Een dag in het leven van De groene mama en haar kroost

Een nieuwe blog op verzoek: hoe ziet een dag er bij ons uit, van opstaan tot naar bed gaan. Ik zal in deze blogpost een dag beschrijven waarin ik de hele dag met de meisjes ben. Over een tijdje zal ik een werkdag in het leven van De groene mama delen. Vandaag gaat het over groen ouderschap, het hebben van een harmonieuze dag met je kinderen, spelen, kunstzinnige activiteiten, veganistisch eten, scherm arm opvoeden en buiten zijn! Dus als je wilt weten hoe een dag in het leven van de groene mama en haar kroost er uitziet, lees dan gauw verder!

6:00-7:00 uur

Ergens tussen 6 en 7 uur wordt een van de meisjes wakker. Dat gaat vaak een beetje om en om of ze hebben periodes dat de een wat meer uitslaapt dan de ander. Ze worden wakker in ons bed. Mijn vrouw begint meestal om 7 uur met werken, dus die sluipt zachtjes de kamer uit. Wie het eerst waakt, wie het eerst een lading knuffels krijgt. We beginnen de dag altijd met knuffelen: mijn favoriete onderdeel van samen slapen! Als het tweede grietje wakker wordt, komt die bij het knuffelfestijn. 

een dag in het leven van de groene mama
gezellig samen wakker worden. Lees hier waarom Isaya nooit herkenbaar in beeld komt.
7:30 uur 

We gaan uit bed. Als iedereen naar de wc is geweest, duiken de meisjes meestal gelijk in een fantasiespel. Soms op de slaapverdieping, soms op zolder waar de speelkamer is. Dit geeft mij de tijd om te douchen en de slaapkamer op te ruimen. Hier vind je onze zero waste douche routine en hier kun je mijn ervaring lezen over 5 minuten per dag douchen! Ik heb een vast ritueeltje: ramen open, bed openslaan, kamer opruimen, was aanzetten, room spray spruiten. Een frisse en schone start van de dag. Een schone en opgeruimde kamer helpt mij om beter te slapen.

8:00 uur 

Als de meisjes nog even spelen, is dit het moment waarop ik mijn Instagram DM’s check, samenwerkingen online zet in mijn Instagram stories en als het een blog-dag is (woensdag en zondag) zet ik mijn nieuwe artikel van de online. Ik probeer social media daarna zoveel mogelijk niet meer te openen. In ieder geval niet waar de kinderen bij zijn. Wel gebruik ik mijn telefoon gedurende de dag om muziek af te spelen en foto’s en video’s te maken. 

8:30 uur

We gaan naar beneden. De meisjes zetten hun fantasiespel of beneden voort of ze gaan aan de vensterbank zitten beneden. Daar liggen houten tekenplanken en tekenspullen. Met uitzicht op de tuin kunnen ze een tekening maken, terwijl ik de vaatwasser uit en in ruim en het ontbijt klaarmaak en meal prep. Soms blijven ze in de speelkamer, als ze diep in hun spel zitten: dan mogen ze daar ontbijt-picknicken.

de groene mama
(foto van een andere dag) tekenen aan het raam

Ontbijt is in de zomer vaak muesli met vegan melk of vegan yoghurt of een boterham met vegan beleg. Soms maak ik een groene smoothie. In de winter gaat er ook graag havermout pap in. Alles zoveel mogelijk verpakkingsvrij. We ontbijten met muesli aan tafel en ik lees het natuurgedichtje van de dag voor uit β€œik wou dat ik een vogel was”. Na het ontbijt krijgen de meisjes hun Vitaminfit druppels: een belangrijke aanvulling op hun veganistische eten. In deze blog kun je lezen welke druppels ze precies krijgen (ik heb ook een kortingscode: Kari15).

ik wou dat ik een vogel was
ontbijt ritueel: een natuurgedicht en vitaminedruppels
9:00 uur 

Na het ontbijt voer ik eenzelfde soort ritueeltje uit als boven: ik ruim de keuken op en vervolgens de eetkamer en de woonkamer. Het huis is aan het einde van de dag altijd ontploft, maar ik begin graag opgeruimd. Goed voor je huis en spullen zorgen is een belangrijk onderdeel van groen leven. Waar je goed voor zorgt, gaat langer mee. Maar ook vind ik een gezond huis heel belangrijk. De meisjes gooi ik ondertussen even de tuin in. Dan kunnen ze even kijken welke bloemen er zijn uitgekomen, welke beestjes er al wakker zijn (Isaya vindt het leuk om dieren te turven) en kijken hoe het met de groenten van de hangende moestuin gaat. Er staat ook meestal een teiltje met water en eco sop in de tuin: goed voor uren vermaak! Maar vaak helpen ze ook mee met huishoudelijke taakjes, zoals het houten servies afwassen of meal preppen. Vandaag helpen ze met veganistische eiersalade maken voor de lunch.


