De lekkerste vegan naan thuis maken

Oef… dit recept is echt te lekker. Ik heb de meisjes nog nooit zo zien aanvallen op een van mijn creaties als op deze vegan naan. Volgens Isaya was dit het lekkerste recept dat ik ooit heb gemaakt. Zeker in combinatie met de vegan tzatziki, die ik eerder deze week deelde op de blog. Naan uit de supermarkt – en vaak ook in restaurants – is droog en taai. Deze vegan naan is soepel, kruidig en goddelijk. Als je het eenmaal zo hebt gemaakt, wil je niet meer anders!

Naan is een traditioneel Indiaas bijgerecht, gemaakt met tarwebloem, yoghurt en kruiden. In mijn vegan naan zitten ook heerlijke verse kruiden, maar in plaats van dierlijke yoghurt gebruik ik veganistische kwark. In deze blog neem ik je stap voor stap mee, in het bereiden van mijn vegan naan. Van hoe je je gist het beste kunt krijgen, tot welke merken vegan boter en vegan kwark het lekkerst zijn en hoe je de perfecte, soepele vegan naan kunt bakken. Want yes, je bent misschien gewend om je supermarkt naan in de oven te doen. Maar echte naan moet je bakken in een pan.

Wat heb je nodig voor deze vegan naan?

Alle ingredienten in dit recept zijn veganistisch. Als vegan kwark heb ik gekozen voor Alpro. Deze is lekker romig en zoet. Er is ook een suikervrije variant. Als vegan boter heb ik gekozen voor de salted variant van Violife. Er is ook een zoutloze versie. De kruiden en knoflook zijn bioloigisch. En de tarwebloem, gist, suiker en het zout zijn (ook) verpakkingsvrij.

vegan naan

Ingredienten voor 6 vegan naan

  • 275 gram tarwebloem
  • 75 ml warm water
  • 1 eetlepel gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram veganistische boter
  • 3 eetlepels veganistische kwark
  • 10 gram verse koriander
  • 3 teentjes knoflook
  • zout

Hoe maak je de lekkerste naan?

1. Je gist is belangrijk. Dus daar beginnen we mee. Het beste gist mengsel maak je door warm water te gebruiken. Niet heet of koken, gewoon warm water uit de kraan. Voeg aan je water een el gist en een el suiker toe. Met een kleine garde of een vork roer je het mengsel stevig door, tot alles goed gemengd is. Daarna zet je het 5 minuten weg. Je gistmengel moet na 5 minuten goed zijn gaan schuimen en een dikkere structuur hebben gekregen: dan weet je zeker dat het een goede rijs gaat worden!
2. Doe 250 gram bloem in een beslagkom. De rest van de bloem bewaar je voor later.
3. Snijd de vegan boter in kleine stukjes.
4. Pers de teentjes knoflook.
5. Snijd de verse koriander in kleine stukjes.
6. Voeg de boter, knoflook, koriander en je gist toe aan de bloem.
7. Voeg hier 3 goede eetlepels vegan kwark aan toe en wat zout.

Nu is het tijd om te gaan kneden. Dit kun je natuurlijk met de hand toen. Gebruik dan eerst een vork, zodat je niet gelijk aan alle kanten plakt, want het is smeuig deeg. Zodra de ingredienten een beetje aan elkaar zijn gebonden kun je verder kneden met natte handen. Ik gebruik onze keukenmachine: die doet al jaren lang en bijna dagelijks fantastisch werk voor me.

8. Kneed het deeg tot alle ingredienten goed zijn samengesmolten. Je hebt een lekker plakkerig, smeuig deegmengsel.
9. Doe een theedoek over je beslagkom en zet de deeg op een warme plek weg. Ik zet het in de winter bij de verwarming. Laat het deeg 1 uur rijzen.
10. Na een uur haal je het deeg eruit. Strooi wat bloem op een schoon aanrecht of plank en leg je deeg erop. Kneed even kort door en snij het deeg dan in 6 gelijke stukken.
11. Doe de theedoek erover heen en leg de stukken naan deeg weg op een warme plek. De tweede rijs duurt 15 minuten.

Je vegan naan deeg is nu klaar om gebakken te worden. Je moet werken met een hete bakpan waar een deksel op kan. Ik gebruik mijn eco friendly hapjespan van Primecook. Deze bevat geen schadelijke teflon en is een dikke aanrader.

12. Zet je pan op het vuur en voeg een klontje boter toe. Laat de pan heet worden.
13. Ondertussen ga je je vegan naan met de deegroller plat maken. Gebruik hiervoor weer een schoon aanrechtblad of plank, met een beetje bloem erop. Maak je naan goed plat: hij gaat uitzetten in de pan.
14. Als je pan goed heet is doe je je naan erin en doe je de deksel op de pan. De eerste naan zal iets langer nemen dan de latere, naarmate je pan steeds heter wordt. Maar houd het goed in de gaten: het gaat snel. Check na 10 seconden even! En als hij mooi bruin is aan de ene kant, draai je hem om en bak je de andere kant, ook weer met de deksel erop.
15. Dit proces – van je vegan naan plat rollen, klontje boter in de pan, naan in de pan, omdraaien na enkele seconden – herhaal je tot al je naans zijn gebakken!

vegan naan

Hoe eet je vegan naan

Naan is het allerlekkerste om warm te eten. Een goede planning is dus belangrijk als je gasten hebt. Je hebt voor deze vegan naan, inclusief de rijs (waarin je andere gerechten kunt maken of een boek kunt lezen), zo’n 2 uur nodig. Wij aten de vegan naan met vegan tzatziki. Dat recept vind je hier. Maar je kunt ook wat vegan boter smelten, met twee teentjes geperste knoflook en wat zout, als lekker dipje. Ook echt zalig is om naan te eten als bijgerecht, in plaats van voorgerecht of borrelhapje. Je kunt er een heerlijke vegan curry bij maken. Bijvoorbeeld met bloemkool, tofu en kikkererweten.

vegan tzatziki en vegan naan

Eet smakelijk!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.