel kinderen. Hoe tof om daar meer over te leren!

Klimaatboeken voor middelbare scholieren

In De groene mama heb ik hier uitgebreid over geschreven, maar klimaatdepressies zijn geen grap. Het is altijd verstandig om goed met je kind te blijven praten over wat hem/haar/hun bezighoudt. Houd een vinger aan de pols en maak zorgen bespreekbaar. Lees de boeken die je voor je tiener koopt ook zelf, zodat je inhoudelijk het gesprek aan kunt gaan. Als je kind graag “iets wil doen”, denk en help mee om dit te realiseren. Machteloosheid en moedeloosheid kunnen dan omgezet worden in klimaatactivisme, in welke vorm dan ook.

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat

Een supergaaf boek met feitjes en weetjes over het klimaat. Gemakkelijk genoeg uitgelegd voor middelbare scholieren (zou eigenlijk op de boekenlijst moeten staan van iedere middelbare scholier!), maar ook gewoon heel interessant voor volwassenen. Door de indeling van het boek is het ideaal om iedere dag of iedere week op te pakken en een of twee weetjes te lezen.

Hoe je alles kunt veranderen

Een mooi boek waar je in makkelijke taal kunt lezen over klimaatactivisme, oorzaken van klimaatverandering, klimaatrechtvaardigheid en oplossingen voor de klimaatcrisis. Een belangrijke gids, waar jongeren, onder begeleiding van een ouder, verzorger of docent, heel veel van kunnen leren. Ook dat je niet machteloos bent als individu!

Jongeren. Klimaat. Nu.

Een boek voor wat oudere middelbare scholieren en studenten die de noodzaak van actie voelen. Het klaar met het geouwehoer: we weten allemaal hoe de vork in de steel zit. Als we niet NU handelen is de wereld straks onveilig, ongezond en op veel plekken onleefbaar voor de kinderen en jongeren van nu. In dit jongerenmanifest voor klimaatrechtvaardigheid houden jongeren een pleidooi voor de toekomst. Hoe komen we bij een klimaatneutrale samenleving?

Klimaatboeken voor jongvolwassenen en studenten

Hoe gaan we dit uitleggen

Een onmisbaar boek voor iedereen die begaan is met onze aarde. Die vraag “hoe gaan we dit uitleggen” moet op zichzelf al genoeg zijn om jezelf eens flink achter de oren te krabben. Want welk antwoord kan jij geven later? Als je kinderen vragen “wat deed jij toen je leerde over klimaatverandering?”. We zijn het de jongere generaties verschuldigd om in actie te komen. Want niks doen, wetende dat miljarden mensen ontheemd zullen raken, toekomstperspectief verliezen en sterven… dat valt toch niet uit te leggen? 

De onbewoonbare aarde

Een heftig boek, dat in tegenstelling tot ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ niet in één adem kan worden uitgelezen. Maar het is een ontzettend belangrijk en leerzaam boek en naslagwerk. David Wallace Wells maakt in heldere woorden duidelijk wat er gebeurt als we niks doen. Een wetenschappelijk meesterwerk dat in de boekenkast van iedere klimaatactivist (domesticus) moet staan.

De groene mama

We zijn aanbeland bij de jongvolwassenen en studenten. De rest van het leven staat voor de deur. Misschien een leven met een gezin en kinderen. Ik hoop dat de kinderen en jongeren die keuze altijd kunnen behouden: dat de planeet veilig en gezond genoeg blijft om kinderen op te zetten. Daarom sluit ik deze lijst met boeken voor jonge klimaatactivisten af met De groene mama. In De groene mama kun je lezen hoe je het ouderschap zo milieuvriendelijk mogelijk kunt aanpakken: praktische tips vanaf de zwangerschap en kraamtijd en tot alle aspecten van het dagelijks leven, zoals voeding, kleding, speelgoed, schoonmaken, feest vieren, cosmetica en meer!

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

2 thoughts on “De mooiste boeken voor jonge klimaatactivisten: van 1 tot 21 jaar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.