Achter de schermen bij een blog: de voor- en nadelen van thuis werken

Ik werk nu 7 jaar vanuit huis, als zelfstandig ondernemer. Ik schrijf columns en blogs, creeer content voor verschillende (duurzame) bedrijven en organisaties en heb een boek geschreven bij uitgeverij Becht. Ik ben zelfstandig ondernemer geworden toen ik moeder werd, zodat ik mijn werk en werktijden om de kinderen heen kon bouwen. In deze blog neem ik je mee in de voordelen en nadelen van thuis werken, op basis van mijn jaren ervaring. En ook: over een jaar gaat mijn jongste naar de eerste klas (groep 3). Ga ik door met thuis werken of wordt het tijd voor een nieuwe stap?

Voordelen van thuis werken

Laat ik maar beginnen met de voordelen, want daar zijn er een heleboel van!

Melkmaanden en slapeloze nachten

Voor mij is het grootste voordeel dat ik mijn werk helemaal om de behoeften van de kinderen heen kan bouwen. Dus toen ze heel klein waren had ik alle tijd om borstvoeding te geven en hoefden ze niet naar de opvang. Ik kon voor een groot deel werken vanaf mijn telefoon, zelfs vanuit bed, met een slapend kind aan mijn borst. Ook nu ze ouder zijn werk ik nog veel vanaf mijn telefoon als ze lekker liggen te slapen. Mijn iPhone is onmisbaar hierin, omdat schrijven en editen gemakkelijk gaat, het geheugen giga is en de camera’s bizar goed. De nieuwe iPhone 15 heeft waarschijnlijk zelfs een periscooplens. Omdat ik veel foto’s en video’s maak en bewerk voor mijn werk is een goede camera en veel geheugen echt onmisbaar. Ook snel content kunnen delen en automatisch opslaan in de cloud maakt mijn werk een stuk gemakkelijker. Borstvoeding geven en buiten huis werken is heel intensief, door het kolven. Maar ook door het immense slaapgebrek. Doordat ik thuis werkte, deels vanaf mijn telefoon, kon ik allebei mijn dochters bijna twee jaar borstvoeding geven.

Werken is leven

Een ander groot voordeel van thuis werken als zzp’er is dat ik de opdrachten zoveel mogelijk kan laten aansluiten op ons leven. Bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan rondom veganistisch eten, tuinieren, wasbare luiers, natuurlijke cosmetica, duurzame (kinder)kleding, ecologische schoonmaakproducten, period underwear, houten speelgoed en sporten. Zo kan ik mijn werk zoveel mogelijk tijdens het leven doen: ik moet sowieso eten, schoonmaken en kleding dragen, ik wil mijn huid goed verzorgen en vind het leuk om makeup te dragen, ik word nou eenmaal ongesteld, we houden van sporten en tuinieren en de kinderen droegen wasbare luiers. Het zijn efficiente samenwerkingen die ook nog eens veel voldoening geven omdat ze zinvol zijn voor een dagelijks (groen) leven.

Tijd, rust, eten en planning

Als je thuis werkt bepaar je veel tijd. Ik heb geen reistijd, op dagen dat ik alleen maar hoef te typen en editen kan ik in mijn pyjama zonder make-up werken en ik kan het huishouden tussendoor doen. Even de was ophangen, boodschappen doen, de afwas: het zijn fijne onderbrekingen, waarin ik ondertussen ook kan nadenken over een artikel, content creatie of invalshoek. Maar ik kan ook gemakkelijk even 15 minuten rust nemen en met een boek in bed gaan liggen of yoga doen of gaan tuinieren. En, een van mijn favoriete onderbrekingen van de werkdag: gaan boulderen. Die onderbrekingen, of het nou klimmen, lezen, het huishouden of een lunchafspraak is, helpen mij om effectiever en blijer te werken. Wat ik ook echt een voordeel vind van thuis werken is lekker eten. Ik heb de mogelijkheid om iedere dag een lekkere en gezonde lunch te maken.

Nadelen van thuis werken

De rekening van thuis werken

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan thuis werken. Zeker als je als zelfstandig ondernemer werkt. Er zit een bepaalde mate van onzekerheid in het hebben van een eigen bedrijf: je moet je eigen opdrachten binnen halen, je eigen administratie (deels) doen en zelf je pensioen opbouwen. Met die onzekerheden moet je om kunnen gaan. Ik voel meestal rust en vertrouwen in mijn werk, maar er zijn ook zeker momenten dat ik paniek of angst voel als ik nadenk over de lange termijn. Ook kun je je niet zomaar ziek melden als zzp’er. Nu ben ik dat gelukkig tot nu toe zelden geweest. Misschien deels ook wel door alle bovengenoemde voordelen. En als je thuis werkt, kun je ook gemakkelijk vanuit bed werken als je een beetje gammel bent. Maar niet werken als zzp’er betekent nog steeds geen of minder geld verdienen, dus vakantie inplannen kan ingewikkeld zijn. Ook heb je een hogere energie rekening, omdat je in de koude maanden je werkplek moet verwarmen.

Zelfstandig en alleen zijn

Op maandag en dinsdag hoef ik, als ik wil, niemand te zien. Dan zijn mijn kindjes niet bij mij en werk ik de hele dag thuis. Als ik niet naar de supermarkt ga, geen content meetings of lunch afspraak heb, niet ga boulderen of ‘s avonds niet met vrienden ga eten, zie en spreek ik niemand. Misschien lees je dit en heb je een baan waarin je continue “aan” moet staan en mensen moet spreken en zien en denk je “wooooww dat is chill”. Maar dat is natuurlijk een kwestie van perspectief. Sinds de scheiding en nu de kinderen ouder zijn ervaar ik eenzaamheid ook steeds meer als een van de nadelen van thuis werken. Ik ben echt een gezelschapsdier. Ik wil het liefst iedere dag mijn kindjes en lief om me heen hebben. Ik heb het niet hebben van collega’s lang als voordeel ervaren, maar sinds een tijdje begin in het contact echt te missen. Alleen zijn en eenzaamheid zijn nieuwe ervaringen voor mij en hoewel ik het (daarom) ook interessant vind om te onderzoeken en aan te gaan, vind ik het vaak ingewikkeld en moeilijk.

Ga ik ermee door?

Mijn oudste dochter gaat komend schooljaar naar de derde klas (groep 5) en mijn jongste dochter heeft nog een kleuterjaar te gaan. Als zij naar de eerste klas (groep 3) gaat wil ik weer buiten de deur gaan werken. De reden om als zzp’er te gaan werken – namelijk er zoveel mogelijk te kunnen zijn voor de kinderen in de eerste jaren van hun leven – is dan vervuld. Er breekt een nieuwe fase aan, met nieuwe mogelijkheden. Ik wil mijn groene missie blijven voortzetten, maar dan ook een andere manier. De afgelopen jaren kon ik als “klimaatactivist domesticus” mijn bijdrage leveren aan een schonere, groenere en gezondere planeet, onder andere door De groene mama te schrijven, het handboek voor groen ouderschap. Maar ook door wekelijks hier op de blog, op Instagram en voor verschillende kranten, tijdschriften en websites te schrijven. Ik voel nu dat ik aan het toewerken ben naar iets nieuws.

Schrijven is voor mij als ademhalen, dus dat zal ik blijven doen. Maar ik ben voorzichtig aan klaar om de deur open te doen, naar buiten te stappen en samen met andere mensen iets te creeren waar onze mooie planeet iets aan heeft. Het heerlijke coconnetje van de eerste jaren van het moederschap is volbracht. Het wordt langzaamaan tijd om uit te vliegen.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.