Lees ook: de 7 stappen van groen ouderschap


9:30 uur

Tijd om β€œecht” aan de dag te beginnen. Hoewel ik de afwisseling van inadem- en uitademactiviteiten gedurende de hele dag in de gaten houd, ga ik er vanaf dit moment echt bewust naar kijken. Mocht je de blog nog niet kennen, over hoe je een harmonieuze dag met je kinderen kunt hebben, lees dan even hier verder. Dan begrijp je beter wat ik bedoel met β€œinadem activiteiten” en β€œuitadem activiteiten” en het idee erachter! Ook vind je in die blog concrete voorbeelden, aanwijzingen en tips. 

Ik begin de dag meestal met een inademactiviteit: de hersenen zijn fris en scherp. Ze hebben net alle tijd gehad voor vrij spel (uitademen) dus nu willen ze ook graag even inademen met mij. We gaan naar zolder. In de speelkamer staat een tafel, zodat we tijdens de lockdowns aan thuisonderwijs konden doen. Ik zet eerst Alela aan een taakje: een prikwerkje. Ik zorg ervoor dat ik gemakkelijk vervolgtaakjes kan pakken, want ze is 3 en heeft dus een korte aandachtsboog. 

Daarna richt ik me op Isaya. Ze heeft deze zomer leren lezen en geniet er volop van. Ik laat haar de houten letters in de juiste volgorde van het alfabet leggen. Zo heeft zij alle letters weer even scherp en zie ik gelijk welke letters nog lastig zijn. Daarna lezen we een stukje uit een tweedehands avi 1 boekje. Ondertussen geef ik Alela haar tweede taakje: vloeipapiertjes achter haar prikwerkje plakken. Het wordt een prachtig kunstwerk.

Na het lezen gaan we schrijven. Ik zeg een woord (drie of vier letters), Isaya spelt het woord en schrijft het vervolgens op. Alela is boos op haar kunstwerk en wil ook schrijven. Ik pak krijtjes en papier voor haar en leg ze op haar houten schilderplank. Ze maakt een tekening. Als Isaya is uitgeschreven, krijgt ze ook een papier om te tekenen. 


Op zoek naar kunstzinnige en creatieve inspiratie? Check dan: 50 leuke en leerzame activiteiten voor thuis


10:30 uur

Terwijl de meisjes in hun tekening verdwijnen, verdwijn ik even naar de kamer naast de speelkamer om de was op te hangen. We leven nu, voor de planeet, ruim 2 jaar zonder droger en het bevalt nog steeds super goed. Als ze zijn uitgetekend, gaan ze over in vrij spel (uitadem activiteit). Ik blijf in de buurt en help ze zoeken naar een oplossing als ze ruzie krijgen. De ruzies gaan over dezelfde dingen waar de meeste broertjes en zusjes ruzie hebben. Alela is jonger en snapt iets niet. Isaya is ouder en speelt de baas. Ze willen allebei met hetzelfde spelen. Alela mag niet meespelen. Isaya wil even alleen zijn. Alela is moe en weet niet hoe ze dat moet uiten. Etc.

11:00 uur

Ik haal een snackbordje (biologisch fruit en verschillende soorten nootjes en gedroogd fruit) en limonade. Ik neem de tijd om alles klaar te maken, want in hun vrije spel wil ik ze zo min mogelijk storen. Maar het begint wel tijd te worden voor een inadem moment: even rustig zitten en wat lekkers eten.

11:15 uur

Tijd om naar buiten te gaan! Afhankelijk van hoe moe Alela is, gaat ze in de wagen of op haar eigen vervoersmiddel. Bijvoorbeeld op haar step of loopfiets. Maar ze is ook aan het leren fietsen. Vandaag moeten we even een boodschapje halen, dus dat is een mooi moment om te oefenen. Isaya loopt naast haar en houdt haar stuur vast, zodat Alela niet om de haverklap in de bosjes ligt. We halen verpakkingsvrije broodjes in een herbruikbare zak en nemen ze mee naar de speeltuin.Β We gaan het allerliefst naar de natuurspeeltuin, maar dat is op Alela’s fietsje te ver.

Alela leert fietsen
Alela leert fietsen op Isaya’s oude fiets
12:00 uur

Alela is moe van het fietsen en Isaya kribbig van het aansturen van een koppige peuter. Een moment zitten in de zon, even rust en lunchen: verpakkingsvrije broodjes met homemade vegan eiersalade.


