Een nieuwe start: 7 tips voor meer rust, energie, slaap, plezier en concentratie

Een paar maanden geleden ben ik gescheiden en zijn we verhuisd. Het waren hele drukke maanden, met klussen, verhuizen, inrichten en landen in ons nieuwe leven. Maar het huis en de tuin zijn zo goed als af, de meisjes hebben hun draai gevonden in het nieuwe huis en we voelen ons hier thuis. Een nieuwe start. Die begon met lange dagen en eindeloze to do lijstjes, maar waar nu ook ruimte is voor meer rust en energie. Het eerste deel van dit jaar stond in het teken van “afbreken” – het verliezen van ons huwelijk, het gezinsleven, het oude huis. Het tweede deel van het jaar staat in het teken van opbouwen: een nieuw huis, een gezinnetje van drie, een nieuwe relatie. Het was en is best veel. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. In deze blog deel ik welke dingen en mensen mij in deze tijd helpen. Als je zelf door een pittige tijd gaat of bent gegaan en zoekend bent naar meer energie, rust, slaap, concentratie, plezier en zingeving, kom dan even lezen.

7 dingen die mij helpen

om meer rust, energie, slaap, concentratie, overzicht, plezier en vertrouwen te ervaren

1. Familie en vrienden

Ik had dit niet gekund zonder de steun, liefde en hulp van mijn familie en vrienden. Ik hoop dat als je door een zware of uitdagende tijd gaat, je mensen in je omgeving hebt aan wie je hulp kunt vragen, bij wie je steun kunt vinden of een luisterend oor. Het is niet altijd gemakkelijk om aan te geven dat je dat nodig hebt of om de ruimte te voelen bij iemand anders en die ook te durven innemen. Of je nu midden in je kraamtijd zit met slapeloze nachten en borstvoedingsperikelen, of een stressvolle baan combineert met een vol huishouden, problemen hebt in je relatie of huwelijk… Het helpt altijd als je niet het gevoel hebt dat je het alleen moet doen. Vraag een vriendin of ze voor je wil koken in de kraamtijd of even met je baby wil knuffelen in de kamer naast je zodat jij kan slapen. Lucht je hart bij een vriendin, een zus, je moeder. Vraag je partner en/of werkgever om mee te denken waar je een stapje terug kan doen zodat er meer rust ontstaat.

2. Tijd met de kinderen

Door hoe ik mijn werkleven heb ingericht kan ik mijn werk doen als de kinderen bij mijn ex zijn, op school zijn of liggen te slapen. Daardoor hebben we de middagen (de meisjes hebben overwegend korte schooldagen) en weekenden vrij om samen leuke dingen te doen. Ik haal veel energie uit de dagen met de kinderen. Ik kan me voorstellen dat het soms even zoeken is naar wat voor jullie werkt. Wij gaan meestal een keer in de week naar een museum (lees hier mijn museumtips), met de fiets naar het bos of een ander natuurgebied (in de warme maanden naar het strand) en de bibliotheek. Verder zijn we ook vaak thuis lekker aan het knutselen, schilderen, boekjes lezen en spelen in de speelkamer of werken we in de tuin. Deze tijd thuis en samen is heel waardevol: zo zijn de meisjes zich echt thuis gaan voelen in het nieuwe huis. Een goede planning, met voldoende rustmomenten/dagen tussendoor werkt hier heel goed. Als je op zoek bent naar manieren om je dagen met je kinderen fijner, gezelliger, rustiger of juist actiever te maken, lees dan eens de blog: “het geheim voor een harmonieuze dag met je kinderen‘.

de groene mama

3. Een sport of hobby voor jezelf

Ik schreef er al eerder over, in de blog ‘7 dingen die ik als moeder helemaal voor mezelf doe‘: toen ik vorig jaar voor het eerst na twintig jaar weer een tennisracket oppakte ging er een wereld voor me open. Het was de eerste keer sinds ik moeder was dat ik iets helemaal alleen en voor mezelf deed. Inmiddels, anderhalf jaar later, is het nog steeds regelmatig zoeken naar tijd, rust, concentratie en ruimte om te sporten, te lezen of een van de andere dingen, die ik alleen en voor mezelf doe, in te plannen. Maar ik heb wel geleerd dat ik daar prioriteit aan moet geven. Boulderen heeft mij het afgelopen half jaar heel veel geholpen: om te ontspannen, sterker te worden, angsten te overwinnen en gewoon veel plezier te hebben. Misschien zal het even zoeken zijn: een sport of een hobby waar je even met niemand rekening hoeft te houden. Iets dat je voor jezelf doet, zonder dat er een bepaalde nut of noodzaak aanzit. Behalve dat jij even “uit kan”, kan ontspannen, plezier kan beleven of rust kunt voelen. Maar het is de moeite waard!

