De lekkerste veganistische champignonsaus zelf maken

Een heerlijke saus voor over de spinazie, asperges, bloemkool, broccoli, in een gevulde paprika, als ragout of gewoon over de pasta. Deze veganistische champignonsaus is lekkerder dan welk kant & klare pakje uit de supermarkt dan ook. En omdat hij 100% plantaardig is, is hij niet alleen een stuk gezonder, maar ook veel milieuvriendelijker! Lees gauw verder voor het recept!

Wat heb je nodig om deze veganistische champignonsaus te maken?

Voor 4 volwassenen. De ingrediënten die verpakkingsvrij kunnen staan zoals altijd gemarkeerd met een *.

veganistische champignonsaus
  • 400 ml havermelk
  • 1,5 el arrowroot powder + 4 el extra havermelk
  • 2 uien *
  • 3 teentjes knoflook *
  • 500 gram biologische kastanje champginons *
  • 1/2 tl paprikapoeder *
  • 2 tl gedroogde peterselie *
  • 1 el plantaardige bouillonpoeder * of een blokje plantaardige bouillon
  • Zout & peper *
  • zonnebloemolie *

Je kunt variëren met prei in plaats van ui. En uiteraard verschillende paddestoelen toevoegen voor speciale gelegenheden, zoals (konings) oesterzwammen en shii-take. Als je geen havermelk lust, kun je een andere plantaardige melk kiezen voor deze veganistische champignonsaus, zoals amandelmelk of sojamelk.

Hoe maak je deze vegan champignonsaus?

  1. Snijd de ui, knoflook en kastanje champignons in kleine stukjes
  2. Doe zonnebloemolie in een rvs (kook)pan of braadpan en bak de ui en knoflook enkele minuten
  3. Voeg de paprikapoeder en zout & peper toe en bak nog een halve minuut
  4. Voeg vervolgens de kastanje champignons toe en bak tot ze geslonken en bruin gebakken zijn. Voeg halverwege de peterselie toe.
  5. Mix ondertussen de arrowroot poeder met de 4 eetlepels havermelk: roer of mix de poeder en plantaardige melk goed door, tot het een glad geheel is. Laat het vervolgens staan tot het een stevigere structuur heeft gekregen.
  6. Als de groenten klaar zijn, voeg de 400 ml havermelk toe, samen met de bouillonpoeder. Roer alles door en breng het aan de kook.
  7. Voeg dan de arrowroot poeder mix toe en begin gelijk goed te roeren. Zo krijgt de saus een stevige maar smeuïge saus structuur.
veganistische champignonsaus

Serveer de veganistische champignonsaus zoals gewenst met andere groenten (zoals bloemkool, broccoli, asperges), over de pasta of pesto pasta of als ragout in een ragoutpasteitje of gevulde paprika met veganistisch gehakt. Ook lekker: als saus over gebakken knolselderij, als vegan alternatief voor biefstuk. Maar de saus is ook lekker over allerlei soorten veganistische burgers, zoals vegan biefstukburgers, kipburgers (hierboven zie je de Pluimfeest burger van de Vegetarische slager), schnitzels, groenteburgers, linzenburgers, visburgers.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.