Vegan aubergine rolletjes met gekarameliseerde walnoten uit de oven

Ik ben episch slecht in het volgen van recepten. Als ik al een kookboek open sla, kijk ik met een half oog naar de ingrediΓ«nten, werp een blik op mijn verpakkingsvrije voorraadkast en de inhoud van de groentela en ga dan op gevoel aan de slag. Maar soms word ik wel geΓ―nspireerd door kookboeken of foodblogs om nieuwe combinaties en vegan ingrediΓ«nten uit te proberen. Mijn favoriete foodblogger is al jaren Sweet Potato Soul. En recent heb ik nog een heerlijke vegan chef ontdekt: Jason Tjon Affo. In zijn nieuwe kookboek Vegan Party Food zag ik een recept voor veganistische aubergine rolletjes. Met de feestdagen heb ik een eigen draai gegeven aan de rolletjes. Omdat er op Instagram veel vraag was naar dat recept deel ik mijn versie in deze blog!

Vegan Aanrader

Het boek van Jason heeft ons halve kerstmenu geΓ―nspireerd afgelopen feestdagen. Ik maakte behalve aubergine rolletjes ook variaties op andere recepten in zijn boek, zoals focaccia, masala zuurkool en knoflook komkommer salade. En hij heeft me geinspieerd om nieuwe recepten te ontwikkelen met ingrediΓ«nten waar ik eerder niet mee kookte, zoals miso. Ik vind zijn boek dan ook echt een dikke aanrader. Jason maakt prachtig kleurrijk eten (in alle kleuren van de regenboog) en heeft ook veel Surinaamse gerechten geveganized. Als je op zoek bent naar 100% plantaardige inspiratie of een mooi cadeau, neem dan even een kijkje bij Vegan Party Food.

Veganistische aubergine rolletjes

Wat heb je nodig (4 volwassenen)

Zoals altijd staan de ingrediΓ«nten die verpakkingsvrij kunnen aangegeven met een *

  • 2 biologische aubergines *
  • 2 handjes walnoten of pecannoten *
  • 1 el Agave siroop *
  • 1 prei *
  • 2 teentjes knoflook *
  • 350 gram biologische tomatensaus
  • 1 eetlepel Miso pasta
  • een hand cherry tomaatjes *
  • Verse bascilicum
  • 1/2 theelepel paprikapoeder *
  • 1/2 theelepel masala *
  • 1 theelepel kerriepoeder *
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • Sojasaus *
  • Olijfolie *
  • Zonnebloemolie *
  • Zout & Peper *
Hoe maak je de veganistische aubergine rolletjes?
  1. Snijd de aubergines in lange, dunne plakken
  2. Maak een marinade van olijfolie (3 delen), sojasaus (1 deel), paprikapoeder, masala, kerriepoeder, kurkuma, zout en peper
  3. Haal alle aubergine plakken erdoorheen, tot de oppervlakten aan beide kanten bedekt zijn met marinade
  4. Doe een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een of meerdere bakpannen en bak de aubergine plakken tot ze zacht en bruin zijn. Neem hier de tijd voor. Frituur ze niet, want dan zijn ze moeilijker te rollen, maar gebruik ook niet te weinig zonnebloemolie: we willen geen droge hap.
  5. Snijd de knoflook en prei in stukjes en bak in zonnebloemolie.
  6. Voeg de miso pasta toe en bak nog eventjes verder.
  7. Doe de tomatensaus erbij en breng het geheel aan de kook
  8. Voeg dan de cherry tomaatjes toe en wat verse basilicum.
  9. Proef je tomatensaus: voeg indien nodig een theelepel suiker of wat extra peper en zout toe.
  10. Verwarm je oven voor 220 graden
  11. Roerbak nu de walnoten (pecannoten zijn ook lekker) in een klein beetje zonnebloemolie. Voeg na een minuutje een eetlepel agave siroop toe en roerbak nog een aantal minuten, tot de noten een bruin glinsterend laagje hebben gekregen.
  12. Leg steeds een aubergine plak in de ovenschaal, doe hier 3/4 noten in, rol de aubergine op en herhaal tot alle aubergine plakken zijn gevuld met noten en opgerold in de schaal liggen.
  13. Schep de tomatensaus over de auberginerolletjes heen
  14. Doe in de oven en bak nog 20 minuten

Je kunt deze veganistische aubergine rolletjes eten met pasta, rijst, (gebakken) aardappelen, couscous: wat je maar wilt. Het is ook heerlijk als side dish, met andere groente gerechten (ik maakte er bijvoorbeeld een spinaziegerecht met tomatenpuree, komkommersalade, pesto pasta, vegan champignon saus (recept volgt) en gefrituurde tempΓ© bij tijdens de feestdagen. Jason maakt de veganistische aubergine rolletjes onder andere gevuld met rijst en chili en maakt een glaze met onder meer sesamolie en edelgistvlokken. Je kunt dus volop variΓ«ren en je eigen draai geven aan dit heerlijke vegan gerecht. Hier was het een hit, dus neem zeker even een kijkje bij de heerlijke recepten van Jason Tjon Affo!

Columns by Kari

Disclaimer, PR + affiliate content

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.