Zo maak je de lekkerste vegan tzatziki

Ik heb regelmatig vegan tzatziki gegeten in restaurants of uit de supermarkt. Maar ik vond het nooit lekker. Dat vond ik zo zonde, want toen ik 15 jaar geleden nog vegetarisch at, vond ik tzatziki echt zalig. Daarom besloot ik het zelf te maken. Ik liet alle standaard of traditionele recepten los en ontwikkelde een nieuw vegan tzatziki recept. En het is zalig geworden! Dit is de lekkerste vegan tzatziki die ik ooit heb gegeten. De meisjes smulden er ook van. Zeker in combinatie met de vegan naan die ik erbij maakte!

Tzatziki is een heerlijke Griekse dip en bijgerecht. Je kunt het eten met brood, als voorgerecht of borrelhapje. Of bij een groenteschotel, als bijgerecht. Wij maakten het klaar met vegan naan. De lekkerste naan die ik ooit heb gegeten! De meiden hadden binnen no time de helft opgesmikkeld. Beide recepten waren een groot succes bij ze. Het recept voor vegan naan vind je hier! Wil je niks missen? Meld je dan aan met je emailadres in de rechterbalk (of als je op je mobiel leest, scroll naar beneden). Dan ontvang je een mailtje als er een nieuwe blog online komt!

vegan tzatziki

Wat heb je nodig voor vegan tzatziki

Alle ingredienten zijn veganistisch. De komkommer, limoen, knoflook en kruiden zijn biologisch. De appelciderazijn, zout en peper en olijfolie zijn verpakkingsvrij.

vegan tzatziki

Ingredienten

  • 2/3 van een komkommer
  • citroenrasp van een halve limoen
  • sap van 1/4 limoen
  • 2 el appelciderazijn
  • 3 teentjes knoflook, gesperst
  • verse dille
  • verse peterselie
  • verse munt
  • vegan kwark van Alpro
  • zout en peper
  • olijfolie

Hoe maak je deze heerlijke dip?

Het is handig om het eerste deel van de vegan tzatziki eerder op de dag voor te bereiden. De komkommer wordt namelijk nog lekkerder als hij de tijd krijgt om te marineren.

1. Schil de komkommer en rasp deze met een middelkleine rasp
2. Doe de geraspte komkommer in een vergiet en laat uitlekken, doe daarna in een bakje of schaaltje
3. Rasp met een kleine rasp de schil van de helft van een limoen
4. Snijd de limoen in partjes en voeg het sap en de rasp toe aan de komkommer
5. Voeg 2 el appelciderazijn toe
6. Pers 3 teentjes knoflook en voeg dit ook toe aan de komkommer

Nu is het tijd voor de kruiden. Je kunt tzatziki met dille, peterselie of munt maken. Het mag een van de drie zijn. Maar ik vind de combinatie van deze drie verse kruiden het lekkerst. De samenstelling, hoeveelheid en verhoudingen kun je afstemmen op je eigen smaak en voorkeuren. Ik koos voor ongeveer een takje verse munt, twee takjes verse (platte) peterselie en eetlepel verse dille.

7. Snijd de verse kruiden fijn en voeg ze toe aan de komkommer.
8. Voeg tot slot zout en peper toe en roer alles goed door elkaar.

Het resultaat moet lekker pittig zijn: de knoflook slaat je om de oren, het is lekker zout en goed gekruid. De vegan kwark gaat de smaak later in balans brengen.

9. Zet de komkommer minimaal een uur in de koelkast.

In traditionele tzatziki recepten wordt Griekse yoghurt gebruikt. Ik besloot voor mijn vegan tzatziki voor vegan kwark te kiezen van Alpro. Dit is een zoetige kwark op basis van soja. Er is ook een suikervrije variant. Alpro heeft ook een Griekse stijl yoghurt. Die is op basis van kokos en dat vind ik niet lekker. Maar je kunt uiteraard kiezen wat jij het lekkerst vindt of beiden uitproberen, net als met de kruiden.

vegan tzatziki

10. Haal de komkommer uit de koelkast en giet het vocht af in een vergiet
11. Doe 6 el vegan kwark in een bakje of schaal en voeg de gemarineerde komkomkommer er aan toe. Roer goed door.
12. Om de vegan tzatziki af te maken en te serveren, doe je het in een mooie schaal en besprenkel je het met 1 el olijfolie. Garneer eventueel met peterselie of koriander.

vegan tzatziki

Eet smakelijk! En vergeet niet om woensdag terug te komen voor het vegan naan recept!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.