De groene mama boulderen energie

4. Energie uit ezonde voeding en voedingssupplementen

Ik vind koken en bakken heel leuk. Ik kook graag voor anderen: het is hier meerdere keren per week zoete inval met mee eters en dat vind ik heerlijk. Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je dat ik veganistisch kook, zoveel mogelijk biologisch via de biologische boeren uit de regio en verpakkingsvrij via Pieter Pot. Als je meer wilt weten over hoe ik zo milieuvriendelijk mogelijk koop en kook (en wat dit kost) lees dan deze blog. In koken komen voor mij meerdere dingen samen: mijn passie voor milieuvriendelijk leven en groen ouderschap, het heerlijk vinden om voor anderen te zorgen door lekker voor ze te koken, daarmee ook gelijk goed voor mezelf zorgen door gezond te eten, ontspanning vinden in de handelingen van het bakken of koken, inspiratie en creativiteit vinden in het ontwikkelen van nieuwe recepten. Gezonde voeding is heel belangrijk voor hoe je je voelt, dus wat mij betreft mag deze niet ontbreken in dit rijtje tips.

De groene mama vegan koken

Omdat ik plantaardig eet, gebruik ik voedingssuplementen. In de blog “hoe gaat het nu echt?” die ik schreef na de scheiding vertelde ik dat de supplementen van Femmegetic mij enorm hebben geholpen. De Mama Care (voorheen genaamd Postpartum care) van Femmegetic kan ik eigenlijk iedere moeder aanbevelen: of je nu net bent bevallen of al een paar jaartjes mag genieten van je kroost. Mama Care zorgt ervoor dat ik mij kan concentreren, waardoor ik een van mijn grootste hobby’s – lezen – weer kon gaan oppakken. Toen ik het een tijdje niet gebruikte terwijl het wel een drukke en stressvolle tijd was, merkte ik dat mijn concentratie veel minder werd. Zodra ik weer begon met de Mama Care, kon ik weer lezen en had ik meer innerlijke rust en overzicht. Meer energie en minder dat gevoel van jagen. Mama Care bevat namelijk onder andere Ashwaghandha – een krachtig middel tegen stress.

Femmegetic energie om mama te zijn

Femmegetic heeft inmiddels twee nieuwe producten ontwikkeld: Mama B-Complete en Mamagnesium. Mama B-Complete is een vitamine B supplement met B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12. De Mamagnesium is een magnesium supplement. Voor deze blog wil ik wat dieper ingaan op dit supplement. Als je meer wilt weten over de Mama Care, lees dan deze blog. Als je meer wilt weten over Mama B-Complete, lees dan hier verder. Ik ben magnesium gaan gebruiken, in de eerste plaats om beter te slapen. Ik heb al ruim 17 jaar chronische insomnia en magnesium verbetert je nachtrust. Magnesium helpt tegen geestelijk en lichamelijke vermoeidheid en geeft je meer energie. Het houdt je botten, spieren en gebit sterk en gezond. Ik gebruik magnesium dus ook omdat ik boulder (vraagt veel spierkracht) en aan yoga en hardlopen doe. Magnesium speelt ook een rol in je hormoonhuishouding en helpt je daardoor om je meer in balans te voelen. Tot slot speelt magnesium een belangrijke rol in het normaal functioneren van je zenuwstelsel, waardoor het een positieve invloed heeft op je concentratievermogen en geheugen.

Je neemt de Mamagnesium van Femmegetic door een theelepel van de poeder op te lossen in water, sap of thee. Ik drink het voordat ik ga slapen, voor een betere nachtrust. In de ochtend neem ik de Mama Care en de B-complete. Deze drie samen zijn de Femmegetic Bliss. Het perfect samengestelde totaalpakket dat je de energie zal geven om mama te zijn. Als je Femmegetic wilt uitproberen, gebruik dan mijn kortingscode groenemama21. Hiermee krijg je 10% korting op je bestelling bij Femmegetic. Ik kan je aanraden om een abonnement af te sluiten. Want ik kan je beloven dat als je eenmaal de werking begint te ervaren van deze supplementen, je niet zonder wilt komen te zitten.