Lees ook: Het dagmenu van een veganist – wat eet ik op een dag


12:10 uur

Maar niet voor lang natuurlijk: in de speeltuin moet gespeeld worden. Ze barsten los en spelen naar hartenlust. Isaya maakt eigenlijk altijd wel vriendinnetjes in de speeltuin en gaat haar hang. Alela heeft hulp nodig in de speeltuin, dus ik hobbel achter haar aan. We spelen en scharrelen. Af en toe een drinkbeker aangeven, een schram zoenen, een frustratie aanhoren, een knuffel geven, een snoepje uitgeven en heel vaak reageren op de oproep: β€œmama kijk!” Je weet wel, gewoon zoals het gaat in de speeltuin!

een dag in het leven van de groene mama
(foto van een andere dag) een van Alela’s kunstwerken in de speeltuin
13:45 uur 

Alela stort in en ik heb het ook wel gezien: het is best fris. Alela is te moe om naar huis te fietsen, dus ik hang haar in de draagzak en Isaya neemt het fietsje onder haar hoede. We doen heel veel lopend. Een heerlijk onderdeel van groen ouderschap: als je wandelt vertraag je, waardoor je de tijd hebt om naar de natuur te kijken, dingen uit te leggen en gesprekken te voeren. Als we thuis zijn, is er even tijd voor een rustmoment. Een flesje op de bank voor Alela, een luisterboekje voor Isaya. Ik ruim de vaatwasser weer uit en sluit me even op de wc op om mijn DM’s te lezen en stories te delen (ik ben vast niet de enige moeder die de wc gebruikt voor schermtijd haha).

14:00 uur

Iedereen kan er weer tegenaan. Het tweede deel van de dag vindt soms binnen plaats en soms buiten. Als we thuis blijven gaan we meestal naar de speelkamer. Maar als er veel in huis moet gebeuren, spelen de meisjes soms ook om me heen terwijl ik de was opvouw en schoonmaak. Soms helpen ze mee, bijvoorbeeld als ik de badkamer moet schoonmaken. Dan geef ik ze een teiltje met mijn ecologische DIY allesreiniger en boenen ze vlijtig mee. Dit soort klusjes zijn op de Vrije School een privilege en zo doen we dat thuis ook. Helpen mag en dat is leuk, want dat betekent dat je iets al kan of aan het leren bent!Β 

een dag in het leven van de groene mama
(foto van een andere dag) helpen met klusjes, oftewel “taakjes” zijn een privilege

Als we naar buiten gaan voor het tweede deel van de dag, gaan we of naar het bos, een museum, het strand of op bezoek bij iemand of naar de stad of naar de kringloopwinkel. Vandaag is het de kringloopwinkel. We gaan op mijn fiets. Alela voorop en Isaya achterop. Hier vind je mijn blog met 7 tips voor ultiem kringloopgeluk!

14:15 uur 

We scharrelen rond. In de meeste kringloopwinkels hebben de meiden het heerlijk naar hun zin: ze zoeken meestal de speelhoek op en gaan lekker spelen, terwijl ik op jacht ga naar rieten mandjes πŸ˜‰ Vandaag ziet Isaya het even niet zitten: we zijn in een kringloopwinkel die ze niet zo leuk vindt, ze mist haar vriendinnetjes die op vakantie zijn en is gewoon even knorrig. Halverwege de winkel roept Alela β€œIK MOET PLASSEN!” Ik tel mijn zegeningen, zet mijn mandje terug, neem mijn kinderen mee en stap de winkel uit. Als ik Alela naast een boom heb laten plassen, besluiten we naar een andere kringloopwinkel te gaan. Eentje waar Isaya graag heen wil.

14:45 uur

Hier zijn we alle drie in ons element. Een grote speelhoek vol met speelgoed, knuffels en oerlelijke beeldjes. We hebben de afspraak dat ze altijd 1 ding mogen uitkiezen in de kringloopwinkel. Ik stuur het een beetje (ik suggereer bijvoorbeeld dat Alela een beeldje uitkiest in plaats van een lawaaierig plastic ding). Vaak kiezen ze beeldjes uit. Laatst vond Isaya een prachtige gouden tas. Helemaal gelukkig zijn ze dan. Tegen half 4 lopen we bepakt met mandjes, de gouden tas en kringloopgeluk op onze gezichten de kringloopwinkel uit.

kringloopgeluk
(foto van een andere dag) Isaya met een van haar kringloopschatten
16:00 uur