Mamagnesium Femmegetic energie

Lees ook: 20 slaap tips van een insomniac


Alle producten van Femmegetic zijn vegan, glutenvrij, suikervrij en GGO vrij (non GMO). De blog en het Instagram account van Femmegetic zijn een bron van informatie en inspiratie over hormonen, seks, slapen, energie, postpartum herstel, vaginale gezondheid, gezonde voeding en meer. De oprichtster van Femmegetic, DesirΓ©e DomacassΓ©, is gezondheidswetenschapper gespecialiseerd in hormoonhuishouding, postnatale depletie en voeding. In haar orthomoleculaire praktijk komen moeders met veelvoorkomende problemen na de zwangerschap, bevalling en miskraam. Zoals oververmoeidheid, post natale depletie, “mom brain”, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, stress, moedeloosheid, slaapproblemen, verminderde libido en (postnatale) depressie. Voor deze en alle andere vrouwen die zich staande proberen te houden in het moederschap, vaak in combinatie met werk, huishouden en een sociaal leven, ontwikkelde DesirΓ©e DomacassΓ© de supplementen van Femmegetic.


5. Tijd met je lief

Het kan zo ingewikkeld zijn om tijd te vinden voor elkaar. Dat begrijp ik heel goed en daar liep ik in mijn huwelijk regelmatig tegenaan. Omdat mijn nieuwe partner en ik allebei co ouderschap hebben, kunnen we gemakkelijker tijd met en voor elkaar inplannen. Hoewel ik de kinderen verschrikkelijk mis als ze er niet zijn, geniet ik ook van mijn tijd met P. We bezoeken musea, gaan wandelen in het bos of op het strand, bezoeken andere steden, gaan lekker uit eten, koken voor elkaar en vrienden en voeren veel gesprekken. Over kunst, onze kinderen, onze dromen, wensen, verlangens en angsten, over onze relatie, over seks, ons werk, de boeken die we lezen, muziek die we luisteren, klimaatverandering, de toestand van onze ingewikkelde maar eindeloos mooie planeet… Iedereen weet het wel, maar om het ook echt te doen, dat vraagt veel tijd en aandacht: communiceren is eindeloos belangrijk voor een relatie en het is iets wat ik actief probeer te leren. Ik ervaar mede daardoor veel rust en vertrouwen in mijn relatie met P. Als je nu door een stressvolle of moeilijke tijd gaat en je hebt een partner, hoop ik dat jullie elkaar kunnen vinden. Tijd voor elkaar kunnen vrijmaken – al dan niet met hulp van vrienden of familie die kunnen oppassen – om leuke dingen te doen samen en goed te praten.

6. Schermtijd

Schermen hebben veel invloed op mijn slaap en dus op mijn energie. Mijn werk speelt zich grotendeel af via een scherm: mijn laptop en mijn telefoon. Daarom kijk ik ‘s avonds, als ik klaar ben met werken, bewust geen series of TV. Ik heb in het nieuwe huis er ook bewust voor gekozen geen televisie te hebben. We voeden scherm-arm op, dus de kinderen hebben twee avonden in de week “filmpjesavond” – dat kan gewoon op mijn laptop. Als je meer wilt weten over waarom en hoe we scherm-arm opvoeden en ben je op zoek naar tips voor minder schermtijd, lees dan deze blog. Als je worstelt met slapeloze nachten, weinig energie of onrust, kan ik je aanraden om een maand of twee uit te proberen en te ontdekken hoe het met je gaat als je ‘s avonds de schermen uitzet.

7. Een goede planning

In het gedeelte over tijd met de kinderen stipte ik het al even aan: een goede planning kan zoveel rust en overzicht geven. Ik gebruik zelf een maandplanning. Hierin zet ik al mijn deadlines in: wanneer ik content moet schrijven of schieten, wanneer ik het moet inleveren ter goedkeuring, wanneer het online moet komen, wanneer ik de opdracht administratief moet afronden (statistieken indienen, facturen versturen, etc.). Deze maandplanning zorgt er niet alleen voor dat ik geen deadlines mis, maar ook juist dat ik niet aan een stuk door werk. Als ik mijn werk voor die dag af heb, stop ik met werken. Als alles overzichtelijk is ingepland kun je veel meer rust ervaren in je to do lijstjes. Weten wanneer je moet stoppen is net zo belangrijk als je werk afkrijgen. Een goede planning helpt mij om op tijd mijn computer dicht te klappen en iets te gaan doen dat rust, ontspanning of plezier brengt. Hoewel ik natuurlijk super veel plezier haal uit mijn werk en mijn werk zoveel mogelijk probeer te laten aansluiten bij mijn dagelijks leven met de kinderen, helpt dit mij om de juiste balans te vinden. Dus dat is mijn laatste tip voor meer rust, overzicht, energie en productiviteit: maak een goede maand-, week- en dagplanning en probeer deze te volgen.


Femmegetic energie

Vergeet niet dat als je Femmegetic wilt uitproberen, je mijn kortingscode groenemama21 kunt gebruiken. Hiermee krijg je 10% korting op je bestelling of abonnement bij Femmegetic.


Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.