We komen tegelijk thuis met mijn vrouw. Die werkt soms in de stad en soms 10 kilometer buiten de stad. Ze doet alles op de fiets. Al drie jaar lang, sinds we onze auto verkochten voor de planeet. Ik ben knettertrots op haar. Isaya en Alela hun de kringloopschatten schoon. Daarna ga ik met de meisjes naar zolder. We bouwen samen een groot kasteel met blokken en een paar dierentorens met houten dieren. Hier vind je de blog met al het houten speelgoed van de meiden.Tegen 17:00 uur trek ik de bak met kinetisch zand open en vul de houten speelbakken van de meisjes ermee. Zij gaan lekkere zandtaartjes en andere kunstwerken maken en ik ga naar beneden.

speelkamer
bouwen in de speelkamer. Hier vind je een speelkamer tour!
17:00 uur

Tijd om te koken. We eten veganistisch en zoveel mogelijk verpakkingsvrij en binnen het seizoen (en biologisch). Ik heb net als alle andere ouders niet altijd zin om te koken. Maar door onze verpakkingsvrije voorraadkast en de wekelijkse bio boer bestelling raakt ik wel altijd geΓ―nspireerd om iets lekkers en gezonds te maken voor mijn gezin. Tijdens het koken kletsen mijn vrouw en ik even bij. De meisjes komen na een tijdje ook naar beneden en mijn vrouw gaat even een boekje met ze lezen op de bank. We voeden schermarm op. Dat betekent voor Isaya en Alela: 2 avonden per week hebben ze filmpjesavond van 16:30 uur tot 17:30 uur, de andere dagen zijn schermvrij. In deze blog kun je lezen waarom we dit doen en vind je tips voor minder schermtijd.

17:30 uur

We gaan aan tafel. Alela is supermoe, omdat ze nog in die overgangsfase zit van wel/geen middagslaapje doen. Ze heeft geen trek. We hebben aan tafel de regel dat ze alles 1 keer moeten proeven, maar een driejarige kun je geen sikkepit wijs maken. Dus mijn vrouw pakt een knuffel, zet een gek stemmetje op en schept zo spelenderwijs de broodnodige voedingsstoffen bij de peuter naar binnen. Isaya gaat ook nog helemaal op in die heerlijke fantasiewereld en kletst gezellig terug tegen het beertje.Β Hier vind je 10 tips om “moeilijke eters” aan het eten te krijgen. Ik kijk mijn vrouw dankbaar aan. Na een lange dag stond ik op het punt om te zeggen: “als je je groenten op eet, krijg je een snoepje” πŸ˜‰

18:00 uur

De koek (en de maaltijd) is op. We nemen de meisjes mee naar boven: tanden poetsen, snoetjes wassen, plassen, pyjamies aan en naar bed. De meiden beginnen de nacht in hun eigen bed: twee eenpersoonsbedden tegen elkaar geschoven. Gezellig bij elkaar. In de loop van de nacht komen ze bij ons liggen. Lees hier de blog met veelgestelde vragen over hoe en waarom we samen slapen. We blijven altijd bij ze tot ze in slaap zijn. Mijn vrouw of ik leest een boekje voor, dan mogen de meisjes nog wat over hun dag vertellen aan hun favoriete knuffel en dan is het oogjes toe. 


Lees ook: de favoriete voorleesboeken van Isaya & Alela


19:00 uur

Alela viel als een blok in slaap, Isaya heeft nog wat moeite om de dag los te laten. Mijn vrouw ligt naast haar en aait haar zachtjes over haar rug. Alela ligt in mijn schoot, in dromenland. Ik pak mijn telefoon en beantwoord mijn DM’s op Instagram. Daarna zet ik een foto online en deel ik wat Instagram stories. 

20:00 uur

Ik heb nog wat e-mails beantwoord en de blog voor morgen nog een keer doorgelezen. Beneden hoor ik mijn vrouw de keuken opruimen. Ik ga ook naar beneden. Ze vervangt nog even de vuilniszak (zo dankbaar: ik heb in de 10,5 jaar dat we samen zijn slechts 4 keer een vuilniszak hoeven vervangen en slechts 1 keer de vuilnis buiten hoeven zetten). We kruipen samen op de bank en zetten een Netflix serie aan. We kijken samen graag Doomsday series πŸ˜‰ momenteel is dat Salvation. Heerlijk, even samen genieten van het feit dat het einde van de wereld er nog niet is. Wat hebben we een hoop om dankbaar voor te zijn.

Columns by Kari

One thought on “Een dag in het leven van De groene mama en haar kroost

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.